Ingredientai (2–3 porcijoms)
- 250 g spagečių arba tagliatelle makaronų
- 300 g krevečių (šviežių ar šaldytų, nuluptų, be kiauto)
- 4–5 skiltelės česnako
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai sviesto
- 100 ml baltojo sauso vyno (nebūtina, bet suteikia gylio)
- 1/2 citrinos sulčių
- 1 šaukštelis džiovintų čili dribsnių (nebūtina, jei norite švelnesnio skonio)
- Druska ir šviežiai malti pipirai pagal skonį
- Sauja šviežių petražolių, smulkintų
- Tarkuoto parmezano (patiekimui, pagal norą)
Paruošimo žingsniai
- Makaronai. Užvirinkite pasūdytą vandenį ir išvirkite makaronus pagal pakuotės nurodymus iki „al dente“. Pasiruoškite atidėti puodelį makaronų vandens padažui, nes jis padės suteikti kreminę konsistenciją.
- Krevetės. Jei naudojate šaldytas krevetes, jas atitirpinkite ir nusausinkite. Įkaitinkite keptuvę su šaukštu alyvuogių aliejaus ir trumpai apkepkite krevetes 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol jos taps rausvos. Perkepti nereikia, nes jos taps guminės.
- Česnakai ir padažas. Toje pačioje keptuvėje įpilkite dar šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą česnaką ir trumpai pakepinkite, kol jis pradės skleisti aromatą. Įdėkite sviestą, o tada supilkite baltąjį vyną. Pavirkite kelias minutes, kad alkoholis išgaruotų, o skonis susikoncentruotų.
- Skonio reguliavimas. Įmaišykite citrinos sultis, čili dribsnius, druską ir pipirus. Į keptuvę grąžinkite krevetes, sudėkite išvirtus makaronus ir įpilkite šlakelį makaronų virimo vandens. Gerai išmaišykite, kad makaronai pasidengtų padažu.
- Patiekimas. Patiekite iškart, užbarstę šviežių petražolių ir, jei mėgstate, tarkuoto parmezano. Šalia galite patiekti skrudintos duonos, kuri puikiai sugeria padažo likučius.
Kaip išlaikyti tobulo skonio balansą
Krevetės pačios turi švelnų, jūros aromatą, todėl jas lengva užgožti. Česnakas turėtų suteikti patiekalui intensyvumo, bet ne dominuoti. Citrina subalansuoja riebumą ir suteikia gaivumo. Jei padažas atrodo per tirštas, šlakelis makaronų virimo vandens jį sušvelnins. Jei per rūgštus – šaukštelis sviesto padės suapvalinti skonį.
Alternatyvūs ingredientai
Jeigu neturite baltojo vyno, jį galite pakeisti daržovių arba vištienos sultiniu. Norėdami sodresnio skonio, į padažą įmaišykite grietinėlės ar kokosų pieno. Vietoje petražolių galima naudoti šviežią baziliką ar kalendrą. Jei norisi intensyvesnio pikantiškumo, įberkite daugiau čili dribsnių arba naudokite šviežią čili pipirą.
Makaronų pasirinkimas
Nors tradiciškai šiam patiekalui pasirenkami spagečiai, puikiai tinka ir kiti makaronai: linguine, tagliatelle ar net trumpi makaronai, tokie kaip penne. Svarbiausia, kad jie sugertų padažą ir suteiktų tinkamą tekstūrą. Pilno grūdo makaronai ar be glitimo alternatyvos taip pat dera – jie suteiks patiekalui kitokį, bet įdomų charakterį.
Patiekimo idėjos
Krevetės su makaronais ir česnakiniu padažu – puikus pagrindinis patiekalas, tačiau galite jį papildyti garnyru. Gaivios salotos su rukola ir pomidorais suteiks patiekalui lengvumo, o taurė baltojo sauso vyno pabrėš jo subtilų skonį. Jei norite įmantresnio pateikimo, galite patiekti patiekalą giliose lėkštėse, dekoruotose citrinos skiltelėmis ir žolelėmis.
DUK
Ar galima naudoti virtas krevetes? Taip, tačiau jas reikėtų dėti tik pabaigoje ir trumpai pašildyti, kad netaptų kietos.
Ką daryti, jei neturiu baltojo vyno? Galite naudoti daržovių ar vištienos sultinį. Taip pat tinka ir šiek tiek citrinos sulčių, jei norisi gaivesnio skonio.
Ar tinka šaldytos krevetės? Taip, tik svarbu jas gerai atitirpinti ir nusausinti, kad kepant nesusidarytų perteklinė drėgmė.
Kaip išvengti pervirtų krevečių? Krevetės kepa labai greitai – užtenka kelių minučių. Kai tik pasikeičia spalva į rausvą, jos jau paruoštos.
Ar galima šį patiekalą ruošti be pieno produktų? Taip, sviestą pakeiskite papildomu alyvuogių aliejumi, o sūrį – maistinėmis mielėmis arba tiesiog praleiskite.
Skoniai, kurie sujungia paprastumą ir eleganciją
Krevetės su makaronais ir česnakiniu padažu – tai patiekalas, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo prabangus, tačiau paruošiamas itin paprastai. Derindami skirtingus priedus, žalumynus ar makaronų rūšis, kiekvieną kartą galite atrasti naują šio patiekalo veidą. Tai puikus pasirinkimas, kai norisi nustebinti svečius ar tiesiog pasimėgauti gardžia vakariene namuose.