Kodėl verta rinktis šias salotas?
Salotos su vištiena ir garstyčių padažu pasižymi ne tik puikiu skoniu, bet ir maistine verte. Vištiena yra puikus liesų baltymų šaltinis, kuris suteikia sotumo, o daržovės praturtina organizmą vitaminais bei mineralais. Garstyčių padažas yra ne tik gardus, bet ir pasižymi tam tikromis sveikatinančiomis savybėmis, nes garstyčios gerina virškinimą. Tai puikus būdas pasigaminti sveiką ir gardų patiekalą vos per keliasdešimt minučių.
Reikalingi ingredientai
Kiekviena šeimininkė gali pritaikyti šį receptą pagal savo skonį, tačiau klasikinėms salotoms su vištiena ir garstyčių padažu reikės:
- 300 g vištienos krūtinėlės arba filė;
- salotų lapų mišinio (romėnų, rukolos, špinatų);
- 1 šviežio agurko;
- 1–2 pomidorų arba saujos vyšninų pomidoriukų;
- 1 raudonojo svogūno;
- šlakelio alyvuogių aliejaus kepimui.
Garstyčių padažui:
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukšto garstyčių (geriausiai grūdėtų);
- 1 šaukštelio medaus arba klevų sirupo;
- 1 šaukšto citrinos sulčių;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Vištienos paruošimas
Vištiena turi būti sultinga ir minkšta, todėl ją svarbu tinkamai paruošti. Vištienos krūtinėlę rekomenduojama lengvai pamušti, pabarstyti druska, pipirais, galima įtrinti česnaku ar prieskoninėmis žolelėmis. Kepama ant vidutinės ugnies su trupučiu alyvuogių aliejaus iki gražiai auksinės spalvos. Iškepta vištiena supjaustoma juostelėmis arba kubeliais ir atidedama šiek tiek atvėsti, kad salotose ji neprarastų tekstūros.
Daržovių pasirinkimas
Šių salotų grožis – jų universalumas. Agurkai suteikia gaivumo, pomidorai – salstelėjusio rūgštumo, o raudonasis svogūnas priduoda aštresnį prieskonį. Jei norisi dar įvairesnio skonio, galima pridėti avokado, saldžiųjų paprikų ar net skrudintų riešutų. Salotų pagrindui labiausiai tinka traškūs lapai, kurie suteikia patiekalui šviežumo ir išlaiko formą.
Garstyčių padažo paruošimas
Garstyčių padažas yra šių salotų širdis. Jis gaminamas itin paprastai: sumaišomi alyvuogių aliejus, garstyčios, medus, citrinos sultys, druska ir pipirai. Padažas turi būti subalansuotas – nei per rūgštus, nei per saldus. Grūdėtos garstyčios suteikia malonios tekstūros, o medus sušvelnina jų aštrumą. Padažas gaminamas vos per minutę, tačiau jo skonis pakelia salotas į visai kitą lygį.
Salotų surinkimas
Salotų dubenyje dedami švariai nuplauti ir nusausinti salotų lapai, supjaustyti agurkai, pomidorai ir svogūnas. Ant viršaus dedama vištiena, o tada viskas užpilama paruoštu garstyčių padažu. Jei norisi, galima ant viršaus užberti šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio arba skrudintų saulėgrąžų. Svarbiausia – padažą pilti prieš pat patiekiant, kad daržovės neprarastų traškumo.
Naudingos variacijos
Nors klasikinės salotos yra itin skanios, galima drąsiai improvizuoti. Vietoje vištienos galima naudoti kalakutieną ar net keptą lašišą. Norint vegetariškos versijos, vištieną galima pakeisti keptais avinžirniais ar tofu. Garstyčių padažą galima papildyti jogurtu, kuris suteiks kremiškumo, arba česnaku – daugiau aštrumo. Tokiu būdu tos pačios salotos gali kaskart skambėti naujai.
Kodėl šios salotos patiks visai šeimai?
Salotos su vištiena ir garstyčių padažu yra universalus patiekalas, tinkantis tiek sveikos mitybos mėgėjams, tiek tiems, kurie tiesiog ieško gardaus ir greito sprendimo. Jos yra lengvai pritaikomos įvairiems skoniams ir visada atrodo patraukliai lėkštėje. Be to, tai puikus būdas paskatinti vaikus valgyti daugiau daržovių, nes vištiena suteikia pažįstamą skonį, o garstyčių padažas – žaismingą poskonį.
DUK
Ar galima šias salotas pasiruošti iš anksto? Taip, tačiau padažą patartina užpilti tik prieš pat valgant, kad daržovės liktų traškios.
Ką galima naudoti vietoje vištienos? Puikiai tinka kalakutiena, lašiša arba augaliniai baltymų šaltiniai, tokie kaip tofu ar avinžirniai.
Kiek laiko galima laikyti paruoštas salotas? Be padažo – iki 1 dienos šaldytuve, su padažu – geriausia suvalgyti iš karto.
Kokias garstyčias geriausia rinktis? Rekomenduojamos grūdėtos garstyčios dėl tekstūros, tačiau galima naudoti ir paprastas.
Ar galima padažą padaryti liesesnį? Taip, dalį aliejaus galima pakeisti natūraliu jogurtu ar kefyru.
Salotos, kurios visada pravers kasdienybėje
Šios salotos su vištiena ir garstyčių padažu yra tikras atradimas tiems, kurie vertina greitą, paprastą ir sveiką maistą. Tai puikus pasirinkimas darbo dienos pietums ar vakarienei, nes patiekalas ne tik greitai pagaminamas, bet ir suteikia energijos visai dienai. Gaivūs daržovių skoniai, baltyminga vištiena ir pikantiškas padažas sudaro harmoningą derinį, kuris tikrai patiks visai šeimai.