Kimchi nauda sveikatai
Kimchi yra natūralus probiotikas, kuris stiprina žarnyno mikroflorą ir padeda virškinimui. Fermentacijos metu susidarantys gerieji mikroorganizmai prisideda prie imuniteto stiprinimo ir gali padėti kovoti su uždegimais. Taip pat kimchi yra turtingas vitaminu C, B grupės vitaminais, geležimi ir antioksidantais. Nuolat vartojant kimchi galima jausti daugiau energijos, pagerinti virškinimo sistemą ir net prisidėti prie svorio kontrolės.
Reikalingi ingredientai
Norint pasigaminti kimchi namuose, reikės šių pagrindinių ingredientų:
- 1 vidutinio dydžio kiniškas kopūstas (apie 1–1,5 kg)
- 1/4 stiklinės rupios druskos (be jodo)
- 1 litras vandens
- 1 nedidelis baltasis ridikas
- 4–5 laiškiniai svogūnai
- 1 valgomasis šaukštas tarkuoto imbiero
- 4–5 skiltelės česnako
- 2–3 valgomieji šaukštai korėjietiškų čili dribsnių (gochugaru)
- 1 valgomasis šaukštas cukraus
- 2 valgomieji šaukštai žuvies padažo (arba sojų padažo veganinei versijai)
Paruošimo instrukcijos žingsnis po žingsnio
1. Paruoškite kopūstą: Perpjaukite kinišką kopūstą išilgai per pusę, tada dar kartą – kad gautumėte keturias dalis. Kiekvieną dalį susmulkinkite į 3–5 cm pločio juosteles. Sudėkite į didelį dubenį.
2. Sūdymas: Apibarstykite kopūstą rupia druska, gerai įmasažuokite ją į lapus. Įpilkite vandens, kad apsemtų daržoves, ir palikite pastovėti 1,5–2 valandoms. Kas 30 min. pamaišykite, kad sūrymas pasiskirstytų tolygiai.
3. Nuplaukite ir nusausinkite: Po sūdymo proceso kopūstus kelis kartus perplaukite šaltu vandeniu, kad pašalintumėte druskos perteklių. Nusausinkite per sietelį arba dėkite ant švaraus rankšluosčio.
4. Paruoškite padažą: Į dubenį sudėkite tarkuotą imbierą, sutrintą česnaką, cukrų, žuvies arba sojų padažą, čili dribsnius. Gerai išmaišykite iki vientisos masės. Jei norite švelnesnio skonio – naudokite mažiau čili.
5. Paruoškite likusias daržoves: Baltąjį ridiką nulupkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis, o laiškinius svogūnus – į 2–3 cm ilgio gabaliukus.
6. Sumaišykite: Į didelį dubenį dėkite kopūstus, ridiką, svogūnus ir užpilkite padažu. Naudodami maistines pirštines, gerai įmasažuokite padažą į daržoves – visos dalys turi būti juo padengtos.
7. Fermentavimas: Sudėkite daržoves į švarius stiklinius indus, stipriai suspausdami, kad pašalintumėte oro burbuliukus. Viršuje palikite šiek tiek vietos fermentacijai. Uždarykite dangtelius, bet ne iki galo – kad oras galėtų išeiti. Palikite kambario temperatūroje 2–5 dienoms.
8. Ragaukite ir laikykite: Po kelių dienų paragaukite – jei skonis pakankamai rūgštus, kimchi galima perkelti į šaldytuvą. Ten jis lėtai fermentuosis toliau, bet bus tinkamas vartoti net kelias savaites ar ilgiau.
Kimchi laikymo patarimai
Kimchi geriausiai laikyti stikliniuose induose su sandariais dangčiais. Šaldytuve jis gali išsilaikyti 1–2 mėnesius ar ilgiau, priklausomai nuo norimo skonio intensyvumo. Kuo ilgiau laikysite, tuo stipresnis bus rūgštumas. Jei kimchi pradeda skleisti labai aitrų, nemalonų kvapą arba keisti spalvą į tamsiai rudą – tai ženklas, kad jis jau perrūgo arba sugedo.
Kūrybinės variacijos namuose
Kiekviena šeima Korėjoje turi savą kimchi receptą, todėl ir jūs galite eksperimentuoti. Pabandykite pridėti:
- morkų juostelėmis dėl spalvos ir saldumo,
- obuolio arba kriaušės tarkių, kad kimchi būtų švelnesnio skonio,
- jūros dumblių, kurie suteikia papildomų mineralų,
- čili pastos vietoje dribsnių, jei norite intensyvesnio aštrumo.
Su kuo valgyti kimchi?
Kimchi gali būti ne tik garnyras, bet ir pagrindinė patiekalo dalis. Jį galima naudoti keptuose ryžiuose su kiaušiniu (kimchi bokkeumbap), įmaišyti į troškinius (kimchi jjigae) arba patiekti prie bulvių ir mėsos. Net paprastas sumuštinis su kimchi gali tapti išskirtiniu pusryčių pasirinkimu. Dėl jo intensyvaus skonio užtenka kelių šaukštų, kad patiekalas įgautų visai kitą charakterį.
DUK apie kimchi gamybą
Ar galima naudoti paprastą baltą kopūstą vietoje kiniško?
Taip, nors skonis bus šiek tiek kitoks. Kiniškas kopūstas yra švelnesnis ir plonesniais lapais, todėl tradiciškai jis geriausiai tinka fermentacijai.
Ar būtina naudoti žuvies padažą?
Ne, jei laikotės veganinės mitybos – galima pakeisti sojų padažu ar jūros dumblių užpilu, tačiau originalus skonis gali šiek tiek skirtis.
Kiek laiko reikia fermentuoti kimchi?
Pirmieji skonio pokyčiai pasireiškia po 2–3 dienų kambario temperatūroje, tačiau kai kurie mėgsta jį laikyti net 2 savaites ar ilgiau, kad skonis būtų ryškesnis.
Ar kimchi kvapas normalus?
Taip, jis turi aitrų, rūgštoką kvapą – tai natūralus fermentacijos rezultatas. Jei kvapas tampa nemaloniai aitrus ar pūvantis, reikėtų būti atsargiems.
Kaip padaryti kimchi mažiau aštrų?
Sumažinkite gochugaru kiekį arba dalį jo pakeiskite saldžiomis paprikomis. Taip pat naudokite daugiau cukraus ar vaisių – obuolių ar kriaušių.
Kimchi – puikus palydovas ir žiemos atsargoms, ir kasdieniam maistui
Nors kimchi gali pasirodyti neįprastas tiems, kurie dar nėra bandę fermentuotų patiekalų, šis korėjietiškas skanėstas tikrai verta dėmesio. Vos kartą išbandę jį pasigaminti namuose, pajusite, kaip malonu stebėti fermentacijos procesą ir mėgautis natūraliai susiformavusiu skoniu. Be to, tai puikus būdas panaudoti daržoves, stiprinti sveikatą ir paįvairinti savo racioną. Net jei pirmasis bandymas nebus tobulas – nebijokite eksperimentuoti, nes kimchi – tai daugiau nei receptas, tai maisto kultūra, perduodama iš kartos į kartą.