Ingredientai (apie 12 bandelių)
- 500 g kvietinių miltų
- 250 ml šilto pieno
- 7 g sausų mielių (arba 25 g šviežių)
- 1 kiaušinis
- 50 g sviesto
- 1 šaukštelis cukraus
- 1/2 šaukštelio druskos
- 12 pieniškų ar kitokių mėgstamų dešrelių
- Kiaušinio trynys aptepimui
- Sezamų ar aguonų sėklos pabarstymui (nebūtina)
Tešlos paruošimas
Minkšta ir elastinga tešla – tai pagrindinis sėkmės garantas. Mieles ištirpinkite šiltame piene su cukrumi ir palikite kelioms minutėms, kol suputos. Dubenyje sumaišykite miltus, druską, įmuškite kiaušinį, supilkite mielių mišinį ir minkykite, kol tešla taps vientisa. Galiausiai įdėkite ištirpintą sviestą ir dar paminkykite apie 10 minučių. Tešla turi būti minkšta, bet nelipni. Uždengę palikite šiltoje vietoje pakilti apie valandą.
Formavimas ir kepimas
- Dešrelių paruošimas. Jei dešrelės didelės, perpjaukite jas pusiau. Tai leis bandelėms atrodyti tvarkingiau ir bus patogiau valgyti.
- Tešlos dalijimas. Iš pakilusios tešlos suformuokite 12 vienodo dydžio gabaliukų.
- Vyniojimas. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite pailgu ovalu, į vidų įdėkite dešrelę ir suvyniokite. Galite palikti dešrelės galus kyšančius arba pilnai apgaubti tešla.
- Kepimas. Bandeles sudėkite į kepimo skardą, užklokite rankšluosčiu ir dar kartą pakildykite 15–20 minučių. Prieš kepdami aptepkite kiaušinio tryniu, pabarstykite sėklomis. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol gražiai paruduos.
Patarimai dėl skonio
Norint suteikti bandelėms dar daugiau skonio, į tešlą galima įmaišyti smulkintų žalumynų, tarkuoto sūrio ar česnako miltelių. Dešreles galima rinktis įvairias – pieniškas, vištienos, kalakutienos ar net vegetariškas. Pabarstyti galima sezamų, aguonų ar net tarkuoto sūrio. Tokiu būdu bandelės taps ne tik skanesnės, bet ir vizualiai patrauklesnės.
Kada jos labiausiai praverčia?
Bandelės su dešrele puikiai tinka vaikų gimtadienių šventėms, mokyklos iškyloms, piknikams gamtoje ar tiesiog kaip greitas užkandis po pamokų. Jos patogiai valgosi rankomis, todėl nereikia įrankių – tai vienas iš tų patiekalų, kuris tinka tiek namuose, tiek kelionėje. Be to, iškepus didesnį kiekį, jas galima užšaldyti ir prireikus greitai pašildyti orkaitėje.
Skirtingos variacijos
Nors klasikinės bandelės su dešrele yra paprastos ir skanios, galima sugalvoti daugybę variacijų. Į tešlą įvyniokite ne tik dešrelę, bet ir gabalėlį sūrio – kepant jis išsilydys ir suteiks kreminio skonio. Kitas variantas – dešrelę aptepti kečupu ar garstyčiomis prieš įvyniojant. Jei mėgstate pikantišką skonį, į vidų galite įdėti jalapeno griežinėlį ar karšto padažo lašelį. Tokie nedideli eksperimentai suteiks patiekalui naujų spalvų.
Kaip laikyti ir pašildyti
Šviežios bandelės skaniausios tą pačią dieną, tačiau jas galima laikyti sandariame inde 1–2 dienas. Norint atgaivinti jų skonį, pakanka kelias minutes pašildyti orkaitėje. Jei bandelių kepėte daugiau, užšaldykite – jos puikiai išlieka šaldiklyje iki 2 mėnesių. Prieš valgant tereikia pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.
DUK
Ar galima naudoti sluoksniuotą tešlą? Taip, sluoksniuota tešla taip pat puikiai tinka. Bandelės bus traškesnės ir greičiau paruošiamos.
Ar tinka šaldytos dešrelės? Taip, svarbu tik jas prieš naudojant visiškai atitirpinti.
Kaip padaryti, kad tešla būtų dar puresnė? Naudokite šiltą pieną ir nepamirškite suteikti pakankamai laiko tešlai pakilti. Kuo ji geriau pakils, tuo minkštesnės bus bandelės.
Ar galima įdėti papildomų priedų? Žinoma, į tešlą galite įmaišyti tarkuoto sūrio, žolelių ar prieskonių. Tai suteiks daugiau skonio.
Kiek laiko kepamos bandelės? Vidutiniškai apie 20–25 minutes, tačiau laikas priklauso nuo orkaitės galingumo ir bandelių dydžio.
Mažųjų šventės akcentas
Bandelės su dešrele dažnai tampa tikru vaikų švenčių hitu. Jos ne tik gardžios, bet ir sukuria jaukią, linksmą atmosferą, nes valgant galima dalintis, ragauti ir mėgautis kartu. Tai paprastas, bet ypatingą nuotaiką kuriantis patiekalas, kurį lengva pritaikyti bet kokiai progai.