Blynai su kefyru – purūs, minkšti ir be mielių

Blynai su kefyru – tai vienas paprasčiausių ir kartu skaniausių būdų pasimėgauti puriais, minkštais blyneliais be mielių. Kefyras suteikia tešlai ypatingą lengvumą ir švelnų rūgštelės prieskonį, todėl blynai būna ne tik minkšti, bet ir ypatingai gardūs. Jie puikiai tinka tiek savaitgalio pusryčiams, tiek greitai vakarienei, o įvairūs priedai leidžia juos pritaikyti pagal kiekvieno skonį.

Kuo ypatingi blynai su kefyru?

Skirtingai nuo mielinių blynų, šie kepami be ilgo laukimo, nes nereikia tešlos kildinti. Kefyras, reaguodamas su soda ar kepimo milteliais, natūraliai pakelia tešlą, todėl blynai tampa purūs ir minkšti. Tai patiekalas, kuris patraukia tiek paprastumu, tiek rezultatu – blyneliai iškepa gražiai auksiniai, su traškesne plutele, bet viduje lieka minkšti.

Ingredientai puriems kefyro blynams

  • 250 ml kefyro
  • 1 kiaušinis
  • 200 g miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo sodos arba kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 2 šaukštai aliejaus (tešlai)
  • Aliejus kepimui

Tešlos paruošimas

Į dubenį supilkite kefyrą, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, druską ir gerai išmaišykite. Tuomet dalimis berkite miltus, sumaišytus su kepimo soda ar kepimo milteliais. Galiausiai supilkite aliejų. Tešla turi būti nei per tiršta, nei per skysta – tokios konsistencijos, kad lengvai nubėgtų nuo šaukšto, bet išliktų vientisa. Jei reikia, įpilkite dar truputį kefyro.

Blynų kepimas

Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, pateptoje trupučiu aliejaus. Į keptuvę dėkite po šaukštą tešlos ir formuokite nedidelius blynelis. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol paviršiuje pradės matytis burbuliukai, tada apverskite ir kepkite dar kelias minutes, kol abi pusės taps auksinės spalvos.

Patiekimo idėjos

Blynai su kefyru puikiai dera su įvairiais pagardais. Juos galima patiekti su medumi, uogiene, šviežiomis uogomis ar jogurtu. Vaikams dažniausiai patinka su šokoladiniu kremu ar kondensuotu pienu, o suaugusieji mėgsta ir sūresnes versijas – pavyzdžiui, su grietine ir žalumynais. Šie blynai universaliai tinka tiek desertui, tiek sotesniam patiekalui.

Skonių variacijos

Į kefyro blynų tešlą galima įmaišyti įvairių papildomų ingredientų. Pavyzdžiui, smulkintų obuolių, kriaušių ar bananų – jie suteiks natūralaus saldumo. Norint pikantiškesnio skonio, galima įberti cinamono ar vanilės. Jeigu mėgstate sūresnius blynus, į tešlą įmaišykite tarkuoto sūrio ar smulkintų žalumynų.

Naudingi patarimai

Kad blynai iškeptų ypač purūs, naudokite kambario temperatūros kefyrą. Kepkite juos ne ant per didelės ugnies, nes per greitai parudavę blyneliai gali likti žali viduje. Jei norite, kad kepant tešla nepriliptų prie keptuvės, ją reikia gerai įkaitinti prieš dedant pirmą blynelį. Be to, soda turi būti aktyvi, todėl kefyrą rinkitės šviežią.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima kefyro blynus kepti be kiaušinių?
Taip, galima. Vietoje kiaušinio galima naudoti pusę trinto banano ar šaukštą krakmolo.

Ar šiuos blynus galima užšaldyti?
Taip, atvėsusius blynus galima užšaldyti. Vėliau juos patogu pašildyti orkaitėje arba keptuvėje.

Ką daryti, jei tešla per tiršta?
Įpilkite šiek tiek daugiau kefyro arba šaukštą pieno, kad ji taptų skystesnė.

Ar galima naudoti jogurtą vietoje kefyro?
Taip, tačiau jogurtas turi būti natūralus ir skystesnis. Tokiu atveju blynai bus kiek kitokios tekstūros.

Jaukūs pusryčiai visai šeimai

Blynai su kefyru – tai paprastas, bet ypatingai skanus receptas, kuris gali tapti puikiu šeimos pusryčių pasirinkimu. Jie greitai pagaminami, purūs, minkšti ir lengvai pritaikomi pagal skonį, todėl kiekvienas atras savo mėgstamą variantą.