Blynai su obuoliais – rudens pusryčių klasika

Blynai su obuoliais yra vienas tų patiekalų, kurie iš pirmo kąsnio sukuria šilumos, jaukumo ir rudeniškos nostalgijos pojūtį. Nors blynai yra universalus pusryčių ar užkandžio pasirinkimas ištisus metus, būtent rudenį, kai obuoliai pasiekia savo skonio viršūnę, šis receptas tampa neatsiejama virtuvės tradicija. Juose dera puri tešla, saldžiarūgščiai obuoliai ir subtilus cinamono prieskonis, primenantis vaikystės rytus pas močiutę ar sekmadienio pusryčius su šeima.

Ingredientai

  • 2 vidutiniai obuoliai
  • 2 kiaušiniai
  • 200 ml pieno
  • 150 g kvietinių miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 1 šaukštas aliejaus arba ištirpinto sviesto
  • Aliejus kepimui

Obuolių paruošimas

Obuoliai yra pagrindinė šio patiekalo žvaigždė, todėl jų paruošimas itin svarbus. Geriausiai tinka šiek tiek rūgštūs obuoliai, pavyzdžiui, ‘Antonovka’ ar lietuviškos veislės, kurios suteikia gaivumo ir subalansuoja saldžią tešlą. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas ir sutarkuokite stambia tarka. Jei norite, kad obuolių gabaliukai būtų ryškiau juntami, galite juos supjaustyti smulkiais kubeliais. Prieš dedant į tešlą, obuolius galima lengvai pabarstyti cinamonu – taip jie išleis dar daugiau aromato.

Tešlos gaminimas

Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri. Įpilkite pieno, suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Tešla turi būti šiek tiek tirštesnė nei įprastiems lietiniams blynams – tokiu atveju obuoliai geriau laikysis ir nesukris į dugną. Įmaišykite sutarkuotus obuolius ir šaukštą aliejaus ar sviesto, kad kepdami blynai įgautų malonaus skonio ir nesikabintų prie keptuvės.

Kepimo paslaptys

Kepimui naudokite gerai įkaitintą keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus. Tešlą dėkite šaukštu, formuodami nedidelius, apvalius blyneliai. Kepkite vidutinėje kaitroje, kad kraštai gražiai apskrustų, o vidus spėtų iškepti. Blynus reikia versti tik vieną kartą, kai paviršiuje pasirodo burbuliukai. Jei norite ypatingo aromato, kepimo pabaigoje galite pabarstyti šiek tiek rudųjų cukraus – jis karamelizuosis ir suteiks papildomą skonį.

Patiekimo idėjos

Blynai su obuoliais yra universalūs ir dera su įvairiais priedais. Juos galima patiekti su grietine, medumi, jogurtu ar plakta grietinėle. Puikiai tinka ir uogienė, ypač spanguolių ar aviečių, kurių rūgštelė sustiprina obuolių skonį. Norint sveikesnio varianto, blynus galima apibarstyti smulkintais riešutais ir šviežiomis uogomis. Tai ne tik suteiks skonio, bet ir papuoš lėkštę.

Galimos variacijos

Blynai su obuoliais yra lengvai pritaikomi pagal poreikius. Jei norite sveikesnio varianto, dalį kvietinių miltų pakeiskite avižiniais dribsniais arba viso grūdo miltais. Norint mažiau cukraus, galima naudoti medų arba klevų sirupą. Veganams tešlą galima paruošti naudojant augalinį pieną ir sėmenų „kiaušinį“. Į tešlą galima įmaišyti ir kitų prieskonių – kardamono, imbiero ar muskato riešuto, kurie sustiprins rudens pojūtį.

DUK

Ar galima blynus kepti be kiaušinių? Taip, kiaušinius galima pakeisti banano tyre arba sėmenų „kiaušiniu“.

Kokią obuolių veislę geriausia rinktis? Tinka bet kokie obuoliai, tačiau šiek tiek rūgštesni suteiks gaivesnį skonį.

Ar galima blynus užšaldyti? Taip, atvėsusius blynus galima užšaldyti ir vėliau pašildyti orkaitėje.

Ką daryti, jei blynai limpa prie keptuvės? Reikėtų naudoti gerai įkaitintą keptuvę ir įmaišyti šiek tiek sviesto ar aliejaus į tešlą.

Ar galima kepti orkaitėje? Blynai tradiciškai kepami keptuvėje, bet norint galima išbandyti orkaitės variantą formuojant mažus blynelius ant skardos.

Jaukus rudens rytas su kvapniu blynu

Blynai su obuoliais – tai ne tik skanus patiekalas, bet ir rudens simbolis, kuris į virtuvę įneša ypatingą jaukumą. Kvapas, sklindantis kepant obuolių blynus, primena, kad ruduo – tai metas sulėtinti tempą, mėgautis maistu ir laiku su artimaisiais. Šis paprastas, bet ypatingas receptas neabejotinai taps mėgstamiausiu rudens pusryčių pasirinkimu.