Blynai su varške – savaitgalio pusryčių hitas

Blynai su varške – vienas tų receptų, kuris niekada neišeina iš mados. Purūs, sotūs ir švelnaus skonio, jie puikiai tinka ramiems savaitgalio pusryčiams, kai galima neskubant mėgautis maistu ir šeimos draugija. Šis patiekalas išsiskiria tuo, kad varškė suteikia ne tik ypatingą tekstūrą, bet ir maistingumo – tai puikus baltymų šaltinis, tinkantis tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Be to, šiuos blynelius galima pritaikyti įvairiems skoniams, papildant uogomis, vaisiais ar net šokoladu.

Ingredientai

  • 250 g varškės (geriausia riebesnės, šviežios)
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai cukraus
  • 100 ml pieno arba kefyro
  • 150 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • Aliejus kepimui

Tešlos paruošimas

Varškę sutrinkite šakute arba pertrinkite per sietelį, kad masė būtų vientisa. Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų, viską išmaišykite. Įpilkite pieno arba kefyro, kuris suteiks blynam purumo. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Sausą mišinį suberkite į varškės masę ir gerai išmaišykite, kol susidarys šiek tiek tirštesnė tešla nei įprastiems lietiniams blynams.

Kepimo paslaptys

Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Tešlą dėkite šaukštu, formuodami mažus blynelius. Kepkite vidutinėje kaitroje, kad jie spėtų iškepti viduje ir gražiai apskrustų išorėje. Blyneliai verčiami tik vieną kartą, kai paviršiuje pasirodo burbuliukai. Jei norite ypatingo aromato, kepimo pabaigoje galima pabarstyti šiek tiek cinamono arba rudųjų cukraus – jis karamelizuosis ir suteiks papildomo skonio.

Patiekimo idėjos

Blynai su varške puikiai dera su įvairiais priedais. Tradiciškai jie valgomi su grietine, tačiau galima rinktis ir medų, klevų sirupą ar natūralų jogurtą. Taip pat puikiai tinka uogienė – braškių, aviečių ar mėlynių, suteikianti ryškesnio skonio. Norint sveikesnio varianto, blynelius galima apibarstyti šviežiomis uogomis, bananų griežinėliais ar riešutais. O desertiniam variantui itin tinka šokolado padažas ar lydytas šokoladas.

Skonio variacijos

Šis receptas gali būti lengvai pritaikytas pagal jūsų skonį. Jei mėgstate saldžiau, į tešlą galima įmaišyti razinų, džiovintų vaisių ar šokolado gabaliukų. Norint gaivesnio skonio, įmaišykite citrinos ar apelsino žievelės. Sveikesniam variantui dalį kvietinių miltų galima pakeisti avižiniais ar viso grūdo miltais. Taip pat galima išbandyti blynelį su sūresniu prieskoniu – pavyzdžiui, patiekti su varške ir žalumynais, kad gautumėte pikantišką pusryčių variantą.

Nauda sveikatai

Varškė yra baltymų, kalcio ir kitų svarbių maistinių medžiagų šaltinis, todėl tokie blynai yra naudingi augančiam organizmui. Jie suteikia energijos dienai pradėti, bet neapsunkina skrandžio. Be to, šį patiekalą galima pritaikyti pagal individualius poreikius: sumažinti cukraus kiekį, naudoti mažiau aliejaus arba kepti orkaitėje, jei norisi dar sveikesnio varianto.

DUK

Ar galima blynus kepti orkaitėje? Taip, galima suformuoti mažus blynučius ir kepti orkaitėje, kol jie taps auksiniai.

Ką daryti, jei tešla gaunasi per tiršta? Galima įpilti šiek tiek daugiau pieno arba kefyro.

Ar galima naudoti liesą varškę? Taip, tačiau blynai bus mažiau purūs – rekomenduojama rinktis vidutinio riebumo varškę.

Kiek laiko galima laikyti iškeptus blynus? Sandariame inde šaldytuve jie išsilaiko iki 2 dienų, tačiau skaniausi yra švieži.

Ar galima tešlą pasiruošti iš anksto? Geriausia tešlą ruošti prieš kepant, bet galima paruošti vakare ir laikyti šaldytuve.

Savaitgalio rytas, kvepiantis jaukumu

Kai virtuvę užlieja šviežiai keptų blynų su varške kvapas, savaitgalio rytas tampa ypatingas. Tai vienas tų patiekalų, kuris suburia šeimą prie bendro stalo, leidžia sulėtinti tempą ir pasimėgauti paprastais, bet labai gardžiais pusryčiais. Blynai su varške neabejotinai yra pusryčių hitas, kurį verta išbandyti kiekvienam.