Kodėl verta tarkuoti per burokine tarką?
Smulkiai sutarkuotos bulvės paprastai duoda minkštus, gana tirštos tekstūros blynelius, kurie labiau primena bulvių košę keptą keptuvėje. Tuo tarpu burokinei tarkai būdingos stambesnės skylutės, todėl bulvės išlaiko savo struktūrą. Dėl to blynai tampa plonesni, su ryškesne traškia plutele, bet viduje lieka švelnūs. Šis metodas ypač patiks tiems, kurie mėgsta labiau apkepusius kraštelius ir nori mažiau riebalų sugeriančių blynelų.
Ingredientai traškiems bulviniams blynams
Klasikinis receptas nesudėtingas, tačiau svarbu išlaikyti proporcijas:
- 1 kg bulvių;
- 1 vidutinio dydžio svogūnas;
- 1 kiaušinis;
- 2–3 šaukštai miltų arba krakmolo;
- druska ir pipirai pagal skonį;
- aliejaus kepimui.
Jeigu norisi kiek kitokio skonio, galima įmaišyti ir kitų daržovių – tarkuotų cukinijų, morkų ar net saliero. Tokie priedai suteiks įvairesnį skonį ir papildomą maistinę vertę.
Gaminimo eiga
Pirmiausia nulupkite bulves ir sutarkuokite jas per burokine tarką. Tas pats galioja ir svogūnui – jį taip pat tarkuokite stambesne puse, kad jis neišleistų tiek daug sulčių. Sutarkuotas daržoves lengvai nuspauskite, kad pasišalintų dalis skysčio, bet visiškai nusausinti nereikia – natūralios sultys padės masei susirišti.
Į bulvių masę įmuškite kiaušinį, įberkite miltų ar krakmolo, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Tada įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus ir kepkite plonais sluoksniais. Būtent plonas sluoksnis užtikrina, kad bulviniai blynai per burokine tarką bus traškūs ir gražiai apkepę.
Kepimo paslaptys
Traškumo paslaptis slypi ne tik tarkoje, bet ir tešlos konsistencijoje. Jei masė per skysta, įdėkite dar šiek tiek miltų ar krakmolo. Jei norite ypatingai auksinės plutelės, kepkite blynus ant vidutinės ugnies, neleisdami jiems pridegti. Taip pat svarbu keptuvėje nedėti per daug aliejaus – plonas sluoksnis leis blynams apskrusti, bet neprisigers perteklinių riebalų.
Ką patiekti prie bulvinių blynų?
Klasikinis derinys – grietinė ir šviežios žolelės. Tačiau bulviniai blynai labai universalūs: juos galima patiekti su grybų padažu, šonine, kepta lašiša ar net cukinijų padažu. Kai kurie mėgsta ir saldesnį variantą – su obuoliene ar spanguolių uogiene. Tai tik dar kartą parodo, kad šis patiekalas gali būti pritaikytas įvairiems skoniams.
Bulvinių blynų nauda ir maistinė vertė
Nors bulvės laikomos gana paprasta daržove, jos yra vertingas angliavandenių šaltinis. Jose gausu kalio, skaidulų ir vitaminų. Žinoma, kepant aliejuje kalorijų kiekis padidėja, tačiau plonesni blynai per burokine tarką sugeria mažiau riebalų nei stori. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori pasimėgauti tradiciniu patiekalu, bet šiek tiek lengvesne versija.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Ar galima bulvinius blynus kepti orkaitėje?
Taip, galima. Blynus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite aliejumi ir kepkite apie 200 °C temperatūroje, kol gražiai apskrus. Nors jie nebus tokie traškūs kaip keptuvėje, tai sveikesnis variantas.
Kodėl bulviniai blynai kartais pajuoduoja?
Bulvės linkusios oksiduotis, kai susiliečia su oru. Kad to išvengtumėte, į tešlą galima įlašinti kelis lašus citrinos sulčių arba įmaišyti šaukštą grietinės.
Ar galima blynus užšaldyti?
Taip, tiek žalią masę, tiek jau iškeptus blynus galima užšaldyti. Tačiau geriausia juos valgyti šviežius, nes taip išlaikomas maksimalus traškumas.
Kuo pakeisti miltus recepte?
Miltus galima keisti bulvių ar kukurūzų krakmolu, avižų dribsniais ar net grikių miltais. Tai suteiks įdomesnį skonį ir leis pritaikyti receptą tiems, kurie netoleruoja glitimo.
Kai norisi paprastumo ir greito traškumo
Bulviniai blynai per burokine tarką yra puikus būdas atnaujinti tradicinį receptą ir suteikti jam naujų skonių. Tai patiekalas, kuris patiks visai šeimai ir leis pasimėgauti traškiais blyneliais be didelių pastangų. O svarbiausia – šis būdas nereikalauja jokių ypatingų ingredientų, tik šiek tiek išradingumo ir norų eksperimentuoti virtuvėje.