Bulvinių blynų istorija ir tradicija
Bulviniai blynai žinomi nuo senų laikų ir dažnai vadinami įvairiais vardais – bulviniais blyneliais, tarkuotais blynais ar net latki. Lietuvoje jie tapo tradiciniu kasdieniu patiekalu, ypač rudens ir žiemos laikotarpiu, kai bulvės buvo pagrindinis maisto produktas. Papildyti blynai mėsa tapo dar sotesniu ir šventiškesniu pasirinkimu, tinkamu tiek paprastai vakarienei, tiek vaišėms su artimaisiais.
Reikalingi ingredientai
Klasikiniai bulviniai blynai su mėsa gaminami iš paprastų, visiems prieinamų produktų:
- bulvės – patartina rinktis krakmolingas, kurios geriau laikosi kepant;
- mėsa – dažniausiai naudojama kiauliena, vištiena arba jautiena, sumalta į faršą;
- svogūnas – suteikia įdarui aromato ir sultingumo;
- kiaušiniai – padeda surišti bulvių masę;
- miltai arba krakmolas – sutirština tešlą, kad kepant blynai neiširtų;
- druska, pipirai ir kiti prieskoniai pagal skonį;
- aliejaus kepimui.
Tešlos paruošimo subtilybės
Norint išgauti tinkamą bulvinių blynų konsistenciją, labai svarbu tinkamai paruošti bulves. Jas reikia sutarkuoti smulkia tarka, o perteklinį skystį nupilti. Likusį krakmolą galima grąžinti į masę – tai padės blynams išlikti tvirtesniems. Į bulvių tarkius dedami kiaušiniai, šiek tiek miltų ar krakmolo, druskos bei pipirų. Tešla turi būti nei per skysta, nei per tiršta – kad ją būtų lengva formuoti, bet ji išliktų vientisa.
Mėsos įdaro ruošimas
Mėsos įdaras yra svarbiausia šio patiekalo dalis. Faršą patartina pagardinti smulkiai supjaustytu arba sutarkuotu svogūnu, druska, pipirais ir prieskoniais. Jei norisi sultingesnio įdaro, į faršą galima įmaišyti šlakelį vandens ar grietinėlės. Kartais įdaras gaminamas iš keptos mėsos likučių – taip pat skanu, tačiau klasikinė versija yra su žaliu faršu, kuris kepant įgauna ypatingo skonio.
Kaip tinkamai kepti bulvinius blynus su mėsa?
Kepimo procesas reikalauja šiek tiek kruopštumo. Įkaitintą keptuvę reikia patepti aliejumi. Įdedamas šaukštas bulvių masės, tuomet ant viršaus dedamas šaukštelis mėsos įdaro, o galiausiai uždengiamas dar vienu šaukštu bulvių masės. Taip suformuojamas blynas su įdaru viduje. Blynus būtina kepti ant vidutinės ugnies, kad spėtų iškepti ne tik bulvės, bet ir mėsa. Kepama iš abiejų pusių, kol blynas tampa auksinės spalvos ir traškus.
Patiekimo idėjos
Bulviniai blynai su mėsa patiekiami karšti, dažniausiai su grietine ar grietinės padažu. Jie puikiai dera ir su šviežiomis salotomis, raugintomis daržovėmis ar marinuotais agurkais. Jei norisi ypatingesnio skonio, galima pagaminti grybų padažą – jis puikiai papildo tiek bulves, tiek mėsą. Tokie blynai gali būti patiekiami kaip pagrindinis vakarienės patiekalas, o su lengvomis daržovėmis šalia jie tampa subalansuotu maistu.
Kodėl verta rinktis bulvinius blynus su mėsa?
Šis patiekalas turi daug privalumų. Pirmiausia – sotumas: bulvės kartu su mėsa suteikia ilgai trunkantį energijos jausmą. Antra – universalumas: blynus galima gaminti iš įvairių rūšių mėsos, pritaikant receptą savo skoniui. Trečia – paprastumas: tai patiekalas, kurį gali pagaminti net ir mažai virtuvėje patirties turintis žmogus. Galiausiai, jie puikiai tinka tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms.
DUK
Ar galima bulvinius blynus su mėsa iškepti orkaitėje? Taip, galima kepti orkaitėje – taip jie bus mažiau riebūs, tačiau traškumas bus kiek mažesnis.
Kokios mėsos geriausia naudoti? Dažniausiai naudojama kiauliena, tačiau galima rinktis ir jautieną ar vištieną, priklausomai nuo pageidaujamo skonio.
Ar galima į tešlą dėti priedų? Taip, galima įmaišyti tarkuotų morkų, česnako ar net smulkintų žolelių, kad blyneliai būtų dar aromatingesni.
Kaip laikyti likusius blynus? Atvėsusius blynus galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų ir pašildyti keptuvėje ar orkaitėje.
Ar galima paruoštus blynus užšaldyti? Taip, jie gerai išlaiko skonį ir tekstūrą užšaldyti, todėl galima pasiruošti iš anksto.
Šeimyniškas patiekalas jaukiam vakarui
Bulviniai blynai su mėsa – tai patiekalas, kuris visada primena namų jaukumą. Jie yra paprasti, bet kartu ypatingi, nes kiekvienas blynas slepia sultingą įdarą viduje. Tokia vakarienė patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems, o pats gaminimo procesas gali tapti smagia šeimos tradicija. Nesvarbu, ar gaminsite darbo dienos vakarui, ar savaitgalio pietums – šis patiekalas visada bus vertas jūsų stalo.