Burokėlių mišrainė žiemai su majonezu

Burokėlių mišrainė žiemai su majonezu – tai vienas iš tų patiekalų, kuris daugelio šeimų šaltuoju metų laiku tampa tikru stalo akcentu. Burokėliai ne tik suteikia gražią spalvą ir ryškų skonį, bet ir yra vertingi dėl savo maistinių savybių – juose gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų. Įmaišius majonezą, mišrainė tampa kremiška, sotesnė ir puikiai tinkanti tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui.

Kodėl verta ruošti burokėlių mišrainę žiemai?

Žiemą dažnai trūksta šviežių daržovių, todėl konservuotos ar iš anksto paruoštos mišrainės tampa nepamainomu pagalbininku virtuvėje. Burokėlių mišrainė yra universali – ją galima valgyti kaip savarankišką patiekalą, naudoti kaip garnyrą ar net pagrindą kitoms salotoms. Ji lengvai pritaikoma pagal skonį, o majonezas suteikia švelnumo ir malonaus sotumo.

Ingredientai

  • 1,5 kg virtų burokėlių
  • 3 vidutinės morkos
  • 3 vidutiniai bulvės
  • 3 kietai virti kiaušiniai
  • 200 g raugintų agurkų
  • 150 g žirnelių (šviežių arba konservuotų)
  • 200 g majonezo
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Krapų ar petražolių papuošimui

Burokėlių paruošimas

Pagrindinė šios mišrainės žvaigždė – burokėliai. Jie turi būti išvirti, atvėsinti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Virtus burokėlius geriausia virti su lupena, kad išlaikytų spalvą ir skonį. Prieš pjaustant būtina gerai nusausinti, nes per daug sulčių gali pakeisti mišrainės konsistenciją ir padaryti ją vandeningą.

Daržovės ir kiaušiniai

Bulvės ir morkos suteikia mišrainei sotumo bei švelnaus saldumo. Jas rekomenduojama virti atskirai nuo burokėlių, taip išvengsite spalvos pasikeitimo. Virtus kiaušinius taip pat supjaustykite kubeliais – jie papildys mišrainę baltymais ir švelniu skoniu. Agurkai suteiks pikantiškumo ir gaivumo, o žirneliai – malonaus saldumo.

Majonezo padažas

Majonezas – tai ingredientas, kuris sujungia visus produktus į vieną harmoningą visumą. Jei norite lengvesnės mišrainės, dalį majonezo galite pakeisti graikišku jogurtu arba grietine. Padažą galima pagardinti trupučiu garstyčių ar citrinos sulčių, kad skonis būtų dar įdomesnis. Svarbiausia – nepadauginti, kad mišrainė nebūtų per sunki.

Mišrainės surinkimas

Visi ingredientai turi būti supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais, kad mišrainė būtų malonios tekstūros. Į didelį dubenį sudėkite burokėlius, bulves, morkas, agurkus, žirnelius ir kiaušinius. Pagardinkite druska bei pipirais, įdėkite majonezą ir lengvai išmaišykite. Mišrainę rekomenduojama palaikyti šaldytuve bent kelias valandas, kad skoniai susijungtų.

Patiekimo idėjos

Burokėlių mišrainė su majonezu gali būti patiekiama kaip atskiras patiekalas arba kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. Ji puikiai tinka prie keptų bulvių, kotletų, troškinių. Šventiniam stalui galima papuošti šviežiomis žalumynų šakelėmis ar granato sėklomis, kurios suteiks spalvingumo. Be to, mišrainę galima sluoksniuoti stiklinėse taurėse – tai suteiks elegantišką išvaizdą.

Naudingi patarimai

Mišrainę galite ruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki dviejų dienų. Jei norite ilgiau išsaugoti, daržoves galite paruošti ir užšaldyti, o padažą įmaišyti tik prieš pat valgant. Taip pat galima eksperimentuoti su priedais – vietoje agurkų įdėti obuolių, o vietoje žirnelių naudoti kukurūzus.

DUK

Ar galima mišrainę ruošti be majonezo? Taip, majonezą galima pakeisti jogurtu ar grietine, tačiau skonis bus šiek tiek kitoks.

Kiek laiko galima laikyti paruoštą mišrainę? Šaldytuve sandariai uždengtą mišrainę galima laikyti iki 2 dienų.

Ar galima naudoti konservuotus burokėlius? Taip, bet šviežiai virti burokėliai suteiks intensyvesnį skonį ir tekstūrą.

Ar ši mišrainė tinkama vegetarams? Taip, ji yra tinkama, jei naudojamas augalinis majonezas.

Ar galima ruošti mišrainę šventiniam stalui? Žinoma – ji atrodo spalvingai ir dera prie įvairių patiekalų.

Spalvinga lėkštė šaltą žiemos vakarą

Burokėlių mišrainė žiemai su majonezu – tai patiekalas, kuris suburia prie stalo ir primena apie vasaros daržų gausą. Ji ne tik papildo mitybą reikalingomis medžiagomis, bet ir praskaidrina stalą savo ryškia spalva. Tokia mišrainė tampa tikra šilto jaukumo dalimi, kuri puikiai tinka net ir pačiomis šaltomis dienomis.