Čirvinių blynų receptas be mielių – trašku ir paprasta

Čirviniai blynai yra vienas iš tų kepinių, kuris daugeliui asocijuojasi su vaikyste, šiltais šeimos pusryčiais ar savaitgalio rytų ramybe. Jie pasižymi ypatinga forma – dėl specialios keptuvės, dar vadinamos čirvakepte, blynai išeina su gražiu raštu. Nors tradiciškai jie buvo kepami su mielėmis, šiuolaikinės versijos vis dažniau pasirenkamos be jų – taip kepinys tampa paprastesnis, greitesnis ir lengvesnis. Be to, be mielių paruošti čirviniai blynai yra lengviau virškinami ir nereikalauja ilgo laukimo, kol tešla pakils.

Kas yra čirviniai blynai?

Čirviniai blynai – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kepamas specialioje ketaus arba elektrinėje keptuvėje, kuri suteikia jiems unikalią formą. Jie skiriasi nuo paprastų blynų ne tik išvaizda, bet ir tekstūra. Čirviniai blynai yra plonesni, traškesni ir turi ypatingą kvapą. Tradiciškai jie buvo kepami su mielėmis, bet šiuolaikiniuose receptuose dažnai naudojami kepimo milteliai ar soda, kurie suteikia purumo be ilgo laukimo.

Ingredientai blynams be mielių

Norint išsikepti gardžius čirvinius blynus be mielių, prireiks paprastų ir dažniausiai kiekvienuose namuose randamų produktų:

  • 2 kiaušinių;
  • 250 ml pieno (galima naudoti ir augalinį pieną);
  • 200 g kvietinių miltų;
  • 2 šaukštų cukraus;
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos;
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 2 šaukštų aliejaus tešlai ir papildomai keptuvei patepti.

Tešlos paruošimas

Tešlos paruošimas čirviniams blynams be mielių itin paprastas. Pirmiausia kiaušinius lengvai išplakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įmaišykite vanilinį cukrų, supilkite pieną ir iš lėto berkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Galiausiai įpilkite aliejaus. Tešla turi būti tiršta, bet lengvai tekėti – jei atrodo per tiršta, įpilkite dar šlakelį pieno.

Blynų kepimas

Jeigu naudojate senovinę ketaus čirvakeptę, ją reikėtų gerai įkaitinti ir patepti aliejumi. Elektrinė keptuvė dažniausiai pati paskirsto šilumą, tad aliejaus užtenka minimaliai. Į kiekvieną formą įpilkite po nedidelį samtelį tešlos ir kepkite, kol blyneliai gražiai apskrus iš abiejų pusių. Kepimo laikas priklauso nuo keptuvės tipo, tačiau dažniausiai užtenka kelių minučių. Blynai turi būti auksinės spalvos, lengvai traškūs ir kvepiantys.

Kaip patiekti čirvinius blynus?

Šie blynai yra universalūs, todėl galima patiekti su įvairiais priedais. Jie puikiai dera su:

  • medumi ar klevų sirupu;
  • šviežiomis uogomis ar vaisiais;
  • grietine arba jogurtu;
  • šokoladiniu kremu ar uogiene.

Jei norisi pikantiško varianto, blynus galima patiekti su varškės kremu, šonine ar net rūkyta lašiša. Tai patiekalas, kuris lengvai prisitaiko prie įvairių skonių.

Patarimai, kaip gauti traškius blynus

Norint, kad čirviniai blynai būtų traškūs, svarbiausia yra tinkama tešlos konsistencija – ji neturi būti per skysta. Taip pat padeda gerai įkaitinta keptuvė, nes ant per mažos ugnies kepant blynai labiau išdžiūsta nei apskrunda. Jei mėgstate ypatingai traškius kraštelius, į tešlą galima įmaišyti šiek tiek krakmolo.

DUK

Ar galima čirvinius blynus kepti be specialios keptuvės? Taip, bet jie neturės tradicinės formos. Galite kepti paprastoje keptuvėje kaip paprastus blynus.

Ar tinka pilno grūdo miltai? Taip, jie suteiks sodresnio skonio, bet blynai gali būti kiek tamsesni ir mažiau purūs.

Ar galima tešlą pasiruošti iš vakaro? Geriausia kepti iškart, tačiau laikant šaldytuve kelias valandas, tešla taip pat išlieka tinkama.

Ką daryti, jei blynai limpa prie keptuvės? Įsitikinkite, kad keptuvė gerai įkaitusi ir patepta aliejumi.

Ar galima šiuos blynus šaldyti? Taip, atvėsusius blynus galima užšaldyti ir prieš valgant pašildyti orkaitėje.

Skonių variacijos, kurios pradžiugins visus

Norint paįvairinti tradicinį receptą, galima į tešlą įmaišyti cinamono, kakavos ar net smulkintų riešutų. Tai suteiks blynams naują skonį, o vaikams jie taps dar įdomesni. Čirviniai blynai yra tokie universalūs, kad kiekvienas gali atrasti savo mėgstamiausią derinį – ar tai būtų saldus, ar pikantiškas variantas.