Žiediniai kopūstai – tai daržovė, kuri pelnytai vadinama viena universaliausių virtuvėje. Jie pasižymi švelniu skoniu, šviesia spalva ir gebėjimu sugerti įvairių prieskonių bei padažų skonį. Daugelis juos renkasi ne tik dėl puikaus skonio, bet ir dėl jų maistinės vertės. Žiediniai kopūstai yra kupini vitaminų, mineralų ir skaidulų, todėl jie puikiai tinka sveikesnei mitybai. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip pasigaminti greitas ir sveikas žiedinių kopūstų salotas, kurios ne tik sočios ir gaivios, bet ir tinka bet kuriam metų laikui.
Žiedinių kopūstų nauda sveikatai
Žiediniai kopūstai yra itin maistingi – juose mažai kalorijų, bet gausu naudingų medžiagų. 100 gramų šių daržovių turi vos apie 25 kalorijas, tačiau jose gausu vitamino C, K, B6, folio rūgšties ir kalio. Be to, žiediniuose kopūstuose gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimais ir stiprina imuninę sistemą.
Ši daržovė taip pat padeda palaikyti virškinimo sistemos sveikatą dėl joje esančių skaidulų. Jos lėtina cukraus pasisavinimą kraujyje ir skatina sotumo jausmą, todėl žiediniai kopūstai yra puikus pasirinkimas siekiantiems subalansuotos mitybos ar mažinti svorį.
Pagrindiniai ingredientai
Norint paruošti šias salotas, reikės kelių paprastų, bet tarpusavyje puikiai derančių ingredientų. Kiekvieną iš jų galima lengvai rasti bet kuriame prekybos centre.
- 1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto galva
- 1 raudonas svogūnas
- 1 agurkas
- 1 raudona paprika
- 200 g konservuotų avinžirnių
- 50 g šviežių petražolių arba krapų
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Pasirinktinai – šaukštelis garstyčių arba natūralaus jogurto užpilui
Žingsnis po žingsnio receptas
Šios salotos gaminamos labai greitai, todėl puikiai tinka užimtiems žmonėms ar tiems, kurie nori paruošti kažką sveiko per trumpą laiką. Toliau pateiktas receptas padės žingsnis po žingsnio sukurti puikias žiedinių kopūstų salotas.
- Paruoškite žiedinius kopūstus. Išrinkite žiedinio kopūsto žiedynus į mažesnes dalis ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Jei norite švelnesnio skonio, galite trumpai nuplikyti žiedynus verdančiu vandeniu apie 2–3 minutes, tada atvėsinti šaltame vandenyje.
- Pjaustykite daržoves. Agurką, papriką ir svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais. Krapus ar petražoles smulkiai sukapokite.
- Susmulkinkite žiedinius kopūstus. Norint suteikti salotoms ypatingą tekstūrą, galima žiedinius kopūstus sutarkuoti arba susmulkinti maisto smulkintuvu iki smulkių grūdelių – primins kuskusą.
- Sumaišykite visus ingredientus. Į didelį dubenį sudėkite susmulkintus žiedinius kopūstus, daržoves, avinžirnius ir žalumynus. Viską lengvai permaišykite šaukštu.
- Paruoškite užpilą. Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, garstyčias (jei naudojate) ir žiupsnelį druskos bei pipirų. Supilkite užpilą ant salotų ir dar kartą viską išmaišykite.
- Patiekimas. Salotas galima patiekti iš karto arba palaikyti šaldytuve 20–30 minučių, kad skoniai susigertų.
Patarimai ir variacijos
Jei norite šį receptą pritaikyti savo skoniui ar turimų ingredientų likučiams, yra daugybė variantų. Žiediniai kopūstai – labai lanksti bazė, todėl galima eksperimentuoti.
- Baltymų praturtinimas: vietoje avinžirnių galite naudoti virtą vištieną, tuną ar tofu.
- Skirtingi prieskoniai: pabandykite įdėti truputį ciberžolės arba kumino – jie suteiks egzotišką aromatą ir sustiprins sveikatingumo savybes.
- Riešutų natūralumas: jei norite traškumo, įdėkite saujelę skrudintų migdolų ar graikinių riešutų.
- Padavimo būdai: šios salotos puikiai tinka tiek kaip garnyras prie žuvies ar mėsos, tiek kaip lengvas pagrindinis patiekalas.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Kiek laiko galima laikyti žiedinių kopūstų salotas?
Salotas rekomenduojama suvalgyti per 24 valandas. Laikykite jas uždengtame inde šaldytuve. Šviežumas ir tekstūra išlieka geriausia būtent tą pačią dieną, tačiau jos išlieka gardžios ir kitą rytą.
Ar galima naudoti užšaldytus žiedinius kopūstus?
Taip, galima, tačiau jų tekstūra bus šiek tiek minkštesnė. Rekomenduojama juos atitirpinti ir gerai nusausinti prieš naudojimą salotose.
Ar šios salotos tinka vegetarams ir veganams?
Taip, tai visiškai augalinės kilmės patiekalas, todėl jis tinka tiek vegetarams, tiek veganams. Jei norite dar daugiau skonio ar baltymų, galima papildyti riešutais ar augaliniais baltymais.
Ar galima pridėti kruopų?
Žinoma. Puikus priedas būtų virtos bolivinės balandos, soros arba rudieji ryžiai – jos suteiks salotoms daugiau sotumo.
Kaip padaryti salotas dar gaivesnes?
Galite įdėti šviežių žalumynų – mėtos ar baziliko – jie suteiks ypatingą aromatą ir šviežumo pojūtį.
Idėjos, kaip pritaikyti salotas skirtingiems metų laikams
Vienas didžiausių šio recepto privalumų – universalumas. Salotas galima pritaikyti prie bet kokio sezono, pridedant sezoninių daržovių ar vaisių.
- Pavasarį: papildykite salotas jaunais špinatais, ridikėliais ar šviežiu svogūnų laišku.
- Vasarą: pridėkite vyšniniai pomidorai, šviežias agurkas ar net šiek tiek arbūzo – gaivumas garantuotas.
- Rudenį: puikus priedas būtų skrudinti moliūgai arba morkos, suteikiančios salotoms šilto skonio.
- Žiemą: naudokite marinuotas daržoves ar granatų sėklas, kurios suteikia spalvų ir vitaminų.
Žiedinių kopūstų salotos – tai lengvas, greitas ir sveikas patiekalas, kuriuo gali mėgautis visa šeima. Jos dera tiek prie kasdienių pietų, tiek prie šventinio stalo. Be to, šis receptas padės išradingai panaudoti daržoves ir išlaikyti mitybą subalansuotą bet kuriuo metų laiku.
