Ingredientai (apie 18 keksiukų)
- 250 g miltų (apytikriai, priklausomai nuo jogurto tirštumo)
- 250 ml natūralaus jogurto (arba kefyro)
- 150 g cukraus
- 100 ml aliejaus (arba tirpinto sviesto)
- 2 vidutinio dydžio obuoliai
- 3 M dydžio kiaušiniai
- 1,5 a. š. kepimo miltelių
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 1/2 a. š. malto cinamono
- Žiupsnelis druskos
Įranga ir paruošimas
Prireiks dviejų dubenų (sausoms ir drėgnoms dalims), šluotelės ar mikserio, sieto miltams persijoti, keksiukų skardos ir popierinių formelių. Orkaitę iš anksto įkaitinkite iki 180 °C viršus–apačia režimu, groteles statykite per vidurį – taip kepiniai kils tolygiai.
Obuolių parinkimas
Rinkitės kvapnius, tvirtesnės struktūros obuolius – jie išlaikys formą ir nepavers tešlos vandeninga. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais, vienodais kubeliais; tolygaus dydžio gabalėliai padeda iškepti vienodai. Norint gaivesnio akcento, kubelius galima labai trumpai apšlakstyti citrinos sultimis.
Tešlos paruošimas žingsnis po žingsnio
Dubenyje miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu bei žiupsneliu druskos. Kitame dubenyje kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakite iki šviesesnės, purios masės (tūris padidėja apie 2–3 kartus). Įmaišykite aliejų, trumpai perplakite, supilkite jogurtą ir dar kartą tolygiai išmaišykite. Sausas sudedamąsias per 2–3 kartus įmaišykite į drėgną masę jau šluotele arba mentele – maišykite tik iki vientisumo, nepermaišykite. Įmaišykite obuolių kubelius.
Tešlos konsistencijos sureguliavimas
Tešla turėtų būti maždaug riebios grietinės tirštumo – lengvai bėgti nuo šaukšto, bet neplaukti. Jei ji pernelyg tiršta, įpilkite šaukštą–kitą jogurto; jei per skysta – įberkite dar šiek tiek persijotų miltų. Nedideli koregavimai padeda išvengti sunkių ar sukrentančių kepinių.
Formelių užpildymas ir kepimas
Formeles pripildykite maždaug 2/3 tūrio – kepant keksiukai kils. Jei naudojate silikonines formeles be popierinių įdėklų, jas plonai patepkite riebalais. Kepkite įkaitintoje 180 °C orkaitėje apie 30–40 minučių, kol viršus gražiai parus ir į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas išeis sausas. Jei orkaitė kepa netolygiai, likus 5–7 minutėms iki pabaigos skardą apsukite 180°.
Aušinimas ir tekstūra
Išėmę skardą palaikykite 5 minutes – taip kepiniai lengviau atsilaisvins nuo formelių, o garai pasiskirstys. Perkelkite ant grotelių ir palaukite, kol šiluma nuslops; taip išsaugosite drėgną, bet neperšlapią trupinį.
Skonių variacijos
Klasiką galima nesunkiai paįvairinti: į tešlą įmaišykite saują razinų ar smulkintų riešutų, obuolius derinkite su kriaušėmis ar mėlynėmis. Ant viršaus galima užbarstyti trupinių (miltai, cukrus, sviestas santykiu 1:1:1) ir gauti lengvą „streusel“ plutelę. Vanilę keiskite kardamonu ar žiupsneliu muskato – gausite naujus aromato niuansus.
Laikymas ir patiekiimas
Atvėsusius keksiukus laikykite sandariame inde kambario temperatūroje iki 2 dienų arba šaldytuve iki 4 dienų. Šaldyti galima: visiškai atvėsinkite, sudėkite į maišelį ir laikykite iki 2 mėnesių; atitirpinkite kambario temperatūroje, trumpai pašildykite orkaitėje 150 °C, kad atgautų purumą.
Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti
Jei keksiukai „kepurėmis“ suskilo – greičiausiai orkaitė buvo kiek per karšta; kitą kartą kepkite 170–175 °C arba skardą laikykite žemiau. Jei sukrenta – permaišyta tešla ar per anksti atidaryta orkaitė. Jei sausoki – miltų per daug arba per ilgai laikyta orkaitėje; sekite pagaliuko testą ir neperdžiovinkite.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar jogurtą galiu keisti kefyru ar pasukomis?
Taip, kefyras ir pasukos puikiai tinka; rūgštelė aktyvina kepimo miltelius ir padeda geriau kilti.
Ar tinka rudi cukrūs?
Tinka. Rudas cukrus suteiks lengvą karamelinę natą ir kiek tamsesnę spalvą.
Ar galima dalį miltų keisti viso grūdo?
Galima iki trečdalio. Tešla bus tirštesnė, todėl prireiks šlakelio papildomo jogurto.
Obuoliai išleido daug sulčių – ką daryti?
Obuolių kubelius trumpai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu arba apibarstykite šaukšteliu miltų, kad sugertų drėgmės perteklių.
Kodėl keksiukai subliūkšta išėmus iš orkaitės?
Dažniausiai – permaišyta tešla arba nevisiškai iškepę viduje. Maišykite tik iki vientisumo ir sekite pagaliuko testą.
Ar galima kepti vienoje didelėje formoje?
Taip, naudokite 20×20 cm formą ir kepkite ilgiau – apie 40–45 minutes, tikrinkite pagaliuku.
Ar būtina vanilė ir cinamonas?
Nebūtina, bet jie sukuria klasikinį aromatą. Norint neutralesnio skonio, palikite tik vanilę arba tik cinamoną.
Popietės kava ir dar šilti keksiukai
Puodelis kvapnios kavos ar arbatos, lėkštutė šiltų obuolinių keksiukų ir žiupsnelis cukraus pudros ant viršaus – tiek tereikia jaukiam pasimėgavimui. Šie kepinukai vienodai tinka ir savaitgalio pusryčiams, ir greitam darbo dienos desertui, o virtuvę akimirksniu pripildo rudeniško obuolių aromato.