Ingredientai (8 porcijoms)
Tešlai
- 300 g miltų
- 100 g grietinės
- 100 g minkšto sviesto
- 90 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
Įdarui
- 100 g varškės (geriausia kreminės; jei grūdėta – pertrinkite)
- 1 kiaušinis
- 3 šaukštai cukraus
- 25 g miltų
- Šiek tiek vanilinio cukraus
Aptepimui
- 1 kiaušinis
Trumpi pasiruošimo patarimai
Produktus, ypač sviestą, grietinę ir kiaušinius, iš anksto išimkite iš šaldytuvo – kambario temperatūros ingredientai lengviau susijungia. Jei varškė grūdėta, pertrinkite ją per sietelį – įdaras bus vientisesnis. Tešlos neminkykite ilgai, kad nesuaktyvintumėte glitimo – taip pyragėliai išliks trapūs ir purūs.
Įdaro paruošimas
Dubenyje sumaišykite varškę, kiaušinį, cukrų, miltus ir vanilinį cukrų. Masė turi būti kremiška, lengvai tepama. Jei naudojate kreminę varškę, miltų kiekį galite sumažinti iki 15–20 g, kad įdaras nebūtų sausas.
Tešlos gamyba
Minkštą sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Įmaišykite lengvai paplaktą kiaušinį, po šaukštą dėkite grietinę. Atskirai persijokite miltus su kepimo milteliais ir druska, suberkite į sviestinę masę. Trumpai, tik iki vientisumo, sujunkite tešlą. Nepermaišykite – užteks, kad neliktų sausų miltų dryžių. Suformuokite diską, uždenkite ir 10–15 minučių palaikykite šaldytuve.
Formavimas
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Tešlą iškočiokite maždaug 0,5 cm storio ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus. Išspauskite maždaug 10 cm skersmens paplotėlius. Ant kiekvieno paplotėlio vienos pusės dėkite šaukštą įdaro ir užlenkite kita puse tarsi pusmėnulį. Kraštų stipriai nesuverkite – tik lengvai uždėkite, kad nematytųsi įdaro; kepant tešla gražiai kilstelės, o pernelyg stipriai užspausti kraštai gali sutrūkinėti. Paviršių patepkite kiaušinio plakiniu.
Kepimas
Paruoštus grietiniečius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikdami tarpus. Kepkite apie 18–22 minutes 200 °C temperatūroje, kol paviršius tolygiai pagels. Išėmę perkelkite ant grotelių ir leiskite truputį pravėsti – taip išsaugosite trapumą.
Skonio variacijos
Klasiką lengva paįvairinti: į varškės įdarą įtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės, įmaišykite razinų ar smulkintų džiovintų abrikosų. Dalį cukraus galite pakeisti rudu – suteiks karamelinį poskonį. Ant dar šiltų pyragėlių galima užlašinti trupučio cukraus sirupo arba lengvai apibarstyti cukraus pudra.
Naudingi patarimai, kad visada pavyktų
- Jei tešla limpa prie kočėlo, lengvai pabarstykite paviršių miltais arba kočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų.
- Per tirštas įdaras bus sausas – lašelis grietinės arba kiaušinio baltymo sugrąžins kremiškumą.
- Norint lygesnio paskrudimo, kepkite vidurinėje lentynoje ir skardą įstatykite į jau gerai įkaitusią orkaitę.
- Plonesni paplotėliai iškeps greičiau; storesni bus minkštesni – prisitaikykite prie savo skonio.
Laikymas ir šaldymas
Atvėsę grietiniečiai sandariame inde kambario temperatūroje išsilaiko 1 dieną, šaldytuve – iki 3 dienų. Pašildykite orkaitėje 150 °C apie 5–7 minutes, kad atgautų trapumą. Užšaldyti galima tiek žalius suformuotus (iki 2 mėn.), tiek jau iškeptus (iki 1 mėn.). Keptus atšildykite kambario temperatūroje ir trumpai pašildykite orkaitėje.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima vietoje grietinės naudoti jogurtą?
Galima, bet rinkitės riebesnį, tirštą jogurtą. Skonis bus kiek lengvesnis, tačiau tešla gali mažiau trapėti – pridėkite žiupsnelį daugiau miltų.
Varškė grūdėta – ką daryti?
Pertrinkite per sietelį arba trumpai pertrinkite trintuvu. Taip įdaras taps vientisas.
Kodėl sutrūkinėjo kraštai?
Greičiausiai kraštai buvo per stipriai suveržti arba tešla permaišyta. Kitą kartą kraštus tik uždėkite, neglamžykite.
Ar galima daryti mažesnius ar didesnius?
Žinoma. Tik atitinkamai koreguokite kepimo laiką: mažesniems užteks 14–16 min., didesniems gali prireikti 22–24 min.
Ar tinka kiti įdarai?
Puikiai tinka obuolių tyrė su cinamonu, varškė su aguonomis ar kremiškas rikotos ir citrinos derinys.
Arbatos puodelis ir dar šilti grietiniečiai
Vos iš orkaitės ištraukti, lengvai garuojantys pyragėliai su subtiliu vanilės aromatu puikiai dera su juoda arbata, kakava ar kava. Jei norisi šventiškesnio akcento, ant viršaus užlašinkite šaukštelį džemo – aviečių ar juodųjų serbentų rūgštelė gražiai subalansuoja saldumą.