Grietiniečiai, kurie visada pavyksta

Grietiniečiai – tai minkštučiai, burnoje tirpstantys pyragėliai su švelniu varškės įdaru. Jų paprastumas ir nepaprastas skonis užkariauja tiek kasdienius pusryčius su kava, tiek šventinį stalą. Esminė sėkmės paslaptis – trumpai maišoma tešla su grietine ir sviestu bei neperkrautas, kremiškas įdaras. Žemiau – aiškūs žingsniai, proporcijos ir praktiški patarimai, kad šis kepinys pavyktų iš pirmo karto.

Ingredientai (8 porcijoms)

Tešlai

  • 300 g miltų
  • 100 g grietinės
  • 100 g minkšto sviesto
  • 90 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos

Įdarui

  • 100 g varškės (geriausia kreminės; jei grūdėta – pertrinkite)
  • 1 kiaušinis
  • 3 šaukštai cukraus
  • 25 g miltų
  • Šiek tiek vanilinio cukraus

Aptepimui

  • 1 kiaušinis

Trumpi pasiruošimo patarimai

Produktus, ypač sviestą, grietinę ir kiaušinius, iš anksto išimkite iš šaldytuvo – kambario temperatūros ingredientai lengviau susijungia. Jei varškė grūdėta, pertrinkite ją per sietelį – įdaras bus vientisesnis. Tešlos neminkykite ilgai, kad nesuaktyvintumėte glitimo – taip pyragėliai išliks trapūs ir purūs.

Įdaro paruošimas

Dubenyje sumaišykite varškę, kiaušinį, cukrų, miltus ir vanilinį cukrų. Masė turi būti kremiška, lengvai tepama. Jei naudojate kreminę varškę, miltų kiekį galite sumažinti iki 15–20 g, kad įdaras nebūtų sausas.

Tešlos gamyba

Minkštą sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Įmaišykite lengvai paplaktą kiaušinį, po šaukštą dėkite grietinę. Atskirai persijokite miltus su kepimo milteliais ir druska, suberkite į sviestinę masę. Trumpai, tik iki vientisumo, sujunkite tešlą. Nepermaišykite – užteks, kad neliktų sausų miltų dryžių. Suformuokite diską, uždenkite ir 10–15 minučių palaikykite šaldytuve.

Formavimas

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Tešlą iškočiokite maždaug 0,5 cm storio ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus. Išspauskite maždaug 10 cm skersmens paplotėlius. Ant kiekvieno paplotėlio vienos pusės dėkite šaukštą įdaro ir užlenkite kita puse tarsi pusmėnulį. Kraštų stipriai nesuverkite – tik lengvai uždėkite, kad nematytųsi įdaro; kepant tešla gražiai kilstelės, o pernelyg stipriai užspausti kraštai gali sutrūkinėti. Paviršių patepkite kiaušinio plakiniu.

Kepimas

Paruoštus grietiniečius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikdami tarpus. Kepkite apie 18–22 minutes 200 °C temperatūroje, kol paviršius tolygiai pagels. Išėmę perkelkite ant grotelių ir leiskite truputį pravėsti – taip išsaugosite trapumą.

Skonio variacijos

Klasiką lengva paįvairinti: į varškės įdarą įtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės, įmaišykite razinų ar smulkintų džiovintų abrikosų. Dalį cukraus galite pakeisti rudu – suteiks karamelinį poskonį. Ant dar šiltų pyragėlių galima užlašinti trupučio cukraus sirupo arba lengvai apibarstyti cukraus pudra.

Naudingi patarimai, kad visada pavyktų

  • Jei tešla limpa prie kočėlo, lengvai pabarstykite paviršių miltais arba kočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų.
  • Per tirštas įdaras bus sausas – lašelis grietinės arba kiaušinio baltymo sugrąžins kremiškumą.
  • Norint lygesnio paskrudimo, kepkite vidurinėje lentynoje ir skardą įstatykite į jau gerai įkaitusią orkaitę.
  • Plonesni paplotėliai iškeps greičiau; storesni bus minkštesni – prisitaikykite prie savo skonio.

Laikymas ir šaldymas

Atvėsę grietiniečiai sandariame inde kambario temperatūroje išsilaiko 1 dieną, šaldytuve – iki 3 dienų. Pašildykite orkaitėje 150 °C apie 5–7 minutes, kad atgautų trapumą. Užšaldyti galima tiek žalius suformuotus (iki 2 mėn.), tiek jau iškeptus (iki 1 mėn.). Keptus atšildykite kambario temperatūroje ir trumpai pašildykite orkaitėje.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima vietoje grietinės naudoti jogurtą?
Galima, bet rinkitės riebesnį, tirštą jogurtą. Skonis bus kiek lengvesnis, tačiau tešla gali mažiau trapėti – pridėkite žiupsnelį daugiau miltų.

Varškė grūdėta – ką daryti?
Pertrinkite per sietelį arba trumpai pertrinkite trintuvu. Taip įdaras taps vientisas.

Kodėl sutrūkinėjo kraštai?
Greičiausiai kraštai buvo per stipriai suveržti arba tešla permaišyta. Kitą kartą kraštus tik uždėkite, neglamžykite.

Ar galima daryti mažesnius ar didesnius?
Žinoma. Tik atitinkamai koreguokite kepimo laiką: mažesniems užteks 14–16 min., didesniems gali prireikti 22–24 min.

Ar tinka kiti įdarai?
Puikiai tinka obuolių tyrė su cinamonu, varškė su aguonomis ar kremiškas rikotos ir citrinos derinys.

Arbatos puodelis ir dar šilti grietiniečiai

Vos iš orkaitės ištraukti, lengvai garuojantys pyragėliai su subtiliu vanilės aromatu puikiai dera su juoda arbata, kakava ar kava. Jei norisi šventiškesnio akcento, ant viršaus užlašinkite šaukštelį džemo – aviečių ar juodųjų serbentų rūgštelė gražiai subalansuoja saldumą.