Ingredientai (4 porcijoms)
- 2 cukinijos (vidutinio dydžio)
- 250 g kiaulienos faršo (arba kito mėgstamo – jautienos, kalakutienos, mišraus)
- 200 g konservuotų pomidorų savo sultyse (arba ~4 sunokę švieži pomidorai)
- 100 g kietojo sūrio (gerai tirpstančio)
- 1 svogūnas
- 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis česnako miltelių (arba 2 smulkintos česnako skiltelės)
- 0,5 šaukštelio itališkų žolelių (arba mėgstamų prieskonių mišinio)
- Petražolių – pagal skonį (pabaigai)
- Druskos – pagal skonį
- Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
Naudingi pasiruošimo patarimai
Cukinijas rinkitės standžias, su plona odele – taip jos greičiau ir tolygiau iškeps. Jei cukinijos didelės ir sėklos ryškios, išskobę vidų sėklas pašalinkite, o likusį minkštimą smulkiai supjaustykite ir panaudokite įdarui. Kad „laiveliai“ neišskirtų per daug skysčio, jų vidų galite lengvai pabarstyti druska ir palikti 10–15 min., tuomet nusausinti popieriniais rankšluosčiais.
Cukinijų paruošimas
Cukinijas perpjaukite išilgai per pusę, nupjaukite stiebų galus. Šaukštu atsargiai išskobkite dalį minkštimo, kad liktų 0,8–1 cm storio „sienelės“. Vidų lengvai pabarstykite druska, maltais pipirais ir žiupsneliu itališkų žolelių. Laikykite atokiau, kol ruošite įdarą.
Įdaro gamyba keptuvėje
Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūną ir kepkite, kol suminkštės ir taps skaidrus. Sudėkite faršą, pagardinkite druska, pipirais ir česnaku, maišydami kepkite, kol mėsa pabals ir lengvai apskrus. Supilkite konservuotus pomidorus (arba smulkintus šviežius), įmaišykite itališkas žoleles. Jei išskobtas cukinijų minkštimas be sėklų – smulkiai sukapokite ir taip pat įmaišykite. Troškinkite dar ~5 minutes, kol skystis kiek nugaruos ir įdaras sutirštės.
Formavimas ir kepimas orkaitėje
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Cukinijų „laivelius“ išdėliokite kepimo inde. Į kiekvieną tolygiai sudėkite mėsos įdarą. Kepkite apie 25 minutes, kol cukinijos suminkštės, bet dar laikys formą. Tuomet pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite papildomas 2–5 minutes, kol sūris išsilydys ir lengvai apskrus.
Patiekimas ir paskutiniai akcentai
Išėmę iš orkaitės palikite 3–5 minutėms „pailsėti“ – taip sultys pasiskirstys, o įdaras kiek sutvirtės. Pabarstykite šviežiomis kapotomis petražolėmis. Patiekite su gaiviomis salotomis, virtais grikiais, ryžiais ar bulvių koše – priklausomai nuo to, kokio sotumo vakarienės norite.
Ką daryti, jei cukinijos itin sultingos?
Jei bijote, kad kepimo metu išsiskirs daug skysčio, cukinijų „laivelius“ prieš pildami įdarą galite 8–10 minučių pakaitinti orkaitėje atskirai. Taip dalis drėgmės pasišalins, o galutinis rezultatas bus standesnis. Taip pat padeda įdarą patroškinti, kol bus tirštas, be perteklinio skysčio.
Skonio variacijos ir pritaikymas
Šį patiekalą lengva pritaikyti skirtingiems skoniams: dalį faršo pakeiskite kalakutiena – bus lengvesnė versija; į įdarą įmaišykite saują virtų ryžių ar bolivinių balandų – gausite sotesnį patiekalą; norint aštresnio varianto, įberkite žiupsnelį aitriųjų paprikų dribsnių. Sūrio vietoje puikiai tinka mocarela dėl tirpimo ar parmezanas intensyvesniam poskoniui.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima paruošti iš anksto?
Taip. Įdarytas, bet dar nekeptas cukinijas galite laikyti šaldytuve iki 12 valandų, uždengtas. Kepkite prieš pat patiekiant.
Kaip elgtis su labai didelėmis cukinijomis?
Pašalinkite kietas sėklas, naudokite tik tvirtesnį minkštimą. Didelius „laivelius“ gali tekti kepti 5–10 minučių ilgiau.
Kokį sūrį pasirinkti?
Rinkitės gerai tirpstantį kietąjį sūrį (gouda, čederis, mocarela). Aromatingam užbaigimui galima pridėti šiek tiek parmezano.
Ar galima gaminti be pomidorų?
Galima. Pomidorus pakeiskite keliais šaukštais pomidorų padažo arba šaukšteliu koncentrato ir trupučiu vandens. Jei visiškai vengiate pomidorų, įdėkite šlakelį sultinio ir šaukštelį garstyčių – įdaras išliks sultingas.
Kaip pašalinti perteklinę drėgmę iš įdaro?
Troškinkite be dangčio, kol skystis nugaruos. Prireikus įmaišykite šaukštą džiūvėsėlių – jie sugers drėgmę, nekeičiant skonio.
Ką dar skanaus prie jų patiekti
Įdarytos cukinijos puikiai dera su šviežiomis lapinėmis salotomis, graikišku jogurtu ir česnaku pagardintu padažu, daržovių kinuva ar lengvai česnaku apkeptomis žaliomis pupelėmis. Jei norisi sotesnio pasirinkimo, patiekite su kvapniais ryžiais arba orkaitėje keptomis mini bulvytėmis – tokia lėkštė patiks tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.