Ką valgyti sergant virškinimo sutrikimais?

Virškinimo sistemos sutrikimai – vieni dažniausių negalavimų, su kuriais susiduria tiek suaugusieji, tiek vaikai. Pykinimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pūtimas ar rėmuo dažnai trukdo kasdieniam gyvenimui, mažina darbingumą, kelia diskomfortą ir nuovargį. Svarbiausias žingsnis šioje situacijoje – ne tik tinkamas gydymas, bet ir mitybos korekcija. Kai organizmas jautrus, reikėtų vengti dirginančių produktų ir rinktis lengvai virškinamą, švelnų maistą. Straipsnyje aptarsime, ką verta valgyti sergant virškinimo sutrikimais, kokių produktų reikėtų vengti bei kaip paspartinti atsigavimo procesą.

Lengvai virškinamas maistas – pagrindas sveikimui

Sergant virškinimo sutrikimais, pirmoji taisyklė – rinktis produktus, kuriuos organizmas lengvai perdirba. Į virškinamųjų produktų sąrašą patenka:

  • Virinės daržovės (morkos, moliūgai, cukinijos, bulvės)
  • Balta mėsa (vištiena, kalakutiena, be odos ir keptinimo)
  • Virtos arba garuose ruoštos kruopos (ryžiai, avižos, manai)
  • Bananas – gerai toleruojamas ir padeda atkurti elektrolitų pusiausvyrą
  • Kepti obuoliai – natūralus pektinų šaltinis, kuris padeda virškinimui
  • Skrudinta arba džiovinta duona, sausainiai be priedų (gerai tinka ir džiūvėsiai)

Šie produktai padeda nuraminti žarnyną, aprūpina organizmą svarbiausiais mikroelementais ir neapkrauna virškinimo sistemos. Verta paminėti, kad reikėtų rinktis šiltesnius, o ne šaltus ar karštus patiekalus – temperatūra taip pat turi įtakos virškinimui.

Kokie gėrimai tinka sutrikus virškinimui?

Gėrimų pasirinkimas tokiais atvejais taip pat svarbus. Geriausia rinktis:

  • Ramią, nesaldintą žolelių arbatą (ramunėlių, mėtų, kmynų)
  • Vandenį be dujų, mažais gurkšneliais, bet dažnai
  • Ryžių vandenį – senas liaudiškas metodas sustabdyti viduriavimą
  • Silpną juodą arbatą (be cukraus), jei jaučiamas pykinimas

Reikėtų vengti kavos, stiprių arbatų, gazuotų gėrimų bei vaisių sulčių, ypač citrusinių, nes jos gali dirginti skrandį. Taip pat reikėtų saugotis pieno – daugeliui žmonių, ypač su laikinai padidėjusiu jautrumu, jis gali sukelti papildomų simptomų.

Maistas, kurio reikia vengti virškinimo sutrikimų metu

Nemažiau svarbu žinoti, ką reikėtų pašalinti iš valgiaraščio, kol virškinimo sistema atsistato. Dažniausiai nerekomenduojami šie produktai:

  • Kepti, riebi ir aštri patiekalai
  • Pusfabrikačiai, rūkyti gaminiai, greitas maistas
  • Saldūs kepiniai, šokoladas, ledai
  • Produktai su dirbtiniais saldikliais ir dažikliais
  • Žali česnakai, svogūnai, kopūstai (ypač žali)
  • Pupelės, žirniai ir kiti ankštiniai (sukelia dujų kaupimąsi)

Šie maisto produktai gali skatinti uždegiminius procesus, skatinti dujų kaupimąsi, sukelti vidurių pūtimą ar dirginti skrandžio gleivinę. Net ir pasijutus geriau, rekomenduojama dar kelias dienas vengti šių maisto produktų, kad neatsinaujintų simptomai.

Patogus valgymo režimas – kodėl jis toks svarbus?

Ne tik tai, ką valgote, bet ir kaip tai darote, turi reikšmės virškinimui. Net ir lengvas maistas gali sukelti diskomfortą, jei valgoma netinkamai. Štai keli patarimai:

  • Valgykite mažomis porcijomis, bet dažnai – kas 3–4 valandas
  • Gerai sukramtykite maistą
  • Venkite valgyti vėlai vakare ar skubant
  • Nevartokite daug skysčių valgant – geriau atsigerti tarp valgymų
  • Pailsėkite po valgio – nesportuokite ir neskubėkite dirbti iškart

Virškinimo sutrikimų metu svarbu neskubinti organizmo – jo energija šiuo metu skiriama gijimui, todėl ramus, subalansuotas valgymo režimas padeda jam greičiau atsigauti.

Naudingi papildai ir probiotikai

Kai kuriems žmonėms padėti gali natūralūs papildai. Pavyzdžiui, probiotikai padeda atkurti gerųjų bakterijų pusiausvyrą žarnyne, ypač po antibiotikų kurso ar esant viduriavimui. Natūralūs probiotikų šaltiniai – kefyras, natūralus jogurtas (be cukraus), rauginti kopūstai (be acto). Jei šie produktai netinka, galima rinktis vaistinėse parduodamus probiotikus kapsulėmis.

Taip pat naudinga įtraukti fermentuotus produktus, skaidulas (kai praeina ūmūs simptomai), imbierą ar ciberžolę – jų poveikis švelniai skatina virškinimą ir mažina uždegimą.

DUK – ką dažniausiai klausia žmonės apie mitybą virškinimo sutrikimų metu?

Ar galima valgyti vaisius ir daržoves?

Taip, bet tik termiškai apdorotus: virti, troškinti ar kepti be riebalų. Žali vaisiai ir daržovės gali dirginti žarnyną, ypač jei yra skaidulų perteklius. Geriausi pasirinkimai – morkos, obuoliai, moliūgai, bananai.

Kada grįžti prie įprastos mitybos?

Viskas priklauso nuo simptomų intensyvumo. Jei simptomai trunka ilgiau nei 3–4 dienas, būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Po pagerėjimo, mitybą normalizuokite palaipsniui – po vieną naują produktą kas kelias dienas.

Ar naudinga valgyti sriubas?

Taip. Lengvos daržovių ar vištienos sriubos be per daug prieskonių ar riebalų yra vienas geriausių pasirinkimų – jos padeda hidratuoti, aprūpina mineralais ir lengvai virškinamos.

Ką daryti, jei nieko nesinori valgyti?

Jei pykinimas ar skrandžio skausmai labai stiprūs, geriau keletą valandų pailsėti ir gerti tik vandenį ar arbatą. Po to – pradėti nuo banano, virtos bulvės ar ryžių. Neprievartaukite savęs valgyti, bet nebadaukite ilgai – organizmui reikia energijos atsigavimui.

Ar galima vartoti pieną ir jo produktus?

Sergant kai kuriais virškinimo sutrikimais (ypač virusiniais), pieno produktai gali pabloginti simptomus. Jei vartojate pieną – rinkitės be laktozės arba stebėkite individualią toleranciją. Rūgštaus pieno produktai (jogurtas, kefyras) dažnai toleruojami geriau.

Valgyti paprastai, bet atsakingai

Virškinimo sutrikimai ne visada reikalauja sudėtingo gydymo – dažnai pakanka išmintingai sureguliuoti mitybą, kad organizmas atsigautų. Kartais užtenka atsisakyti per daug prieskonių, šalto maisto ar netinkamo laiko valgymui, kad jaustumėtės daug geriau. Klausykite savo kūno, rinkitės švelnius, lengvus patiekalus, ir duokite organizmui laiko išgyti. Sveikimo procesas dažnai prasideda nuo paprastos, bet sąmoningos lėkštės turinio.