Kaip išsikepti tobulas varškės spurgas namuose

Varškės spurgos – tai vienas nostalgiškiausių lietuviškų desertų, kuris primena vaikystę ir mamos ar močiutės virtuvę. Nors receptas atrodo paprastas, geros spurgos reikalauja tam tikrų niuansų – nuo varškės drėgnumo iki aliejaus temperatūros. Šiame straipsnyje sužinosite ne tik išsamų varškės spurgų receptą, bet ir praktiškus patarimus, kaip jos visada pavyktų purios, minkštos ir traškios.

Reikalingi ingredientai

Tešlai:

  • 600 g sausesnės varškės
  • 4 kiaušiniai
  • 10 šaukštų miltų
  • 6 šaukštai cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių

Kepimui:

  • Apie 1 litras aliejaus (priklausomai nuo indo dydžio)

Pabarstymui:

  • 1 šaukštas cukraus pudros

Žingsnis po žingsnio: kaip gaminti varškės spurgas

1. Tešlos paruošimas

Varškę ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite iki vientisos masės. Atskirame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį berkite į varškės masę. Maišykite šaukštu, kol tešla taps tiršta, lipni, bet vis dar maišoma. Jei varškė šlapesnė – gali reikėti dar šiek tiek miltų.

2. Aliejaus paruošimas

Įkaitinkite aliejų giliame puode. Tinkama temperatūra pasiekiama tada, kai įmetus mažą tešlos gabalėlį jis greitai iškyla į paviršių, bet aliejus nerūko ir nedega. Per karštas aliejus spurgas sudegins iš išorės, o vidus liks žalias; per vėsus – spurgos prisigers riebalų.

3. Spurgų formavimas ir kepimas

Šlapiu šaukštu atgnybkite tešlos gabalėlį, rankomis suformuokite rutuliuką ir meskite į karštą aliejų. Kepkite nedaug vienu metu – kad neiškristų temperatūra. Spurgas kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai parus. Ištraukite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

4. Pabaigimas

Atvėsusias varškės spurgas pabarstykite cukraus pudra. Patiekite šiltas su uogiene, grietine ar tiesiog viena – jos puikiai tinka tiek prie kavos, tiek kaip saldus užkandis vaikams.

Naudingi patarimai skanioms spurgoms

  • Rinkitės sausesnę, riebesnę varškę – tokia tešla bus tvirtesnė ir mažiau lips.
  • Nenaudokite labai daug miltų – jų kiekis turi būti tik tiek, kiek būtina, kad tešla laikytų formą.
  • Norint išgauti daugiau skonio, į tešlą galima įmaišyti trupučio tarkuotos citrinos žievelės arba razinų.
  • Jei neturite kepimo miltelių, galima naudoti žiupsnelį sodos su trupučiu citrinos sulčių.
  • Neperkepkite – per ilgai kepamos spurgos praranda purumą ir gali tapti sausos.

Kaip laikyti varškės spurgas

Spurgos skaniausios tą pačią dieną, kai kepamos, tačiau jei liko – laikykite jas sandariame inde. Kitą dieną prieš valgydami galite pašildyti orkaitėje 100–120 °C temperatūroje kelias minutes, kad jos vėl suminkštėtų. Spurgos nėra tinkamos ilgalaikiam laikymui ar šaldymui, nes praranda savo tekstūrą.

Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

Ar galima kepti varškės spurgas orkaitėje?
Tradiciškai jos kepamos aliejuje, bet galima kepti ir orkaitėje – jos bus mažiau riebios, bet ir ne tokios purios. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 20–25 min.

Ką daryti, jei spurgos vidus neiškepa?
Gali būti dvi priežastys: per dideli spurgų rutuliukai arba per karštas aliejus. Darykite mažesnius rutuliukus ir sumažinkite ugnį.

Ar galima naudoti kvietinius miltus be gliuteno?
Galima, tačiau konsistencija gali skirtis. Rekomenduojama maišyti kelių rūšių bemielius miltus, kad išlaikytumėte purumą.

Kaip suteikti spurgoms įdomesnį skonį?
Į tešlą galite įmaišyti trupučio muskato riešuto, cinamono ar tarkuotos apelsino žievelės. Eksperimentuokite!

Spurgos, kurios sugrąžina šypseną net niūrią dieną

Purios, minkštos, kvapnios – šios varškės spurgos greitai taps jūsų šeimos mėgstamiausiu desertu. Jos ne tik skanios, bet ir lengvai pagaminamos, tad puikiai tinka savaitgalio popietėms ar šventėms. Kaskart kepdami galėsite pridėti naujų skonių, pritaikyti receptą pagal turimus ingredientus ir džiuginti artimuosius šviežiomis, dar garuojančiomis spurgomis.