Kaip paruošti purų varškės apkepą: patikrintas purus varškės apkepo receptas

Purūs varškės apkepai yra vienas iš tų desertų, kurie primena vaikystę, jaukius sekmadienius ir močiutės virtuvę, pilną šilumos bei malonių kvapų. Nors atrodo, kad iškepti tobulai purų apkepą yra sunku, tai visai nesudėtinga, jei laikysitės kelių svarbių taisyklių ir žingsnių. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip pagaminti lengvą, burnoje tirpstantį varškės apkepą, kuris puikiai tiks tiek pusryčiams, tiek desertui po sočių pietų.

Kokybiški ingredientai – purumo pagrindas

Kad apkepas būtų ne tik skanus, bet ir purus, svarbiausia yra produktų kokybė bei tinkamas jų paruošimas. Pirmiausia reikėtų rinktis varškę, kuri nebūtų per sausa, tačiau ir ne per skysta. Geriausia naudoti vidutinio riebumo (apie 9%) varškę – ji suteikia apkepui minkštumą, tačiau nepadaro jo per sunkiai riebaus.

Jei varškė stambesnė, ją verta pertrinti per sietelį arba trumpai sutrinti elektriniu trintuvu, kad masė taptų vientisa ir švelni. Tokiu būdu apkepas iškeps tolygiai ir turės malonią tekstūrą.

Reikalingi ingredientai

Norint paruošti klasikinį purų varškės apkepą, jums prireiks:

  • 500 g varškės;
  • 3 kiaušinių;
  • 100 g cukraus (pagal skonį);
  • 50 g manų kruopų arba kvietinių miltų;
  • 150 ml pieno arba grietinėlės;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus arba kelių lašų vanilės ekstrakto;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 50 g sviesto (minkšto arba ištirpinto);
  • Razinų, uogų ar vaisių pagal pageidavimą.

Paruošimo eiga žingsnis po žingsnio

1. Paruoškite varškės masę

Varškę sudėkite į dubenį, įberkite žiupsnelį druskos ir vanilinį cukrų. Įmuškite kiaušinius ir cukrų, o tuomet viską gerai išplakite iki purios masės. Galite naudoti rankinį plaktuvą arba elektrinį mikserį. Svarbu, kad cukrus gerai ištirptų, tuomet apkepas bus vientisas ir maloniai saldus.

2. Įmaišykite birius produktus

Manų kruopas arba miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pamažu berkite į varškės masę. Jei norite, kad apkepas būtų dar minkštesnis, vietoje dalies miltų galima naudoti maltus avižinius dribsnius. Įpilkite pieno arba grietinėlės, kad tešla nebūtų per tiršta. Konsistencija turėtų būti kaip tirštos grietinės.

3. Įdėkite papildomų ingredientų

Norint suteikti apkepui daugiau skonio ir įvairovės, į masę galite įmaišyti razinų, džiovintų abrikosų, šaldytų uogų ar tarkuotų obuolių. Vaisiai ir uogos priduos natūralaus saldumo ir malonios drėgmės.

4. Kepkite iki auksinės spalvos

Kepimo formą patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Supilkite paruoštą tešlą, išlyginkite paviršių ir kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių. Apkepas turi gražiai pakilti ir viršus įgauti šviesiai auksinį atspalvį. Iškepus leiskite šiek tiek atvėsti, nes šiltas apkepas gali būti per minkštas pjaustymui.

Kaip išlaikyti purumą?

Purumui išsaugoti svarbus ne tik plakimas, bet ir kepimo temperatūra. Jei apkepą kepsite per karštoje orkaitėje, jis greitai iškils, o vėliau gali sukristi. Todėl geriausia laikytis vidutinės temperatūros (apie 170–180 °C). Kiaušinių baltymų atskiras išplakimas iki standžių putų taip pat padeda užtikrinti švelnią tekstūrą. Baltymus į varškės masę reikėtų įmaišyti pabaigoje, lėtai ir atsargiai, kad nesunaikintumėte oro burbuliukų, kurie suteikia apkepui lengvumo.

Patiekimo idėjos

Purų varškės apkepą galite patiekti tiek karštą, tiek šaltą. Jis gardus su:

  • Grietine ar graikišku jogurtu;
  • Šviežiomis uogomis (braškėmis, mėlynėmis, avietėmis);
  • Medumi arba klevų sirupu;
  • Uogiene ar trintais vaisiais;
  • Šiek tiek cukraus pudros pabarstymu ant viršaus.

Kartais verta eksperimentuoti – pabandykite varškės apkepą su trupučiu cinamono, citrinos žievelės arba net šaukšteliu kakavos. Tokie niuansai suteikia desertui išskirtinį skonį.

Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

Kodėl mano varškės apkepas gaunasi per sausas?

Dažniausiai taip nutinka, jei naudojate per sausą varškę arba apkepą kepate per ilgai. Norint to išvengti, naudokite šiek tiek riebesnę varškę arba įdėkite šlakelį grietinėlės. Taip pat stebėkite kepimo laiką – kai paviršius pradeda rusvėti, verta patikrinti apkepo vidų.

Ar galima naudoti šaldytas uogas?

Taip, galima, tačiau svarbu jas šiek tiek atšildyti ir nusausinti, kad neišleistų per daug skysčio. Priešingu atveju apkepas gali tapti per drėgnas ir neiškepti vienodai.

Ar galima keisti manų kruopas kitais produktais?

Taip, vietoj manų galima naudoti avižinius dribsnius ar net kokosų miltus, jei norite kitokio skonio. Svarbu stebėti tešlos tirštumą – ji turi išlikti nei per skysta, nei per kieta.

Kiek laiko galima laikyti varškės apkepą?

Iškeptą apkepą galima laikyti šaldytuve iki trijų dienų. Geriausia jį sandariai uždengti arba laikyti maistinėje dėžutėje, kad nepritrauktų svetimų kvapų. Prieš patiekiant galite trumpai pašildyti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.

Skirtingi recepto variantai

Nors klasikinis varškės apkepo receptas yra nepralenkiamas, vis dėlto galima išbandyti ir įvairias versijas, pritaikytas jūsų skoniui ar mitybos poreikiams. Pavyzdžiui:

  1. Be gliuteno variantas: vietoje kvietinių miltų naudokite ryžių arba kukurūzų miltus.
  2. Be cukraus versija: vietoje įprasto cukraus naudokite klevų sirupą, medų arba steviją.
  3. Didesnės baltymų kiekio versija: šiek tiek varškės galima pakeisti liesu graikišku jogurtu arba baltymų milteliais – puikus pasirinkimas sportuojantiems.
  4. Vaikams patinkantis apkepas: į masę įmaišykite šiek tiek šokolado gabaliukų arba saldžių vaisių – tai sužadins mažųjų apetitą.

Kaip matote, varškės apkepas – labai universalus patiekalas, kurį galite lengvai pritaikyti savo poreikiams. Nesvarbu, ar siekiate sukurti tradicinį desertą pagal močiutės receptą, ar šiuolaikišką lengvą versiją be cukraus, svarbiausia laikytis pagrindinių principų: naudoti kokybišką varškę, atsargiai įmaišyti baltymus ir neperkepti. Tuomet jūsų purus varškės apkepas kiekvieną kartą pavyks tobulai.