Kas yra keptas varškės sūris?
Keptas varškės sūris – tai iš varškės, kiaušinių, miltų bei prieskonių paruošta masė, kepama orkaitėje iki auksinės plutelės. Toks sūris gali būti patiekiamas vienas, su padažu, daržovėmis ar net vaisiais. Skirtingai nuo tradicinių keptų sūrio gabalėlių keptuvėje, orkaitėje ruošiamas variantas yra lengvesnis, mažiau riebus ir išlaiko švelnesnę tekstūrą.
Kodėl verta kepti orkaitėje?
Orkaitėje keptas varškės sūris yra sveikesnis pasirinkimas, nes nereikia papildomų riebalų kepimui. Be to, toks kepimas leidžia išlaikyti sūrį minkštą viduje ir traškų išorėje. Kepant orkaitėje galima iš karto paruošti didesnį kiekį, todėl tai patogu šeimos pietums ar draugų susibūrimui.
Pagrindiniai ingredientai
Klasikinis kepto varškės sūrio receptas reikalauja tik kelių pagrindinių ingredientų. Svarbiausia – šviežia varškė. Ji turėtų būti vidutinio riebumo, kad desertas nebūtų nei per sausas, nei per riebus. Kiaušiniai suteikia patiekalui purumo, o miltai padeda išlaikyti formą. Druska, pipirai ir mėgstami prieskoniai užbaigia skonį. Kai kurie mėgsta papildyti česnaku, žalumynais ar net džiovintais pomidorais, kad sūris būtų dar aromatingesnis.
Žingsnis po žingsnio receptas
Norint pagaminti keptą varškės sūrį, pirmiausia reikia sumaišyti varškę su kiaušiniais, įberti druskos, pipirų, įmaišyti šiek tiek miltų. Masę sudėti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti orkaitėje apie 40 minučių 180 °C temperatūroje. Sūris turi įgauti auksinę plutelę ir malonų aromatą. Atvėsusį jį galima pjaustyti gabalėliais ir patiekti kaip pagrindinį patiekalą arba kaip užkandį.
Skirtingos kepimo variacijos
Šį patiekalą galima ruošti pagal įvairius skonius. Vieni mėgsta sūrį su krapais, kiti prideda česnako ar svogūnų. Norint saldesnės versijos, galima įmaišyti truputį cukraus ir razinų, o patiekti su uogiene ar medumi. Tokiu atveju keptas varškės sūris taps ne tik vakarienės, bet ir desertų stalo pažiba.
Kaip patiekti?
Keptas varškės sūris orkaitėje yra universalus – jis tinka tiek karštas, tiek atvėsęs. Karštą galima patiekti su keptomis daržovėmis ar salotomis. Atvėsęs sūris puikiai dera su įvairiais padažais: grietinės, jogurto ar net pomidorų pagrindo. Taip pat galima pjaustyti gabalėliais ir naudoti kaip užkandį prie šventinio stalo.
Laikymo sąlygos
Keptą varškės sūrį geriausia laikyti šaldytuve sandariame inde. Jis išlieka šviežias apie 3–4 dienas. Jei norite ilgesnio galiojimo, sūrį galima supjaustyti ir užšaldyti – taip jis nepraras savo skonio ir bus paruoštas naudojimui vėliau.
Mitybinė vertė
Varškės sūris yra puikus baltymų šaltinis, todėl šis patiekalas patiks norintiems sočiai pavalgyti, bet neapsunkinti organizmo. Be to, jis aprūpina kalciu, reikalingu kaulų tvirtumui, ir kitomis maistinėmis medžiagomis. Sumažinus druskos kiekį ir pridedant daugiau žalumynų, galima gauti dar sveikesnį variantą.
DUK
Ar galima kepti varškės sūrį be kiaušinių? Taip, galima naudoti krakmolą arba linų sėmenų želė kaip pakaitalą.
Kiek laiko reikia kepti? Paprastai pakanka 35–40 minučių 180 °C temperatūroje.
Ar tinka liesa varškė? Taip, bet patiekalas bus sausesnis, todėl rekomenduojama įdėti šiek tiek grietinės.
Ar galima pridėti sūrio? Žinoma, tarkuotas kietasis sūris suteiks intensyvesnį skonį ir gražesnę plutelę.
Kaip patiekti saldžią versiją? Į masę įmaišykite cukraus ir razinų, o patiekite su mėgstama uogiene.
Jaukus patiekalas šeimos vakarienei
Keptas varškės sūris orkaitėje yra tas patiekalas, kuris suburia prie stalo visą šeimą. Nesvarbu, ar pasirenkate sūrią, ar saldžią versiją, jis visada prideda jaukumo ir malonių skonio akimirkų. Paprastas paruošimas ir universalumas daro šį patiekalą vienu mėgstamiausių daugelio virtuvėse.