Lietinių blynų paslaptis
Nors iš pirmo žvilgsnio receptas atrodo paprastas, iškepti tobulus lietinius reikia tam tikrų žinių. Svarbiausia yra tinkamas tešlos tirštumas – ji turi būti pakankamai skysta, kad tolygiai pasiskirstytų keptuvėje, bet ne per skysta, jog blynai suplėšytųsi. Kita paslaptis – gerai įkaitinta keptuvė, nes tik tada blynai neprilips ir gražiai apskrus.
Ingredientai
Klasikiniam lietinių blynų receptui reikės:
- 3 kiaušiniai
- 500 ml pieno
- 200 g miltų
- 2 šaukštai aliejaus (į tešlą)
- Žiupsnelis druskos
- 1 šaukštas cukraus (jei planuojate saldų variantą)
Tešlos paruošimas
Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi. Įpilkite dalį pieno, įmaišykite miltus ir maišykite, kol neliks gumuliukų. Tuomet supilkite likusį pieną ir aliejų. Tešla turi būti vientisa, skysta, primenanti tirštą grietinėlę. Jei atrodo per tiršta, įpilkite dar šiek tiek pieno arba vandens.
Kepimo eiga
Įkaitinkite keptuvę, patepkite ją trupučiu aliejaus. Įpilkite samtį tešlos ir greitai paskirstykite plonu sluoksniu. Kepkite 1–2 minutes, kol blyno kraštai ims lengvai atšokti nuo keptuvės. Atsargiai apverskite ir kepkite dar minutę, kol apskrus. Taip iškepkite visą tešlą.
Patiekimo idėjos
Lietiniai blynai yra be galo universalūs. Jie gali būti valgomi vieni su cukrumi ar uogiene, užtepami medumi ar kondensuotu pienu. Jei norite sotesnio patiekalo, juos galima įdaryti sūriu, mėsa, grybais ar daržovėmis. Saldiems desertams puikiai tinka varškės, šokolado ar vaisių įdarai. Lietiniai taip pat naudojami kaip pagrindas suktinukams, apkepams ar net tortams.
Naudingi patarimai
Norint iškepti itin plonus blynus, naudokite keptuvę su žemu kraštu. Kad blynai būtų minkštesni, dalį pieno galima pakeisti mineraliniu vandeniu – burbuliukai suteiks purumo. Tešlą patartina palaikyti bent 20 minučių prieš kepant – taip miltai geriau brinksta ir blynai tampa elastingesni. Jei blynus ruošiate šventei, juos galima iš anksto iškepti ir laikyti uždengtus, o prieš patiekiant pašildyti orkaitėje.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima lietinių blynų tešlą ruošti iš vakaro?
Taip, tešla gali stovėti šaldytuve iki kitos dienos. Prieš kepant ją reikėtų permaišyti.
Kodėl blynai plyšta?
Dažniausiai priežastis – per tiršta arba per skysta tešla, nepakankamai įkaitinta keptuvė arba per plonas blyno sluoksnis.
Ar galima kepti be aliejaus?
Jei keptuvė yra nelimpanti, aliejaus beveik nereikia, tačiau bent pirmam blynui rekomenduojama ją patepti.
Kaip išsaugoti blynus šiltus?
Iškeptus blynus galima laikyti ant šilto puodo arba pridengti lėkšte – taip jie ilgiau išliks minkšti.
Rytiniai pusryčiai, kurie patinka visai šeimai
Klasikiniai lietiniai blynai yra vienas tų patiekalų, kuris niekada nepabosta. Jie paprasti, tačiau kiekvieną kartą suteikia galimybę improvizuoti su įdarais ir pagardais. Tokie blynai sujungia šeimą prie stalo ir leidžia mėgautis skaniu, jaukiu maistu.