Kotletai su padažu: vieno puodo vakarienė

Kotletai su padažu – tai klasikinis patiekalas, kuris nuo seno karaliauja lietuvių virtuvėje. Sultingi mėsos kotletai, troškinami kvapniame padaže, tampa puikiu sprendimu šeimos vakarienei, nes yra sotūs, gardūs ir nesudėtingai pagaminami. Šis patiekalas ypatingas tuo, kad jį galima paruošti viename puode – taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir išsaugosite visas skonio natas.

Kotletų su padažu istorija

Kotletai – tai universalus mėsos patiekalas, turintis daugybę interpretacijų įvairiose pasaulio virtuvėse. Nuo lietuviškų bulvinių kotletų iki itališkų mėsos kukulių pomidorų padaže – visur jie turi savo veidą. Lietuvoje kotletai dažniausiai gaminami iš maltos kiaulienos ar jautienos, o padažas tampa svarbiausiu akcentu, suteikiančiu patiekalui sultingumo ir kvapo.

Pagrindiniai ingredientai

  • 500 g maltos kiaulienos ar mišrios kiaulienos ir jautienos mėsos;
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas;
  • 1 kiaušinis;
  • 2 riekės batono arba džiūvėsėlių (išmirkytų piene);
  • druska, pipirai, žiupsnelis kmynų ar džiovintų žolelių;
  • 2 šaukštai aliejaus kepimui.

Padažui:

  • 1 šaukštas sviesto;
  • 1 šaukštas miltų;
  • 2 stiklinės sultinio arba vandens;
  • 1 šaukštas grietinės;
  • druska, pipirai, lauro lapas.

Paruošimo eiga žingsnis po žingsnio

  1. Malta mėsa sumaišykite su svogūnu, kiaušiniu, mirkytomis batonų riekėmis ir prieskoniais. Gerai išminkykite, kad masė taptų vientisa.
  2. Suformuokite nedidelius kotletus ir trumpai apkepkite keptuvėje, kol apskrus iš abiejų pusių.
  3. Kitoje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišydami pakepinkite iki auksinės spalvos.
  4. Įpilkite sultinio, gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų, sudėkite prieskonius ir grietinę.
  5. Kotletus sudėkite į puodą, užpilkite paruoštu padažu ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 30–40 minučių.

Kodėl verta gaminti viename puode?

Vieno puodo patiekalai turi daug privalumų. Pirma, jie leidžia sutaupyti laiko ir nereikalauja daug indų. Antra, skoniai susilieja tarpusavyje, todėl patiekalas tampa harmoningas. Trečia, toks gaminimo būdas tinka užimtiems žmonėms – tereikia sudėti ingredientus, o toliau viskuo pasirūpina lėta ugnis.

Skonių variacijos

Kotletai su padažu gali būti ruošiami įvairiai. Vietoj tradicinio grietinės padažo galite rinktis pomidorų ar grybų variantą. Pomidorų padažas suteiks gaivumo ir šiek tiek rūgštelės, o grybų padažas – miško aromato ir sodrumo. Taip pat galima į padažą įdėti truputį garstyčių ar medaus – tai suteiks subtilų skonio kontrastą.

Ką patiekti prie kotletų su padažu?

Šis patiekalas puikiai dera su įvairiais garnyrais. Dažniausiai pasirenkama bulvių košė, virtos bulvės ar ryžiai, tačiau puikiai tinka ir grikiai, kuskusas ar net makaronai. Šviežios daržovės arba rauginti kopūstai suteiks gaivos ir papildys riebesnį mėsos skonį.

Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

Ar galima kotletus kepti orkaitėje?

Taip, vietoje apkepimo keptuvėje kotletus galima dėti tiesiai į orkaitę. Jie bus mažiau riebūs, tačiau gali prarasti dalį traškumo.

Kiek laiko reikia troškinti kotletus padaže?

Vidutiniškai troškinimas trunka apie 30–40 minučių, tačiau svarbiausia – kad mėsa būtų minkšta ir gerai prisigėrusi padažo.

Ką daryti, jei padažas per skystas?

Galima padažą šiek tiek pakaitinti atidengtą, kol sutirštės, arba įmaišyti papildomą šaukštelį miltų, ištirpintų šaltame vandenyje.

Ar kotletus su padažu galima užšaldyti?

Taip, kotletus galima užšaldyti kartu su padažu. Atitirpinti geriausia lėtai šaldytuve, o prieš valgant pašildyti keptuvėje arba orkaitėje.

Šeimos stalo šiluma viename puode

Kotletai su padažu – tai patiekalas, kuris kvepia namais ir šiluma. Jį lengva pritaikyti pagal savo šeimos skonį, o vieno puodo principas leidžia vakarienę paruošti be didelių pastangų. Tai tikras komforto maistas, kurį mielai valgys tiek maži, tiek dideli.