Kodėl verta rinktis makaronus su špinatais?
Špinatai yra itin vertinga daržovė, kupina vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Juose gausu geležies, vitamino K, magnio ir skaidulų, todėl jie padeda palaikyti energiją, stiprina imuninę sistemą ir gerina virškinimą. Derinant špinatus su makaronais gaunamas sotus, bet tuo pačiu lengvas patiekalas, kuris neapsunkina, o grietinėle pagardintas padažas suteikia kremiškumo bei švelnumo.
Reikalingi ingredientai
- 250 g mėgstamų makaronų (spagečių, tagliatelių ar penne);
- 200 g šviežių špinatų;
- 200 ml grietinėlės (30 % riebalumo);
- 2 skiltelės česnako;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 50 g tarkuoto parmezano ar kito kietojo sūrio;
- Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį;
- Žiupsnelis muskato riešuto (nebūtina, bet suteikia ypatingą aromatą).
Gaminimo eiga
Pirmiausia išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje iki „al dente“ būsenos. Tuo tarpu keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintą česnaką ir trumpai pakepinkite, kol pasklis aromatas. Tuomet įdėkite špinatus ir pakepinkite juos kelias minutes, kol jie sumažės apimtimi. Įpilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais ir muskato riešutu. Leiskite padažui kelias minutes pavirti, kol šiek tiek sutirštės. Galiausiai suberkite virtus makaronus, gerai išmaišykite, kad jie pasidengtų kremišku padažu, ir apibarstykite tarkuotu parmezanu.
Skonių variacijos
Nors šis patiekalas yra labai skanus pats savaime, galima pridėti ir kitų ingredientų. Pavyzdžiui, įdėkite keptos vištienos gabalėlių, krevečių ar šoninės juostelių, kad patiekalas būtų sotesnis. Taip pat galima eksperimentuoti su sūriais – vietoje parmezano naudoti mocarelą, fetą ar net mėlynąjį pelėsinį sūrį. Norint dar daugiau šviežumo, patiekalą galima pagardinti pomidoriukais ar citrinos sultimis.
Maistinė vertė
Makaronai su grietinėle ir špinatais yra maistingi, bet neapsunkinantys. Vienoje porcijoje gausu baltymų, kalcio, vitaminų A, C ir K. Jei pasirinksite pilno grūdo makaronus, papildomai gausite daugiau skaidulų, kurios svarbios virškinimui. Šis patiekalas gali tapti puikiu energijos šaltiniu tiek pietums, tiek vakarienei.
Patiekimo idėjos
Makaronus su grietinėle ir špinatais galima patiekti tiek kaip pagrindinį patiekalą, tiek kaip garnyrą prie žuvies ar vištienos. Ant viršaus galima užberti šviežių bazilikų lapelių, šiek tiek čili dribsnių ar lašą trumų aliejaus, kad patiekalas taptų dar išraiškingesnis. Jei norite įdomesnio pateikimo, patiekite makaronus giliose lėkštėse, apibarstytus šviežiai tarkuotu sūriu.
DUK
Ar galima naudoti šaldytus špinatus? Taip, tačiau juos reikėtų atšildyti ir gerai nuspausti skysčius, kad padažas nebūtų per skystas.
Kokią grietinėlę geriausia rinktis? Geriausiai tinka 30 % riebumo grietinėlė, nes ji suteikia tinkamą tirštumą ir kremiškumą.
Ar šį patiekalą galima ruošti be sūrio? Taip, bet sūris suteikia papildomo skonio ir aromato, todėl verta jo nepamiršti.
Kaip padaryti, kad patiekalas būtų lengvesnis? Vietoje grietinėlės galite naudoti graikišką jogurtą ar lengvesnę grietinėlę su mažesniu riebumu.
Ar makaronus galima pašildyti kitą dieną? Taip, tačiau geriausia įpilti šlakelį pieno ar grietinėlės, kad jie neišsausėtų.
Paprastas receptas, kuris nustebins skoniu
Lengvi makaronai su grietinėle ir špinatais – tai puikus pasirinkimas, kai norisi gardaus, bet kartu paprasto patiekalo. Jie nereikalauja daug laiko ar sudėtingų ingredientų, tačiau suteikia tikrą skonio harmoniją. Šis patiekalas gali tapti nuolatiniu jūsų virtuvės draugu, nes yra universalus, sveikas ir visada patikimai gardus.