Kodėl lietiniai taip mėgstami?
Lietiniai blynai yra universalūs – jų tešla ruošiama iš paprastų ingredientų, o įdarai gali būti labai įvairūs. Saldūs lietiniai dažniausiai mėgstami vaikų, nes jie primena desertą, tačiau tuo pačiu ir pasotina. Varškė suteikia sotumo ir baltymų, o razinos prideda natūralaus saldumo bei lengvo aromato. Tai patiekalas, kurį galima greitai pritaikyti pagal kiekvieno skonį.
Ingredientai lietiniams su varške ir razinomis
Norint paruošti šį patiekalą, prireiks:
- 2 kiaušinių
- 400 ml pieno
- 200 g miltų
- Žiupsnelio druskos
- 1 šaukšto cukraus
- 2 šaukštų aliejaus (tešlai)
Įdarui:
- 300 g varškės
- 50 g razinų
- 2 šaukštų cukraus
- 1 kiaušinio trynio
- 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
Tešlos paruošimas
Kiaušinius išplakite su cukrumi ir druska. Įpilkite pieno ir dalimis suberkite miltus, kad nesusidarytų gumuliukų. Galiausiai įpilkite aliejaus ir dar kartą viską išmaišykite. Tešla turi būti skysta, bet vientisa – tokia, kad lengvai pasiskirstytų keptuvėje. Jei ji atrodo per tiršta, įpilkite dar šiek tiek pieno.
Lietinių kepimas
Įkaitinkite keptuvę, patepkite aliejumi ir pilkite nedidelį samtelį tešlos, paskirstydami ją plonu sluoksniu. Kepkite iš abiejų pusių, kol lietiniai taps auksinės spalvos. Svarbiausia – kepti ant vidutinės ugnies, kad jie nesudegtų ir išliktų minkšti.
Įdaro paruošimas
Varškę sutrinkite šakute, įmaišykite kiaušinio trynį, cukrų, vanilinį cukrų ir išmirkytas razinas. Jei varškė labai sausa, galima įpilti šlakelį grietinės ar jogurto. Masė turi būti kreminė, lengvai tepama ant lietinių.
Lietinių paruošimas su įdaru
Ant iškepto lietinio dėkite šaukštą varškės įdaro, tolygiai paskleiskite ir susukite. Galima suvynioti kaip vamzdelį, perlenkti į trikampį arba padaryti mažus vokelius. Užpildytus lietinius galite patiekti iškart arba trumpai apkepinti orkaitėje, kad jie būtų dar kvapnesni.
Patiekimo idėjos
Lietiniai su varške ir razinomis puikiai dera su grietine, medumi arba uogiene. Vaikams patiks, jei apibarstysite cukraus pudra ar užpilsite šokolado padažu. Šventiškam stalui lietinius galima supjaustyti gabaliukais ir sudėti į kepimo indą, apipilti plaktu kiaušiniu su pienu ir trumpai apkepinti – tai suteiks jiems naują skonio atspalvį.
Naudingi patarimai
Norint, kad lietiniai būtų itin ploni ir elastingi, tešlą galima palikti pastovėti 20–30 minučių prieš kepimą. Razinas rekomenduojama pamirkyti šiltame vandenyje ar rome – jos taps minkštesnės ir sultingesnės. Jei norite, kad įdaras būtų dar įdomesnis, įmaišykite citrinos žievelės ar truputį cinamono.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima naudoti kitą įdarą vietoje razinų?
Žinoma, puikiai tiks džiovintos spanguolės, vyšnios ar net smulkinti riešutai.
Ar lietinius galima užšaldyti?
Taip, lietinius galima užšaldyti tiek be įdaro, tiek jau užpildytus. Vėliau tereikia pašildyti orkaitėje ar keptuvėje.
Kokį pieną geriausia naudoti tešlai?
Geriau rinktis riebią arba bent jau vidutinio riebumo pieną, nes jis suteiks lietiniams minkštumo.
Ar galima kepti lietinius be kiaušinių?
Taip, vietoje kiaušinių galima naudoti krakmolo arba banano tyrę, tačiau tešla bus kiek kitokios tekstūros.
Skonis, kuris sugrąžina į vaikystę
Lietiniai su varške ir razinomis – tai patiekalas, kurio gardus aromatas ir švelnus skonis dažnam primena vaikystės pusryčius ar vakarienes pas močiutę. Tai receptas, kuris visada išlieka aktualus ir mylimas visų kartų.