Makaronai su sūriu ir šonine – sotu ir paprasta

Makaronai – vienas universaliausių patiekalų, kurį galima pritaikyti pagal turimus ingredientus. Vienas paprasčiausių, bet kartu ir gardžiausių variantų – makaronai su sūriu ir šonine. Šis patiekalas yra sotus, nesudėtingas, greitai paruošiamas ir puikiai tinkantis tiek greitiems pietums, tiek jaukiai vakarienei. Šoninė suteikia patiekalui traškumo ir sodrumo, o sūris – kremiškumo ir aromato.

Kodėl verta rinktis šį derinį?

Šoninė ir sūris – tai klasikinis derinys, kuris vienija paprastumą ir skonio gilumą. Riebus, traškus šoninės skonis puikiai papildo tirpstantį, švelnų sūrį. Be to, makaronai yra puikus angliavandenių šaltinis, todėl tokia vakarienė suteiks daug energijos ir ilgam numalšins alkį.

Ingredientai

Norint paruošti makaronus su sūriu ir šonine, prireiks:

  • 300 g makaronų (geriausiai tinka vamzdeliai, spiralės ar plokšti makaronai)
  • 150 g rūkytos arba vytintos šoninės
  • 150 g kietojo sūrio (parmezano, čederio ar kitokio pagal skonį)
  • 200 ml grietinėlės arba pieno (jei norite švelnesnio padažo)
  • 1 svogūno (nebūtina, bet priduoda aromato)
  • 2 skiltelių česnako
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų
  • Šviežių žalumynų (petražolių, krapų ar baziliko) papuošimui

Paruošimo eiga

1. Makaronai: užvirkite pasūdytą vandenį ir išvirkite makaronus pagal pakuotės nurodymus. Svarbu jų nepervirti – jie turi likti šiek tiek tvirtesni, vadinamieji „al dente“.

2. Šoninė: šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apkepkite keptuvėje, kol taps traški. Jei norite mažiau riebaus varianto, dalį riebalų galite nupilti.

3. Padažas: prie šoninės sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką, šiek tiek pakepinkite. Supilkite grietinėlę arba pieną, sudėkite tarkuotą sūrį ir maišykite, kol padažas taps vientisas ir kreminis.

4. Sumaišymas: nukoštus makaronus suberkite į keptuvę su padažu ir gerai išmaišykite, kad jie pasidengtų kremine mase. Patiekdami papuoškite žalumynais.

Patiekimo idėjos

Šį patiekalą galima patiekti su šviežiomis salotomis, marinuotomis daržovėmis ar net kepta duona. Jei norisi sotesnio varianto, į makaronus galima įmaišyti daržovių – brokolių, cukinijų ar žirnelių. Tokiu būdu patiekalas tampa spalvingesnis ir dar maistingesnis.

Naudingi patarimai

Renkantis sūrį, verta išbandyti kelias rūšis – derinant parmezaną su čederiu arba lietuvišku kietuoju sūriu, skonis tampa turtingesnis. Šoninės riebumą galite reguliuoti – rinkitės mažiau riebų gabalėlį arba dalį jos pakeiskite vištiena. Jei netoleruojate laktozės, grietinėlę galite pakeisti augaliniu pienu ir naudoti augalinį sūrį.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima naudoti kitokius makaronus?
Taip, tinka bet kokie, tačiau geriausiai šiam patiekalui dera trumpi makaronai, kurie gerai įsigeria padažą.

Ar būtina naudoti grietinėlę?
Ne, grietinėlę galima pakeisti pienu arba visai atsisakyti padažo – tuomet užteks vien sūrio ir šoninės.

Ar galima paruošti iš anksto?
Taip, tačiau makaronus geriausia išvirti šviežius, nes stovėdami jie praranda tekstūrą.

Kokį sūrį geriausia rinktis?
Kietieji sūriai, kurie gerai tirpsta – parmezanas, čederis, gouda ar net mocarela.

Skonių derinys, kuris niekada nepaveda

Makaronai su sūriu ir šonine – tai patiekalas, kurį galima paruošti vos per pusvalandį, tačiau jo skonis džiugina ilgai. Tai paprasta, soti ir universali vakarienė, kuri neabejotinai patiks tiek šeimos nariams, tiek netikėtai užsukusiems svečiams.