Tešlos pagrindas
Mielinės spurgos gaminamos iš paprastų ingredientų – miltų, pieno, cukraus, mielių, kiaušinių ir trupučio sviesto ar aliejaus. Pieno produktai suteikia tešlai minkštumo, o kiaušiniai padeda išgauti purią struktūrą. Svarbiausia – neskubėti. Tešlai reikia pakankamai laiko, kad mielės suaktyvėtų ir masė iškiltų. Geriausia ją laikyti šiltoje vietoje, uždengus rankšluosčiu. Kai tešla padvigubėja, galima formuoti spurgas.
Formavimo subtilybės
Norint, kad spurgos būtų vienodo dydžio ir tolygiai iškeptų, rekomenduojama tešlą iškočioti iki 1–1,5 cm storio ir išspausti apvalias formas stikline ar specialiu žiedu. Viduryje galima padaryti skylutę, kad spurgos primintų klasikines „donuts“. Jei skylutės nedaromos, spurgos tampa puresnės ir labiau primena lietuvišką tradicinį variantą.
Kepimo procesas
Mielinės spurgos kepamos įkaitintame aliejuje. Temperatūra turėtų būti apie 170–180 °C. Jei aliejus per karštas, spurgos greitai parus, bet liks žaliavos viduje. Jei per šaltas – jos prisigers riebalų. Tad būtina palaikyti pastovią temperatūrą ir kepti mažesnėmis partijomis. Iškeptas spurgas būtina trumpam padėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklinis aliejus. Tinkamai kepant, spurgos išlieka purios ir be riebalų pertekliaus.
Skonio variacijos
Klasikinės mielinės spurgos dažniausiai apibarstomos cukraus pudra. Tačiau jų skonį galima paįvairinti. Vieni mėgsta spurgas įdaryti uogiene, šokoladu ar kondensuotu pienu. Kiti renkasi karamelės ar vanilinio kremo įdarą. Be to, vietoje cukraus pudros galima naudoti cinamono ir cukraus mišinį, kuris suteikia ypatingą aromatą.
Kaip išvengti perteklinių riebalų?
Norint, kad spurgos nebūtų riebios, būtina laikytis kelių taisyklių: naudoti pakankamai įkaitintą aliejų, nepilti į keptuvę per daug spurgų vienu metu ir neleisti joms per ilgai kepti. Taip pat galima rinktis alternatyvą – kepti orkaitėje. Nors skonis šiek tiek skirsis, orkaitėje keptos spurgos išlieka purios, o kalorijų kiekis sumažėja.
Patiekimo idėjos
Mielinės spurgos puikiai dera su karšta kakava, arbata ar pienu. Jos gali tapti puikiu desertu vaikų šventėje, sekmadienio pusryčių akcentu arba saldžiu užkandžiu vakarui. Gražiai sudėtos ant lėkštės, apibarstytos cukraus pudra ar papuoštos spalvotais pabarstukais, spurgos atrodo itin patraukliai ir tampa tikra stalo puošmena.
Maistinė vertė
Nors spurgos nėra dietinis patiekalas, jos turi tam tikrų privalumų. Kiaušiniai ir pienas suteikia baltymų bei kalcio, o mielės padeda išgauti lengvą struktūrą. Saikingai vartojamos, mielinės spurgos gali būti puikus skanėstas, suteikiantis energijos ir geros nuotaikos.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Kodėl spurgos kartais prisigeria aliejaus?
Dažniausiai taip nutinka, jei aliejus nėra pakankamai įkaitęs arba spurgos kepamos per ilgai. Svarbu palaikyti tinkamą temperatūrą.
Ar spurgas galima kepti orkaitėje?
Taip, nors jos nebus identiškos keptoms aliejuje, tačiau išliks purios ir lengvos, be perteklinio riebalų kiekio.
Kiek laiko galima laikyti spurgas?
Šviežiai keptos spurgos skaniausios tą pačią dieną, tačiau sandariame inde jos gali būti laikomos iki 2 dienų. Vėliau purumas sumažėja.
Ar galima spurgas šaldyti?
Taip, spurgas galima užšaldyti. Atšildytos orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje jos vėl tampa minkštos.
Kai šiltas kvapas pakvimpa namus
Mielinės spurgos – tai ne tik desertas, bet ir malonus ritualas. Kai kepant namai prisipildo mielių ir vanilės kvapo, o ant stalo atsiduria purios, auksinės spurgos, vakaras tampa ypatingas. Jos primena vaikystės šventes ir dovanoja jaukumo jausmą, kurio kartais taip reikia kasdienybėje.