Naminiai blyneliai su obuoliais: paprastas ir gardus receptas pusryčiams

Naminiai blyneliai su obuoliais – tai vienas iš tų patiekalų, kuris sukuria jaukumą ir primena vaikystę. Kvapni, švelni tešla, šiek tiek karamelizuoti obuoliai ir malonus cinamono aromatas garantuoja, kad rytas prasidės nuo šypsenos. Šie blyneliai ne tik labai skanūs, bet ir greitai paruošiami, todėl puikiai tinka tiek savaitgalio pusryčiams, tiek netikėtai užsukusiems svečiams pavaišinti. Paruošimas nereikalauja daug pastangų, o ingredientai dažniausiai būna tiesiog jūsų virtuvėje – kiaušiniai, miltai, kefyras arba pienas, cukrus ir, žinoma, obuoliai.

Ingredientai naminėms obuolių blyneliams

Norint pagaminti gardžius ir purius blynelis su obuoliais, svarbiausia pasirinkti tinkamus produktus. Štai pagrindiniai ingredientai, kurių prireiks:

  • 2 vidutinio dydžio obuoliai (geriausiai tinka rūgštesni, pvz., „Antonovka” ar „Ligol”);
  • 2 kiaušiniai;
  • 200 ml pieno arba kefyro;
  • 150 g kvietinių miltų;
  • 2 valg. šaukštai cukraus (pagal skonį galima daugiau ar mažiau);
  • 1 arbat. šaukštelis kepimo miltelių;
  • Žiupsnelis druskos;
  • 0,5 arbat. šaukštelio cinamono (nebūtina, bet labai rekomenduojama);
  • Kepimui – šiek tiek sviesto arba aliejaus.

Žingsnis po žingsnio: kaip paruošti blynelių tešlą

Nors obuolių blyneliai atrodo paprasti, jų sėkmės paslaptis slypi tešloje. Ji turi būti nei per skysta, nei per tiršta – maždaug kaip tirštos grietinės konsistencijos. Tokia tešla leidžia blyneliams tolygiai iškepti, o jų vidus išlieka purus ir minkštas.

  1. Kiaušinius išplakite – į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir žiupsnelį druskos, lengvai išplakite šluotele, kol gausite vientisą masę.
  2. Įpilkite pieno arba kefyro ir dar kartą gerai išmaišykite.
  3. Palaipsniui suberkite miltus kartu su kepimo milteliais, maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių.
  4. Įberkite cinamono – jei mėgstate šį prieskonį, jis puikiai dera su obuoliais ir suteikia ypatingo aromato.
  5. Obuolius sutarkuokite stambia tarka ir įmaišykite į tešlą. Jei vaisiai labai sultingi, galite šiek tiek nupilti sulčių, kad tešla nebūtų per skysta.

Tešlą palikite pailsėti 5–10 minučių – per tą laiką miltai išbrinks, o blyneliai iškeps dar puriau.

Kepimo procesas – kada blyneliai tobuli

Gerai įkaitinkite keptuvę ir įdėkite šiek tiek sviesto arba aliejaus. Sviestas suteiks papildomo skonio, o aliejus neleis blyneliams prisvilti. Kai riebalai įkaista, naudokite šaukštą ar samtelį ir dėkite tešlą į keptuvę, formuodami nedidelius, vienodo dydžio blyneliaius. Kepkite ant vidutinės ugnies – jei ugnis bus per stipri, išorė apskrus greičiau nei vidus spės iškepti.

Kai blyneliai ant viršaus pradeda burbuliuoti, o krašteliai šiek tiek paruduoja – laikas juos apversti. Iškepkite abi puses iki auksinės spalvos. Paruoštus blynelis dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų pertekliniai riebalai.

Patiekimo idėjos

Naminiai obuolių blyneliai labai universalūs. Juos galima patiekti įvairiais būdais, priklausomai nuo to, kokį skonį norite pabrėžti. Štai keletas idėjų:

  • Su medumi ar klevų sirupu – natūralus saldumas ir karamelinis skonis puikiai dera su obuoliais.
  • Su grietine arba graikišku jogurtu – suteikia gaivos ir švelnumo.
  • Su namine uogiene – braškių, vyšnių ar serbentų uogienės suteiks papildomo skonio.
  • Su pabarstytais cukraus pudros milteliais – paprastas, bet visada puikus variantas.

Jei norite dar ypatingesnio rezultato, galite į blyneliaių tešlą įmaišyti razinų, smulkintų riešutų arba šaukštelį vanilinio cukraus.

Naudingi patarimai, kad blyneliai visada pavyktų

  • Rinkitės rūgštesnius obuolius – jie geriau išlaiko formą ir suteikia malonų skonio balansą.
  • Nepermaišykite tešlos – užtenka, kad ingredientai susijungtų; pernelyg intensyvus maišymas gali padaryti blyneliaius guminiais.
  • Jei tešla per tiršta, įpilkite šaukštą ar du pieno; jei per skysta – įberkite šiek tiek miltų.
  • Kepkite ant vidutinės ugnies – lėtas kepimas leidžia obuoliams šiek tiek karamelizuotis.
  • Patiekiant karštus blyneliaius, galima uždėti gabalėlį sviesto – jis išsilydys ir suteiks papildomo sodrumo.

Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

Ar galima obuolių blynelius kepti be kiaušinių?

Taip, galima. Kiaušinius galite pakeisti trintais bananais arba obuolienės šaukštu – jie suteikia tešlai lipnumo ir drėgmės. Toks variantas ypač tinka veganams arba tiems, kurie netoleruoja kiaušinių.

Kokius riebalus geriausia naudoti kepimui?

Klasikinis pasirinkimas – sviestas, nes jis suteikia švelnų ir turtingą skonį. Tačiau jei planuojate kepti didesnį kiekį, galima derinti sviestą su augaliniu aliejumi, kad blyneliai neprisviltų ir neprigertų per daug riebalų.

Ar blynelius galima pasiruošti iš vakaro?

Tešlą galima paruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve. Vis dėlto prieš kepant ją reikėtų gerai išmaišyti – per naktį miltai šiek tiek nuleidžia tešlos konsistenciją. Šviežiai išmaišyta tešla visada duoda puriausius blyneliaius.

Kaip ilgai galima laikyti iškeptus obuolių blynelius?

Atvėsusius blyneliaius galima laikyti šaldytuve iki dviejų dienų. Prieš valgant juos galima pašildyti keptuvėje ar orkaitėje – jie vėl taps purūs ir kvapnūs. Taip pat galima juos užšaldyti ir vėliau greitai pašildyti mikrobangų krosnelėje.

Ar obuolių blynelius galima kepti orkaitėje?

Taip, jei norite sveikesnės versijos, galite blyneliaius kepti orkaitėje. Tiesiog sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 15 minučių. Paviršius bus trapus, o vidus išliks minkštas.

Įdomu žinoti apie obuolių blynelius

Blyneliai su obuoliais – tai ne tik lietuviška klasika, bet ir daugelio kitų tautų mėgstamas patiekalas. Lenkijoje tokie blyneliai vadinami „placuszki z jabłkami“, o Vokietijoje – „Apfelpfannkuchen“. Nors receptai šiek tiek skiriasi, visur išlieka ta pati idėja – derinti tešlos purumą su vaisių gaiva. Šie blyneliai puikiai įsikomponuoja ir į sveikesnį valgiaraštį, jei naudojami pilno grūdo miltai ar natūralūs saldikliai.

Pasigaminus naminiai blyneliaius su obuoliais, svarbiausia mėgautis jų skoniu ir pasidalinti šiuo gardžiu patiekalu su šeima ar draugais. Tai puikus būdas pradėti dieną laimingai ir skaniai!