Obuolių sausainiai – saldūs, bet gaivūs

Obuolių sausainiai – tai vienas tų kepinių, kuris kvepia namų jaukumu ir rudeniu. Jie sujungia saldumo bei gaivumo derinį: cukrus ir cinamonas suteikia šilumos, o obuoliai priduoda gaivumo bei drėgmės. Tokie sausainiai yra puikus pasirinkimas prie arbatos ar kavos, taip pat gali tapti puikiu užkandžiu vaikams. Jie kepami nesunkiai, ingredientai paprasti, tačiau rezultatas pranoksta lūkesčius – minkšti viduje, šiek tiek traškūs išorėje, kupini vaisių aromato.

Ingredientai (apie 20 sausainių)

  • 2 vidutiniai obuoliai
  • 200 g kvietinių miltų
  • 100 g minkšto sviesto
  • 100 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • Žiupsnelis druskos
  • Vanilinio cukraus (nebūtina)

Tešlos paruošimas

Pirmiausia reikėtų pasiruošti visus ingredientus. Sviestą išimkite iš šaldytuvo bent pusvalandžiui prieš gaminimą, kad jis suminkštėtų. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite mažais kubeliais. Jei norite, galite juos lengvai apšlakstyti citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.

Dideliame dubenyje sumaišykite sviestą, cukrų ir kiaušinį. Plakite, kol masė taps puri. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Sausus ingredientus po truputį berkite į sviesto masę, maišydami šaukštu arba silikonine mentele. Kai tešla taps vientisa, įmaišykite obuolių kubelius.

Kepimas

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant jos šaukštu dėkite nedidelius tešlos gumulėlius, palikdami tarpus, nes sausainiai šiek tiek išsiplės. Kepkite apie 15–20 minučių, kol krašteliai taps auksinės spalvos. Išėmę palikite kelias minutes atvėsti, nes karšti sausainiai būna minkšti, bet vėsdami sustandėja.

Skonio variacijos

Obuolių sausainiai puikiai prisitaiko prie įvairių skonio poreikių. Norint saldesnio rezultato, galima įmaišyti razinų ar džiovintų spanguolių. Jei mėgstate intensyvesnį prieskonių aromatą, papildykite tešlą kardamonu ar muskatu. Ypač skanūs sausainiai gaunasi, jei į tešlą įdedate saujelę graikinių riešutų ar migdolų – jie suteikia traškumo.

Patiekimo idėjos

Obuolių sausainiai gali būti patiekiami dar šilti, pabarstyti cukraus pudra. Jie puikiai dera su vaniliniais ledais ar net jogurto padažu. Taip pat tai nuostabi dovana draugams ar šeimos nariams – supakuoti į gražią dėžutę, jie atrodo itin patraukliai. Be to, obuolių sausainiai puikiai tinka vaikų šventėms ar piknikams, nes yra lengvai valgomi rankomis ir patinka tiek mažiems, tiek dideliems.

Nauda sveikatai

Nors sausainiai dažniausiai siejami su saldėsiu, šis receptas turi ir naudingų savybių. Obuoliai suteikia organizmui skaidulų, vitaminų ir antioksidantų. Jei vietoje kvietinių miltų dalį pakeisite viso grūdo miltais, gausite dar daugiau naudos. Be to, galima naudoti mažiau cukraus arba jį pakeisti ruduoju cukrumi ar medumi – taip sausainiai bus šiek tiek sveikesni.

DUK

Ar obuolių sausainius galima laikyti ilgiau? Taip, jie išsilaiko sandariame inde 3–4 dienas, tačiau skaniausi yra pirmą ar antrą dieną.

Ar galima tešlą pasiruošti iš anksto? Galima, tešlą galite laikyti šaldytuve iki 24 valandų, tačiau geriausia kepti šviežią.

Kokius obuolius geriausia naudoti? Rekomenduojama rinktis rūgštesnius obuolius, nes jie suteiks gaivumo ir geriau išlaikys tekstūrą kepant.

Ar galima naudoti margarino vietoje sviesto? Galima, tačiau skonis bus kiek kitoks – mažiau sodrus.

Ar galima šiuos sausainius užšaldyti? Taip, iškepusius sausainius galima užšaldyti, o prieš valgant pašildyti orkaitėje.

Skaniausi rudens vakarai

Obuolių sausainiai yra tas kepinys, kuris idealiai tinka rudens vakarams, kai norisi jaukumo ir malonaus aromato virtuvėje. Kvapnūs cinamono ir obuolių deriniai sukuria ypatingą atmosferą, o pirmas kąsnis primena, kad net paprasčiausi ingredientai gali pavirsti tikru skanėstu. Jie puikiai tinka tiek šeimos ratui, tiek draugų susibūrimams, o gaminimo procesas tampa maloniu ritualu, suburiančiu visus prie bendro stalo.