Paprasta charčio sriuba: greita versija su ryškiais prieskoniais

Gruzinų virtuvė visada garsėjo savo aromatais, sodriu skoniu ir ypatingais deriniais. Vienas populiariausių patiekalų, kurį vertina ne tik Kaukazo šalyse, bet ir visoje Europoje, yra charčio sriuba. Tradiciškai ji gaminama iš jautienos, gausiai gardinama prieskoniais ir verdama ilgai, kad mėsa būtų itin minkšta, o sultinys – sodrus. Tačiau šiuolaikiniame gyvenime ne visada turime tiek laiko, todėl vis dažniau renkamasi greitesnius variantus. Šiandien pakalbėsime, kaip pasigaminti paprastą charčio sriubą, kuri nepraranda skonio intensyvumo, bet yra paruošiama greičiau.

Kodėl verta rinktis greitą charčio sriubos versiją?

Charčio sriuba reikalauja nemažai pasiruošimo – nuo sultinio virimo iki prieskonių derinimo. Greitesnė versija leidžia sutrumpinti procesą, bet neprarasti pagrindinių akcentų. Vietoje ilgo mėsos troškinimo galima naudoti paukštieną arba jau išvirtą sultinį, taip pat šiek tiek supaprastinti daržovių ruošimą. Rezultatas – sodraus skonio sriuba, tinkanti tiek pietums, tiek vakarienei.

Ingredientai paprastai charčio sriubai

Norint, kad sriuba būtų aromatinga, būtina pasirūpinti prieskoniais ir tinkamais produktais. Greitam variantui prireiks:

  • 300 g vištienos (krūtinėlės ar šlaunelių be kaulo);
  • 1 litras vištienos sultinio (galima naudoti ir daržovių);
  • 2 vidutiniai svogūnai;
  • 2 morkos;
  • 1 saliero stiebas;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1-2 pomidorai arba konservuoti pomidorai be odelių;
  • 50 g ryžių;
  • 1 šaukštelis kalendros sėklų;
  • 1 šaukštelis maltos paprikos;
  • žiupsnelis aitriosios paprikos;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • šviežios kalendros ar petražolės papuošimui.

Gaminimo eiga žingsnis po žingsnio

Pirmiausia smulkiai supjaustykite svogūnus, morkas ir salierą. Keptuvėje lengvai pakepinkite svogūną iki auksinės spalvos, pridėkite morkas ir salierą. Po kelių minučių suberkite smulkintą česnaką, pomidorus bei prieskonius – papriką, kalendrą, aitriąją papriką. Šis žingsnis padės prieskoniams atskleisti visą aromatą.

Tuomet visą masę supilkite į verdantį sultinį, suberkite ryžius ir vištieną. Virkite apie 20–25 minutes, kol mėsa taps minkšta, o ryžiai – išvirs. Pabaigoje įberkite druskos, pipirų pagal skonį, o patiekiant nepamirškite gausiai apibarstyti šviežiomis žolelėmis. Tokiu būdu paprasta charčio sriuba bus paruošta vos per 40 minučių.

Kaip suteikti sriubai daugiau skonio?

Nors tai greita versija, yra keli triukai, padedantys suteikti sriubai dar sodresnį skonį. Galite naudoti rūkyto paprikos prieskonį, šlakelį granatų sulčių arba net šaukštelį granatų pastos, jei ją turite. Šie priedai suteiks sriubai autentišką gruzinišką poskonį, net jei gaminimo procesas buvo sutrumpintas.

Patiekimo idėjos

Charčio sriuba gardžiausia šviežiai išvirta, tačiau puikiai tinka ir pašildyta kitą dieną, nes skoniai dar labiau susilieja. Ji gali būti patiekiama su šviežia duona, lavašu ar net lengvai paskrudintomis duonos riekelėmis. Ant stalo galima pastatyti atskirą dubenėlį su kapotomis žolelėmis ir aitriosiomis paprikomis, kad kiekvienas galėtų pasidaryti sriubą pagal savo skonį.

Nauda sveikatai

Ši sriuba ne tik skani, bet ir naudinga. Vištiena suteikia organizmui reikalingų baltymų, daržovės – skaidulų ir vitaminų, o prieskoniai, tokie kaip kalendra ar paprika, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Be to, tai lengvesnė alternatyva tradicinei charčio sriubai su jautiena, todėl ji tinka ir tiems, kurie stengiasi maitintis lengviau.

Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

Ar galima vietoje vištienos naudoti jautieną?

Taip, tačiau jautieną reikės virti ilgiau, todėl sriuba nebebus tokia greita. Jei turite jau išvirtą jautienos sultinį, tai gali būti puikus kompromisas.

Ar būtina naudoti ryžius?

Ryžiai suteikia sriubai tirštumo, bet juos galima pakeisti bulvėmis arba visai praleisti, jei norite lengvesnės sriubos.

Kokius prieskonius dar galima pridėti?

Be kalendros ir paprikos, tinka čiobreliai, lauro lapai ar net šiek tiek kumino. Svarbiausia, kad skoniai derėtų tarpusavyje.

Ar ši sriuba tinka užšaldymui?

Taip, bet geriau užšaldyti be ryžių, nes pašildžius jie gali prarasti tekstūrą. Ryžius galima įdėti vėliau, prieš pat vartojimą.

Kai norisi greito jaukumo dubenėlio

Paprasta charčio sriuba yra puikus sprendimas tiems, kurie mėgsta ryškius skonius, bet neturi daug laiko. Ji praturtina kasdienius pietus ar vakarienę, o jos aromatas namuose sukuria tikrą jaukumo atmosferą. Tai puikus būdas pažinti gruziniškos virtuvės tradicijas moderniame, paprastesniame variante.