Paprastas ir skanus burokėlių salotų su majonezu receptas, kuris visada pavyksta

Burokėliai – tai ne tik spalvingos ir maistingos daržovės, bet ir puikus ingredientas įvairioms salotoms, kurios tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventiniams pietums. Vienas populiariausių jų patiekimų – burokėlių salotos su majonezu. Jos yra ypač mėgstamos dėl savo paprastumo, sodraus skonio ir to malonaus kreminio pojūčio. Pasirinkus tinkamus ingredientus ir laikantis kelių pagrindinių žingsnių, tokios salotos visada pavyksta ir patinka tiek mažiems, tiek dideliems.

Reikalingi ingredientai

Norint paruošti klasikinį burokėlių salotų su majonezu receptą, jums reikės šių produktų:

  • 3 vidutinio dydžio virtų arba keptų burokėlių;
  • 2 virti kiaušiniai;
  • 1 nedidelė morka (nebūtina, bet suteikia salotoms daugiau spalvos ir saldumo);
  • 1 nedidelis svogūnas arba kelios svogūno laiškų plunksnelės;
  • 2 šaukštai majonezo (galima maišyti su šaukštu grietinės, jei norite lengvesnio varianto);
  • druska, pipirai pagal skonį;
  • šlakelis citrinos sulčių arba keli lašai acto – norint išgauti ryškesnį skonį.

Paruošimas žingsnis po žingsnio

1. Burokėlių paruošimas

Pradėkite nuo burokėlių apdorojimo. Juos galite išvirti arba iškepti orkaitėje. Kepant burokėlius išlieka daugiau skonio, o salotos įgauna sodresnį aromatą. Jei verdant laikysite juos su visa odele, juos bus lengviau nulupti, o spalva liks intensyvesnė.

2. Kitų ingredientų paruošimas

Kol burokėliai vėsta, pasiruoškite kitus ingredientus: išvirtus kiaušinius susmulkinkite kubeliais, svogūną smulkiai supjaustykite. Jei naudosite morkas, jas taip pat galima išvirti kartu su burokėliais arba atskirai, o tada sutarkuoti smulkia tarka.

3. Ingredientų maišymas

Burokėlius nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka (stambesne). Sudėkite visus ingredientus į didesnį dubenį, pabarstykite druska, pipirais, įpilkite truputį citrinos sulčių ar acto. Galiausiai įdėkite majonezą (ir grietinės, jei pasirinkote tokį variantą). Gerai viską išmaišykite, kad susidarytų vienalytė masė.

4. Patiekimas

Paruoštas salotas patartina palaikyti šaldytuve bent 30 minučių. Per tą laiką skoniai susilieja, o tekstūra tampa dar švelnesnė. Patiekite jas kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba kaip atskirą užkandį. Papildomai galima papuošti petražolėmis, krapais ar tarkuotu kiaušinio tryniu viršuje.

Naudingi patarimai, kad salotos visada pavyktų

  • Nenaudokite per daug majonezo – salotos turėtų būti kreminės, bet ne per riebių tekstūros. Jeigu norite sveikesnio varianto, dalį majonezo pakeiskite graikišku jogurtu ar natūralia grietine.
  • Balansas tarp rūgštumo ir saldumo – burokėliai yra natūraliai saldūs, todėl šiek tiek rūgšties (acto arba citrinos sulčių) padeda sukurti subalansuotą skonį.
  • Būkite kūrybiški – į šias salotas galima dėti virtų bulvių, žirnelių arba susmulkinto obuolio, jei norite kiek neįprasto, bet labai gardaus varianto.
  • Patiekimo forma – jei ruošiama šventei, salotas galima gražiai sluoksniuoti į stiklinį indą, pakaitomis dedant burokėlius, kiaušinius ir kitus ingredientus.

Maistinė vertė ir nauda sveikatai

Burokėliai pasižymi daugybe sveikatai naudingų savybių. Jie yra puikus folio rūgšties, geležies, kalio ir skaidulų šaltinis. Šios salotos gali būti ne tik gardžios, bet ir padėti organizmui stiprėti. Burokėliai padeda gerinti kraujotaką, skatina virškinimą ir stiprina imuninę sistemą. Tuo tarpu kiaušiniai suteikia baltymų, o majonezas – riebalų, būtinių tam, kad organizmas įsisavintų riebaluose tirpius vitaminus.

Tačiau norint išlaikyti balansą, majonezą reikėtų vartoti saikingai, o jeigu siekiate sveikesnio varianto – rinkitės natūralaus skonio, be pridėtinio cukraus variantą arba pasigaminkite naminį majonezą patys. Tokiu būdu galėsite kontroliuoti tiek skonį, tiek sudėtines dalis.

Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

1. Ar galima burokėlių salotas laikyti ilgiau?

Taip, burokėlių salotas su majonezu galima laikyti šaldytuve nuo 2 iki 3 dienų. Svarbiausia jas laikyti sandariame inde, kad neprarastų skonio ir kvapo. Tačiau ilgiau laikant, salotų spalva gali kiek pasikeisti dėl natūralaus burokėlių pigmento oksidacijos.

2. Ar galima šias salotas ruošti be majonezo?

Žinoma. Vietoj majonezo galite naudoti natūralią grietinę, graikišką jogurtą arba lengvą jogurto ir alyvuogių aliejaus mišinį. Tai ypač tinka tiems, kurie nori mažiau riebalų turinčio patiekalo.

3. Kaip išvengti, kad burokėliai per daug dažytų kitas daržoves?

Jei norite, kad salotos išliktų spalvingesnės, burokėlius galima apšlakstyti keliais lašais aliejaus prieš sumaišant su kitais ingredientais. Tai sudaro natūralią apsauginę plėvelę ir sumažina dažymą.

4. Ar šias salotas galima užšaldyti?

Ne, tokių salotų šaldyti nerekomenduojama. Užšaldžius majonezas keičia savo konsistenciją, o po atitirpinimo salotos tampa vandeningos ir praranda skanų kreminį pojūtį.

Puikios idėjos serviravimui ir deriniams

Burokėlių salotos su majonezu puikiai dera su kepta vištiena, jautienos kepsniu ar net paprastomis virtomis bulvėmis. Jos taip pat gali būti patiekiamos kaip sveikos vakarienės dalis kartu su kitomis daržovių salotomis. Brangesnėms progoms galite jas patiekti mažais indeliais arba stiklinėse taurėse – atrodys itin estetiškai.

Norint suteikti salotoms dar daugiau skonio, galima paskaninti trupučiu česnako ar įdėti trupintų graikinių riešutų. Tokios subtilios detalės paverčia paprastą patiekalą gurmanišku malonumu. Be to, šios salotos beveik visada pavyksta – net jei ruošiate jas pirmą kartą, rezultatas nudžiugins tiek jus, tiek valgytojus.