Kodėl verta ruošti pomidorų mišrainę su svogūnais?
Pomidorai – tai viena iš labiausiai vertinamų daržovių, kuriuose gausu vitamino C, antioksidantų bei skaidulų. Svogūnai suteikia ne tik pikantiško skonio, bet ir turi daug sveikatai naudingų savybių – jie stiprina imunitetą, padeda kovoti su peršalimu. Tokios mišrainės paruošimas užtikrina, kad net žiemą jūsų stalas bus papildytas natūraliais, vitaminais turtingais patiekalais.
Ingredientai
- 3 kg prinokusių, bet tvirtų pomidorų
 - 1 kg svogūnų
 - 150 ml acto (6%)
 - 200 g cukraus
 - 3 šaukštai druskos
 - 200 ml aliejaus
 - 5–6 lauro lapai
 - 10 juodųjų pipirų žirnelių
 - Krapų ar petražolių šakelių papuošimui
 
Pomidorų ir svogūnų paruošimas
Pirmiausia pomidorus reikia gerai nuplauti. Jei pomidorai labai dideli, juos galima perpjauti pusiau arba ketvirčiais, o smulkesnius – palikti sveikus. Svogūnai nulupami ir supjaustomi plonais griežinėliais. Ruošiant mišrainę svarbu, kad visi ingredientai būtų švieži ir be pažeidimų – tai užtikrina, jog mišrainė išliks skani ir ilgai stovės sandėliuojama.
Marinato paruošimas
Marinatas yra pagrindinis skonis, kuris sujungia visus ingredientus. Į didelį puodą supilkite aliejų, actą, įberkite druską, cukrų, pridėkite lauro lapų bei pipirų žirnelių. Užvirkite, nuolat maišydami, kad cukrus ir druska ištirptų. Šis marinatas bus naudojamas užpilti paruoštus pomidorus ir svogūnus stiklainiuose. Jo aromatas suteiks mišrainei šiek tiek salstelėjusį, rūgštelėjusį ir pikantišką skonį.
Stiklainių pripildymas
Į sterilizuotus stiklainius sluoksniais dėkite pomidorus ir svogūnų griežinėlius. Tarp sluoksnių galima įdėti krapų šakelių ar petražolių, kurie suteiks papildomo aromato. Galiausiai viską užpilkite karštu marinatu iki pat stiklainio viršaus. Užsukite dangtelius ir palikite stiklainius apverstoje padėtyje, kol jie visiškai atvės.
Svarbiausi patarimai
Norint, kad mišrainė būtų dar skanesnė, galima pridėti šiek tiek česnako ar paprikos. Jei mėgstate aštresnius patiekalus, į kiekvieną stiklainį įdėkite mažą gabalėlį aitriosios paprikos. Svarbiausia – laikytis proporcijų ir neužpildyti stiklainio per daug sandariai, kad pomidorai neištrūktų. Geriausia mišrainę laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje – rūsyje ar sandėliuke.
Patiekimo idėjos
Pomidorų mišrainė su svogūnais puikiai dera prie įvairių patiekalų. Ji gali būti garnyras prie keptos mėsos, žuvies, bulvių košės ar kruopų patiekalų. Be to, tokia mišrainė puikiai tinka naudoti kaip pagrindas troškiniams arba net salotoms – tereikia pridėti šviežių žalumynų ir grietinės.
DUK
Ar galima naudoti įvairių rūšių pomidorus? Taip, galima naudoti tiek raudonus, tiek geltonus pomidorus – mišrainė atrodys spalvingesnė.
Kiek laiko galima laikyti paruoštą mišrainę? Sandėliuojama tinkamomis sąlygomis ji gali išsilaikyti iki 8–10 mėnesių.
Ar būtina sterilizuoti stiklainius? Taip, tai būtina, nes tik taip užtikrinama, kad mišrainė nesuges.
Ar galima sumažinti cukraus kiekį? Galima, bet reikia atsižvelgti į tai, kad cukrus padeda išsaugoti skonį ir mišrainės konsistenciją.
Ar mišrainę galima naudoti karštiems patiekalams? Taip, ji puikiai tinka troškiniams, sriuboms ar net kaip padažo pagrindas.
Rudens gėrybių aromatas lėkštėje
Pomidorų mišrainė žiemai su svogūnais – tai ne tik skanus, bet ir labai praktiškas sprendimas. Ji leidžia išsaugoti šiltojo sezono derlių ir juo mėgautis visą žiemą. Ryškios spalvos, sodrus skonis ir universalumas paverčia šią mišrainę tikru stalo puošybos elementu, kuris tiks tiek paprastiems pietums, tiek šventinei vakarienei.