Apie receptą
Kepti varškėtukai – tai klasika, kurią mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Šis receptas leis pagaminti ypač purius, minkštus ir burnoje tirpstančius varškėtukus, kurių skonis primena vaikystę. Svarbiausia – pasirinkti tinkamą varškę ir tinkamai paruošti tešlą, kad galutinis rezultatas džiugintų kiekvieną kąsnį.
Ingredientai (3 porcijoms)
- 500 g riebesnės, sausesnės varškės
- 2 kiaušiniai
- 8 šaukštai kvietinių miltų
- 2 šaukštai cukraus
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- Šiek tiek aliejaus kepimui
Paruošimo laikas
- Paruošimas: ~15 min.
- Kepimas: ~15 min.
- Bendra trukmė: ~30 min.
Žingsnis po žingsnio: kaip iškepti purius varškėtukus
- Varškės paruošimas. Varškę pertrinkite per sietelį arba sumalkite su elektriniu trintuvu – tai užtikrins švelnią tekstūrą ir padės gauti purius varškėtukus.
- Tešlos maišymas. Į pertrintą varškę įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite. Palaipsniui berkite miltus, kol tešla taps vientisa, nelips prie rankų, bet vis dar išliks minkšta.
- Formavimas. Tešlą padalinkite į dvi dalis ir iškočiokite į maždaug 3–4 cm skersmens dešras. Supjaustykite griežinėliais ir, jei reikia, šiek tiek palyginkite kraštus plačiu peiliu – taip varškėtukai išlaikys gražią formą.
- Kepimas. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus. Kepkite varškėtukus ant vidutinės ugnies po kelias minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos. Stebėkite, kad neperkeptų, bet vidus liktų švelnus ir iškepęs.
- Patiekimas. Iškepusius varškėtukus galite pabarstyti cukraus pudra ir patiekti su grietine, natūraliu jogurtu ar mėgstama uogiene. Taip pat skanu valgyti šiltus ar net šaltus – skonis išlieka puikus.
Patarimai, padėsiantys iškepti tobulus varškėtukus
- Varškė. Kuo sausesnė ir riebesnė varškė – tuo puresni bus varškėtukai. Jei varškė labai drėgna, padidinkite miltų kiekį.
- Tešlos konsistencija. Ji turi būti pakankamai tvirta, kad laikytų formą, bet ne per kieta – tuomet varškėtukai nebus purūs.
- Nepermaišykite. Permaišyta tešla gali prarasti purumą, todėl maišykite tik tiek, kiek būtina, kad ingredientai susijungtų.
- Aliejaus kiekis. Naudokite tiek, kad varškėtukai lengvai plaukiotų riebaluose – taip jie geriau apskrus.
- Užšaldymas. Neapkeptus varškėtukus galima užšaldyti – dėkite ant kepimo popieriaus, užšaldykite ir laikykite maišelyje iki 1 mėnesio.
DUK (dažniausiai užduodami klausimai)
Ar galima naudoti liesą varškę?
Galima, tačiau rezultatas gali būti mažiau purus. Rekomenduojama pridėti šiek tiek sviesto ar riebios grietinės į tešlą, kad kompensuotumėte riebumą.
Kuo galima pakeisti cukrų?
Galite naudoti medų, klevų sirupą arba saldiklius – tik būkite atsargūs su kiekiu, nes gali keistis tešlos konsistencija.
Ar galima kepti orkaitėje?
Taip, tačiau tekstūra bus kitokia – mažiau traški. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 15–20 min., kol lengvai apskrus viršus.
Kaip ilgai išlieka švieži?
Šaldytuve išlieka švieži 2–3 dienas. Patiekite pašildytus keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje.
Ar galima dėti įdarą?
Taip – galite į vidų įdėti šaukštelį uogienės, varškės su razinomis ar šokolado gabaliuką prieš formuodami rutuliukus.
Kasdieniai pusryčiai, kurie nenuvilia
Varškėtukai – tai greiti ir sotūs pusryčiai, kuriuos lengva pritaikyti pagal skonį: saldūs, pikantiški, su priedais ar be jų. Vaikams tai tikras džiaugsmas, o suaugusiesiems – priminimas apie paprastus malonumus. Išbandykite šį receptą ir jis greičiausiai taps vienu iš jūsų virtuvės favoritų.