Purus obuolių pyragas – klasikinis desertas, kuris visada pavyksta

Obuolių pyragas – tai vienas iš tų desertų, kurie kiekvienam primena namų šilumą, rudens popietes ir močiutės virtuvę. Tai klasika, kuri niekada neišeina iš mados. Purus, minkštas ir gaivus – šis pyragas tiks tiek savaitgalio arbatėlei, tiek netikėtiems svečiams pavaišinti. Jo gamyba nereikalauja sudėtingų žingsnių ar brangių ingredientų, o skonis – tikrai įsimintinas.

Ingredientai

  • 3 dideli obuoliai
  • 3 kiaušiniai
  • 180 g cukraus
  • 200 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 50 ml aliejaus (galima keisti ištirpintu sviestu)
  • Pagal skonį – cinamono ir cukraus obuoliams apibarstyti
  • Šiek tiek sviesto kepimo formai patepti

Gaminimo eiga

  1. Pradėkite nuo obuolių – juos nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonais griežinėliais. Galite apibarstyti šaukšteliu cukraus ir cinamono – tai suteiks ypatingo aromato kepant.
  2. Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps šviesi, puri ir beveik dvigubai padidės – tai svarbus žingsnis pyrago purumui.
  3. Įplakite aliejų, o tuomet atsargiai įmaišykite persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Maišykite šaukštu ar mentele – švelniai, kad nesumažintumėte purumo.
  4. Paruoštą tešlą supilkite į sviestu pateptą formą (geriausia naudoti apvalią, 22–24 cm skersmens), ant viršaus gražiai išdėliokite obuolių griežinėlius.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (viršus–apačia) ir kepkite apie 40–45 minutes. Tikrinkite mediniu pagaliuku – jei jis ištraukus sausas, pyragas iškepęs.
  6. Išimkite, leiskite šiek tiek atvėsti, galima pabarstyti cukraus pudra. Skanaus tiek šilto, tiek atvėsusio!

Kodėl šis pyragas visada pavyksta?

Šio pyrago sėkmė slypi paprastume ir keliuose esminiuose akcentuose – gerai išplakti kiaušiniai, persijoti miltai ir teisingas kepimo laikas. Be to, obuoliai suteikia natūralaus drėgnumo, todėl net ir kitą dieną pyragas išlieka minkštas. Jį galima adaptuoti: įdėti šiek tiek razinų, riešutų ar pakeisti obuolius kriaušėmis. Tai tas receptas, kuris su laiku tampa jūsų firminiu desertu.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima naudoti rudąjį cukrų?
Taip, rudasis cukrus suteiks karamelinį poskonį ir šiek tiek tamsesnę spalvą. Tai puikus pasirinkimas rudens kepiniams.

Ar tinka neplakti kiaušinių atskirai?
Šiame recepte kiaušiniai plakami kartu su cukrumi – tai užtikrina pakankamą purumą, todėl atskiras trynių ir baltymų plakimas nebūtinas.

Kokius obuolius naudoti pyragui?
Geriausia naudoti rūgštesnius, tvirtesnius obuolius, pavyzdžiui, ‘Antonovka’, ‘Jonagold’ ar ‘Granny Smith’. Jie gerai laiko formą kepant.

Kaip ilgai galima laikyti šį pyragą?
Sandarioje dėžutėje arba uždengtą pyragą galima laikyti 2–3 dienas kambario temperatūroje. Jei norite išlaikyti ilgiau – geriau laikykite šaldytuve.

Ar pyragas tinka šaldymui?
Taip, supjaustytą ir sandariai supakuotą pyragą galima užšaldyti iki mėnesio. Atitirpinus jis bus beveik toks pat skanus kaip šviežias.

Kuomet norisi saldaus, bet paprasto deserto

Šis purus obuolių pyragas – puikus pasirinkimas, kai norisi kažko naminio, kvapnaus ir tikro. Jo ingredientai – paprasti, visuomet randami namuose, o skonis – nostalgiškai geras. Tai receptas, kurį tikrai verta išsaugoti savo virtuvės užrašuose ir perduoti kitai kartai. Juk kartais viskas, ko reikia, tai kvapnus pyragas, puodelis arbatos ir šiek tiek ramybės.