Purus obuolių pyragas su kefyru – lengvas ir greitas

Purus, drėgnas ir švelniai saldus obuolių pyragas su kefyru – tai vienas tų receptų, kuris tinka tiek savaitgalio pusryčiams, tiek jaukiam vakarui su puodeliu arbatos. Šis kepinys išsiskiria savo paprastumu ir universalumu – jį galima kepti tiek didelėje kepimo formoje, tiek mažesniuose induose, norint gauti daugiau karamelizuoto paviršiaus. Kefyras suteikia pyragui ypatingo purumo, o obuoliai – gaivaus skonio bei natūralaus saldumo.

Reikalingi ingredientai

  • 1,5 stiklinės kvietinių miltų
  • 1 stiklinė kefyro
  • 1 stiklinė cukraus
  • 2 obuoliai (geriausiai rūgštesni, pvz., „Antonovka“)
  • 2 kiaušiniai
  • 50 g sviesto
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1 žiupsnelis druskos
  • Šiek tiek cinamono apibarstymui

Pyrago ruošimo eiga

Pirmiausia kiaušinius išplakite su cukrumi iki baltumo – tai padės suteikti pyragui purumo. Tada supilkite kefyrą, ištirpintą ir atvėsintą sviestą, suberkite žiupsnelį druskos ir viską išmaišykite. Matuojant ingredientus naudokite standartinę 250 ml stiklinę.

Atskirai į sietelį suberkite miltus ir kepimo miltelius, persijokite ir suberkite į tešlą. Viską švelniai išmaišykite šaukštu, tik nepermaišykite – tešla turi likti vientisa, bet ne per kieta. Jos tirštumas turėtų būti panašus į blynų tešlą.

Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą. Ant viršaus tolygiai paskirstykite plonais griežinėliais supjaustytus obuolius. Pabarstykite cinamonu – tai ne tik pagardins skonį, bet ir suteiks pyragui malonų aromatą kepimo metu.

Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo kepimo indo dydžio – jei naudosite mažesnę formą, pyragas bus aukštesnis ir reikės daugiau laiko. Tikrinkite mediniu pagaliuku – jei ištrauktas jis sausas, pyragas jau iškepęs.

Naudingi patarimai

Norėdami suteikti šiam pyragui dar daugiau aromato, į tešlą galite įberti žiupsnelį malto muskato ar vanilinio cukraus. Jei mėgstate saldžiau, padidinkite cukraus kiekį iki 1,25 stiklinės. Taip pat galite į tešlą įmaišyti saują razinų ar susmulkintų riešutų – tai suteiks papildomos tekstūros ir skonio. Jei kefyro neturite, jį galima pakeisti rūgpieniu ar pasukomis.

Kaip išsirinkti obuolius šiam pyragui?

Renkantis obuolius pyragui, geriausia naudoti šiek tiek rūgštesnius, tvirtesnės tekstūros vaisius. Jie neištyžta kepdami, o jų rūgštelė puikiai dera su saldžia tešla. Populiarūs pasirinkimai: „Antonovka“, „Ligol“, „Granny Smith“.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima naudoti kitas uogas arba vaisius vietoje obuolių?

Taip, šį pyragą galima adaptuoti ir su kriaušėmis, slyvomis, persikais ar net uogomis (pvz., mėlynėmis ar vyšniomis). Tik atkreipkite dėmesį į vaisių drėgnumą – labai sultingus vaisius prieš dėdami galite lengvai pabarstyti krakmolu.

Ką daryti, jei pyragas viduje lieka žalias?

Jei pyragas kepa nelygiai ar vidus lieka neiškepęs, pabandykite kepti žemesnėje temperatūroje ilgiau – pavyzdžiui, 170°C apie 55 minutes. Taip pat svarbu nenaudoti per daug drėgnų obuolių ar per skystos tešlos.

Ar galima kefyrą pakeisti jogurtu ar grietine?

Taip, bet reikia atsižvelgti į jų tirštumą. Jei naudojate jogurtą ar grietinę, ją galite šiek tiek praskiesti pienu ar vandeniu. Taip pat verta naudoti natūralius, nesaldintus produktus, kad išlaikytumėte tinkamą skonio balansą.

Kaip išsaugoti pyrago purumą?

Nepersistenkite maišydami tešlą – tik švelniai sujungite ingredientus. Taip pat labai svarbu tinkamai išplakti kiaušinius su cukrumi. Permaišyta tešla gali tapti per kieta, o iškepęs pyragas – ne toks purus.

Kvapai, kurių nepamiršite

Vienas iš didžiausių šio pyrago privalumų – tai kvapas, kuris pasklinda virtuvėje dar kepant. Sviestas, kefyras, cinamonas ir obuoliai sukuria nostalgišką, namų šiluma dvelkiantį aromatą, kurio neįmanoma pamiršti. Net jei pyragas gaminamas greitai ir paprastai, jo rezultatas visada maloniai nustebina. Tai vienas tų receptų, kurį verta išsaugoti ir perduoti toliau.