Kodėl verta rinktis varškės apkepą su grietine?
Purus varškės apkepas išsiskiria tuo, kad yra labai sotus, bet tuo pačiu ir lengvas. Grietinė jam suteikia kremiškumo, švelnaus rūgštelės poskonio ir malonaus purumo. Tai vienas tų universalių patiekalų, kurie gali būti patiekiami tiek karšti, tiek šalti. Be to, tai puikus būdas skaniai ir sveikai panaudoti varškę, ypač jei namuose liko jos daugiau nei reikia.
Pagrindiniai ingredientai
Klasikinio puraus varškės apkepo su grietine receptui prireiks:
- 500 g varškės;
- 3 kiaušinių;
- 100 g cukraus (galima reguliuoti pagal skonį);
- 3 šaukštų grietinės;
- 50 g manų kruopų arba miltų;
- 1 šaukštelio kepimo miltelių;
- žiupsnelio druskos;
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus arba kelių lašų vanilės ekstrakto;
- pagal pageidavimą – razinų, džiovintų vaisių ar uogų.
Šis ingredientų sąrašas gali būti lengvai koreguojamas – norint mažiau saldaus varianto, cukraus kiekį galima sumažinti, o manų kruopas pakeisti avižiniais dribsniais.
Kaip paruošti apkepą žingsnis po žingsnio?
Pirmiausia varškę reikia gerai sutrinti arba pertrinti per sietelį – taip masė bus visiškai vientisa. Į varškę įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, druską, vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite. Įmaišykite manų kruopas ar miltus bei kepimo miltelius. Galiausiai įpilkite grietinę ir dar kartą kruopščiai išmaišykite, kol masė taps puri.
Jeigu norite apkepą praturtinti, šiuo etapu galima įdėti razinų ar kitų džiovintų vaisių. Paruoštą masę supilkite į sviestu išteptą kepimo formą ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 40–45 minutes, kol paviršius taps auksinės spalvos.
Patiekimo idėjos
Karštas varškės apkepas puikiai dera su šviežiomis uogomis, vaisių padažais ar tiesiog papildomu šaukštu grietinės. Šaltas apkepas tinka prie kavos ar arbatos, o likučius galima pasiimti net į darbą kaip sveiką užkandį. Vaikai dažnai mėgsta apibarstytą cukraus pudra arba aplietą šokoladiniu padažu.
Mitybinė vertė
Varškės apkepas yra puikus baltymų šaltinis, todėl jis tinka tiek aktyviai sportuojantiems, tiek siekiantiems sveikai maitintis. Jame gausu kalcio, reikalingo kaulams ir dantims, o naudojant mažiau cukraus – tai tampa itin subalansuotu ir sveiku patiekalu. Be to, jis suteikia sotumo jausmą, bet neapsunkina.
DUK
Ar galima apkepą kepti be manų? Taip, manų kruopas galima pakeisti miltais arba avižiniais dribsniais.
Ar tinka naudoti liesą varškę? Taip, tačiau apkepas bus mažiau kremiškas. Rekomenduojama rinktis vidutinio riebumo varškę.
Kaip išlaikyti apkepą purų? Svarbiausia gerai išplakti kiaušinius ir naudoti kepimo miltelius.
Ar galima apkepą užšaldyti? Taip, jį galima supjaustyti gabalėliais ir užšaldyti, o prireikus pašildyti orkaitėje.
Su kuo geriausiai patiekti apkepą? Jis puikiai dera su uogų tyre, medumi, grietine arba natūraliu jogurtu.
Savaitgalio rytai su kvapniu apkepu
Purus varškės apkepas su grietine yra tikras savaitgalio pusryčių hitas. Jo kvapas pasklinda po visus namus, kviesdamas visą šeimą prie stalo. Tai paprastas, bet ypatingai jaukus patiekalas, kuris kiekvieną rytą paverčia švente.