Ingredientai sultiniui
- 500 g vištienos su kaulais ir oda
- 2 morkos
- 1 svogūnas
- Keli shiitake grybai (galima keisti pievagrybiais)
- Gabaliukas šviežio imbiero šaknies
- Aliejus kepimui (puikiai tinka sezamų ar neutralus aliejus)
- Vandens (apie 3 stiklines)
Ingredientai sriubai
- Ramen makaronų (ieškokite Azijos virtuvės skyriuje)
- 0,5 batato arba 1 morka
- 100 g shiitake grybų (galima keisti pievagrybiais)
- 2 kiaušiniai
- Svogūnų laiškų pundelis
- Bok choy arba kitos „mėsingos“ salotos
- Jūros dumblių lakštų „nori“ (nebūtina)
- Sojos padažo (geriausia tamari arba paprastas)
- Mirin padažo (galima keisti ryžių actu ir šiek tiek cukraus)
- Ryžių acto
Sultinio virimas
Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite vištieną, kad gražiai apskrustų. Sudėkite ją į puodą kartu su nuskustomis morkomis, nuluptu svogūnu, imbiero gabalėliu bei keliais grybais. Šiek tiek pasūdykite. Įpilkite tiek vandens, kad viską apsemtų (apie 3 stiklines), užvirkite ir sumažinkite kaitrą iki minimalaus virimo. Puodą uždenkite ir virkite apie valandą. Kuo ilgiau virsite, tuo intensyvesnis bus skonis.
Marinuoti kiaušiniai
Kiaušinius dėkite į šaltą vandenį ir užvirkite. Nuo užvirimo momento virkite 3 minutes, tuomet nedelsdami perkelkite į indą su šaltu vandeniu ir ledukais. Atvėsusius kiaušinius nulupkite ir užpilkite mišiniu iš ¼ stiklinės sojos padažo, šaukšto mirin ir šiek tiek vandens. Laikykite šaldytuve, kol verda sultinys. Dar geriau – pasiruošti iš vakaro.
Daržovių ir papildomų ingredientų paruošimas
Batatus arba morką supjaustykite plonomis riekelėmis ir trumpai apkepkite aliejuje. Jeigu jos išlieka kietokos, sumeskite į sultinį likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos. Tuomet apkepkite grybelius, įpilkite šlakelį sojos bei mirin padažo ir dar pakepkite, kol karamelizuosis. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, paruoškite jūros dumblių lakštus, o makaronus išvirkite pagal instrukcijas.
Sriubos surinkimas
Baigus virti sultinį, perkoškite jį. Vištieną išrinkite, suplėšykite šakute, o odą išmeskite. Į sultinį įpilkite 2 šaukštus sojos padažo, 3 šaukštelius mirin ir 2 šaukštelius ryžių acto. Paragaukite ir koreguokite pagal skonį.
Į dubenėlius dėkite virtus ramen makaronus, vištienos, batatų, grybų. Užpilkite karštu sultiniu. Papuoškite svogūnų laiškais, salotų lapu ir ant viršaus dėkite po 1–2 kiaušinių puseles. Jei norite – pridėkite nori lakštų. Ramen paruoštas!
DUK: Dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima naudoti kitą mėsą sultiniui?
Taip, vietoje vištienos galite naudoti jautieną, kiaulieną ar net vegetariškas alternatyvas, tačiau sultinio skonis kiek pasikeis.
Ar būtina naudoti mirin?
Mirin suteikia sultiniui ir kiaušiniams būdingą japonišką skonį. Jei jo neturite, galite keisti ryžių actu su trupučiu cukraus.
Kiek laiko galima laikyti marinuotus kiaušinius?
Šaldytuve jie išsilaiko 2–3 dienas. Kuo ilgiau laikysite, tuo intensyvesnis jų skonis.
Ar makaronai turi būti būtent ramen?
Idealu naudoti specialius ramen makaronus, tačiau galima keisti kiaušiniais makaronais arba udon tipo makaronais.
Ar šį patiekalą galima pasigaminti be glitimo?
Taip, naudokite tamari sojos padažą, glitimo neturinčius makaronus ir atidžiai rinkitės kitus ingredientus.
Maži patobulinimai, kurie keičia viską
Naminis ramen – tai galimybė pasinerti į skonio pasaulį, kuriame galite eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamą derinį. Kartais užtenka vieno naujo priedo – marinuotų bambukų ūglių, sezamų pastos ar aštraus čili aliejaus, – kad jūsų ramen patirtis pakiltų į kitą lygį. Nevenkite eksperimentuoti ir paverskite kiekvieną dubenėlį mažu kulinariniu atradimu.
