Trumpa istorija
Nors dažniausiai saldžiarūgštis padažas siejamas su kinų virtuve, įvairios jo versijos egzistuoja daugelyje Azijos šalių. Tradiciškai Kinijoje jis buvo gaminamas iš acto, cukraus, sojos padažo ir prieskonių. Vakarų šalyse šis padažas išpopuliarėjo XX amžiuje kartu su kinų restoranų banga, kur buvo siūlomas prie vištienos, kiaulienos ar jūros gėrybių. Šiandien jis tapo neatsiejama tarptautinės virtuvės dalimi.
Ingredientai ir pagrindinės sudedamosios dalys
Klasikinio saldžiarūgščio padažo pagrindą sudaro keli paprasti produktai: cukrus, actas (dažniausiai ryžių arba obuolių), pomidorų padažas ar kečupas bei sojos padažas. Norint padažą praturtinti, galima įdėti imbiero, česnako, ananasų sulčių ar net aitriosios paprikos. Tokiu būdu skonis tampa gilesnis ir įvairesnis, o pats padažas – universalesnis.
Kaip pasigaminti saldžiarūgštį padažą namuose?
Namų virtuvėje saldžiarūgštį padažą galima pasiruošti vos per 10–15 minučių. Užtenka sumaišyti actą su cukrumi ir pomidorų padažu, įpilti šiek tiek vandens, pagardinti sojos padažu bei prieskoniais, ir užvirti. Padažas greitai sutirštėja, ypač jei naudojamas šaukštelis kukurūzų krakmolo, ištirpinto vandenyje. Rezultatas – ryškaus skonio padažas, kuris gali praturtinti bet kurį patiekalą.
Kokiems patiekalams tinka saldžiarūgštis padažas?
Šis padažas yra nepaprastai universalus. Jis puikiai dera su vištiena, kiauliena, jautiena, žuvimi ar krevetėmis. Daržovių troškiniai ar kepti ryžiai įgauna naują skonį, jei į juos įmaišomas saldžiarūgštis padažas. Juo galima gardinti ir užkandžius – pavyzdžiui,
