Salotos su krevetėmis ir citrusiniu padažu

Salotos su krevetėmis ir citrusiniu padažu – tai elegantiškas, gaivus ir sveikas patiekalas, tinkantis tiek kasdieniam pietų stalui, tiek ypatingai vakarienei. Šio patiekalo paslaptis slypi kontraste: saldžiai rūgštus padažas su citrusinių vaisių natomis puikiai papildo sultingas krevetes, o šviežios daržovės suteikia patiekalui tekstūros ir spalvų. Tai ne tik gardi, bet ir itin maistinga salotų variacija, tinkanti žmonėms, norintiems lengvo, tačiau išskirtinio maisto.

Ingredientai (2–3 porcijoms)

  • 250 g virtų arba keptų krevečių (be kiautų)
  • 1 didelė romėnų salotos galva arba mišrios salotos
  • 1 avokadas
  • 1 apelsinas
  • 1 greipfrutas
  • ½ raudonojo svogūno
  • 10 vyšniniai pomidorai
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Citrusinis padažas

  • 3 šaukštai apelsinų sulčių
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis medaus arba klevų sirupo
  • 1 arbatinis šaukštelis garstyčių
  • Druska ir šviežiai malti pipirai

Visus padažo ingredientus sumaišykite mažame indelyje arba suplakite užsukamame stiklainyje, kad padažas taptų vientisas ir lengvai užpilamas ant salotų.

Gaminimo eiga

  1. Nuplaukite ir nusausinkite salotas, suplėšykite jas į didesnę salotų lėkštę.
  2. Avokadą perpjaukite, išimkite kauliuką ir supjaustykite skiltelėmis.
  3. Nulupkite apelsiną ir greipfrutą, išskirstykite skiltelėmis ir pašalinkite plėveles, kad gautumėte sultingą minkštimą.
  4. Vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau, svogūną supjaustykite plonais griežinėliais.
  5. Krevetes lengvai pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais, galima trumpai pakepti keptuvėje, kad įgautų malonų skonį.
  6. Visus ingredientus sudėkite į salotų dubenį, užpilkite citrusiniu padažu ir švelniai išmaišykite.

Skonio ypatumai ir deriniai

Krevetės pasižymi subtiliu, jūros gėrybėms būdingu skoniu, kuris puikiai dera su citrusais. Apelsinas suteikia saldumo, greipfrutas – malonios rūgštelės, o citrinų padažas paryškina visas skonines natas. Avokadas patiekalui suteikia kremiškumo, o svogūnas bei pomidorai – gaivumo. Toks ingredientų derinys leidžia mėgautis kiekvienu kąsniu, kuris yra skirtingas, bet kartu darnus.

Maistinė vertė

Salotos su krevetėmis yra lengvas ir maistingas patiekalas. Krevetės suteikia daug baltymų ir yra mažai kaloringos, jose gausu jodo bei kitų mineralų. Citrusai praturtina salotas vitaminu C, kuris stiprina imunitetą. Avokadas suteikia sveikųjų riebalų, o šviežios salotos – skaidulų. Toks derinys užtikrina ne tik sotumo jausmą, bet ir naudingą poveikį sveikatai.

Galimos variacijos

Šias salotas galima ruošti įvairiai. Vietoje greipfruto galima naudoti mandarinus ar žaliosios citrinos sultis. Jei norite sodresnio skonio, krevetes galite pakepti svieste su česnaku. Vegetariškam variantui krevetes galima pakeisti avinžirniais arba keptu tofu. Padažas taip pat gali būti papildytas sezamo aliejumi, sojų padažu ar imbiero sultimis, kad gautumėte azijietišką natą.

Patarimai, kad salotos pavyktų tobulai

Kad salotos būtų dar skanesnės, rekomenduojama naudoti tik šviežias arba greitai atitirpintas šaldytas krevetes. Padažą visada pilkite prieš pat patiekdami, kad salotos išliktų traškios ir nepermirktų. Jei ruošiate salotas iš anksto, padažą laikykite atskirai ir supilkite prieš valgant. Be to, citrusus geriausia lupti aštriu peiliu, kad neliktų kartumo suteikiančių baltų plėvelių.

DUK

Ar galima šias salotas pasiruošti iš anksto? Taip, tačiau rekomenduojama padažą supilti tik prieš pat patiekiant.

Ar tinka šaldytos krevetės? Taip, svarbu jas tinkamai atitirpinti – geriausia šaldytuve per naktį.

Ką galima naudoti vietoje greipfruto? Galite keisti mandarinais ar net žaliosiomis citrinomis.

Ar šios salotos gali būti pagrindinis patiekalas? Taip, jos pakankamai maistingos, ypač jei pridedate avokado ar grūdų.

Ar galima padažą paruošti didesnį kiekį? Galima – padažą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų sandariame inde.

Gaivus skonis vasaros vakarui

Salotos su krevetėmis ir citrusiniu padažu yra vienas iš tų patiekalų, kuris ne tik pamalonina skonio receptorius, bet ir vizualiai atrodo patraukliai. Spalvų derinys lėkštėje primena vasarą, o citrusų aromatas suteikia šventinį pojūtį net paprastą dieną. Tai puikus pasirinkimas, kai norisi lengvo, bet kartu išskirtinio patiekalo, galinčio nustebinti tiek šeimos narius, tiek svečius.