Skanūs miltiniai blynai – minkšti, purūs ir visada pavyksta

Miltiniai blynai – vienas iš tų patiekalų, kurį daugelis prisimena iš vaikystės. Juos kepdavo močiutės, mamos, o šiandien tai tebėra vienas populiariausių pasirinkimų savaitgalio pusryčiams ar net saldiems pietums. Šis receptas – paprastas, bet išbandytas daugybę kartų ir visada pavykstantis. Puikiai tinka tiems, kurie nori greito, skanaus ir universalaus patiekalo, kurį galima patiekti su uogiene, medumi, grietine ar tiesiog pabarstyti cukraus pudra.

Ingredientai

  • 100 g kvietinių miltų (aukščiausios rūšies, pvz., 550C)
  • 100 ml pieno arba kefyro
  • 2 kiaušiniai (M arba L dydžio)
  • 2 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
  • 1 žiupsnelis druskos
  • Aliejaus arba sviesto kepimui

Gaminimo eiga

1. Kiaušinių ir cukraus plakimas. Į didesnį dubenį įmuškite kiaušinius, įberkite cukraus ir žiupsnelį druskos. Gerai išplakite šluotele arba mikseriu, kol masė tampa šviesi, puri ir šiek tiek padidėja tūriu. Šis žingsnis svarbus norint, kad blynai būtų purūs ir minkšti.

2. Miltų įmaišymas. Suberkite miltus ir pradėkite maišyti šaukštu arba mentele. Tešla bus tiršta – tai normalu. Tuomet per kelis kartus supilkite pieną ar kefyrą, kiekvieną kartą gerai išmaišydami, kad neliktų gumuliukų. Turėtumėte gauti vientisą, kiek poskystę tešlą, kuri lengvai teka nuo šaukšto.

3. Tešlos pastovėjimas. Palikite tešlą pastovėti apie 10–15 minučių. Per tą laiką miltai išbrinks, tešla sutirštės ir blynai kepdami bus dar minkštesni. Tai vienas iš tų žingsnių, kurio nereikėtų praleisti, net jei skubate.

4. Kepimas. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus arba sviesto. Šaukštu dėkite tešlą – po vieną šaukštą vienam blynui. Kepkite ant vidutinės kaitros, kol viršus pradės džiūti ir atsiras burbuliukai. Tuomet atsargiai apverskite ir kepkite kitą pusę, kol abi pusės gražiai apskrus.

5. Patiekimas. Iškeptus blynus galite dėti tiesiai į šiltas lėkštes arba laikyti 100 °C orkaitėje, kad išliktų karšti. Juos galima valgyti tiek vienus, tiek su įvairiais pagardais: uogiene, grietine, medumi, šviežiomis uogomis ar net lydytu šokoladu.

Kodėl verta išbandyti šį receptą?

Šie blynai ypatingi savo paprastumu – ingredientai yra beveik visuose namuose, o procesas nereikalauja jokių specialių įgūdžių. Galite pritaikyti receptą pagal savo poreikius – pavyzdžiui, pakeisti pieną į augalinį, pridėti šaukštelį vanilinio cukraus, įmaišyti saują razinų ar tarkuotų obuolių. Blynai visada pavyksta minkšti, purūs ir kvapnūs – puikiai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems.

DUK – Dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima naudoti kefyrą vietoje pieno?
Taip, kefyras puikiai tinka šiam receptui. Jis suteikia šiek tiek rūgštelės, o blynai tampa dar minkštesni.

Kaip padaryti blynus saldesnius?
Tiesiog įdėkite daugiau cukraus – vietoje 2 šaukštų, galima dėti 3 ar net 4, priklausomai nuo to, su kuo valgysite blynus.

Kaip išvengti, kad blynai neliptų prie keptuvės?
Naudokite nelimpančią keptuvę arba įprastą, bet ją gerai įkaitinkite ir naudokite pakankamai aliejaus ar sviesto. Kepdami vis papildomai patepkite riebalais.

Ar galima tešlą pasiruošti iš anksto?
Taip, ją galima pasiruošti iš vakaro, laikyti šaldytuve ir ryte tiesiog iškepti šviežius blynelius. Prieš kepant gerai išmaišykite.

Blynų kvapas ryte – niekada nepavėluoja sužadinti apetitą

Mažai kas prilygsta tam jaukiam jausmui, kai namuose pasklinda šviežiai kepamų blynų kvapas. Nesvarbu, ar kepate juos savaitgalio rytą, ar norite nustebinti vaikus po mokyklos – šie blynai visada sulauks dėmesio. Paprasta, greita, bet visada skanu. Svarbiausia – gaminti su meile ir valgyti su malonumu!