Ingredientai (6 litriniams stiklainiams)
- 2,5 kg šparaginių pupelių
- 3 l vandens
- 150 g cukraus
- 100 g druskos (be jodo)
- 200 ml 9 % acto
- 12 česnako skiltelių
- 6 krapų skėčiai
- 12 juodųjų pipirų žirnelių
- 6 lauro lapai
Pupelių paruošimas
Pirmiausia svarbu atrinkti tik šviežias, tvirtas ir nesugedusias pupeles. Nupjaukite jų galiukus, o ilgesnes pupeles perpjaukite pusiau, kad būtų patogu dėti į stiklainius. Pupeles nuplaukite šaltu vandeniu. Siekiant išsaugoti spalvą ir traškumą, pupeles verta apvirti verdančiame pasūdytame vandenyje apie 3–4 minutes, o po to nedelsiant atvėsinti šaltame vandenyje.
Stiklainių paruošimas
Stiklainius būtina sterilizuoti, kad pupelės išliktų tinkamos vartoti visą žiemą. Galima sterilizuoti orkaitėje 120 °C temperatūroje apie 15 minučių arba garuose. Dangtelius taip pat būtina užpilti verdančiu vandeniu ir palikti bent 5 minutėms. Tik švarūs, tinkamai paruošti stiklainiai užtikrins saugų laikymą.
Marinato paruošimas
- Užvirinkite 3 litrus vandens.
- Įdėkite cukrų, druską ir lauro lapus, pavirkite kelias minutes, kad prieskoniai atsiskleistų.
- Nukėlę nuo ugnies, įpilkite actą ir gerai išmaišykite.
- Paruoštą marinatą užpilkite ant stiklainiuose sudėtų pupelių.
Stiklainių užpildymas
Į kiekvieną stiklainį įdėkite po krapo skėtį, po dvi česnako skilteles ir kelis pipirų žirnelius. Sudėkite pupeles vertikaliai, kad užpildytų visą stiklainio tūrį. Užpilkite karštu marinatu, palikdami šiek tiek vietos iki stiklainio kaklelio. Užsukite dangtelius.
Sterilizavimas
Stiklainius su pupelėmis sudėkite į didelį puodą su karštu vandeniu, kad vanduo siektų bent 3/4 stiklainio aukščio. Virkite ant vidutinės ugnies apie 12–15 minučių nuo užvirimo. Išėmus stiklainius, juos apverskite dangteliais žemyn, uždenkite rankšluosčiu ir palikite atvėsti.
Naudingos savybės
Šparaginės pupelės yra puikus vitaminų C, A ir K šaltinis, taip pat jose gausu folio rūgšties ir mineralų, tokių kaip kalis bei magnis. Konservuojant su česnaku, jos įgauna papildomą antibakterinį poveikį, o actas ir druska padeda išsaugoti ilgą laikymo laiką. Tai puikus būdas užtikrinti, kad net žiemą ant stalo netrūktų daržovių.
Patiekimo idėjos
Marinuotos šparaginės pupelės su česnaku puikiai dera prie keptos mėsos, bulvių patiekalų, gali būti naudojamos salotose ar net kaip užkandis. Jos suteikia pikantiškumo ir malonaus traškumo. Pavyzdžiui, pupeles galima smulkiai supjaustyti ir įmaišyti į mišraines arba patiekti kaip garnyrą prie žuvies. Tai vienas universaliausių žiemos užkandžių.
DUK
Ar būtina pupeles apvirti prieš konservavimą? Taip, trumpas apvirimas padeda išsaugoti spalvą, traškumą ir pagerina galutinį skonį.
Kiek laiko galima laikyti pupeles? Tinkamai paruoštos pupelės išsilaiko iki vienerių metų vėsioje ir tamsioje vietoje.
Ar galima naudoti geltonąsias šparagines pupeles? Taip, jos taip pat tinka šiam receptui, o stiklainiuose atrodys dar įvairesnės.
Ar galima sumažinti cukraus kiekį? Galima, tačiau tuomet pupelės bus rūgštesnio skonio. Kiekvienas gali prisitaikyti proporcijas pagal savo skonį.
Ar česnaką galima pakeisti kitais prieskoniais? Taip, vietoje česnako galima naudoti svogūną, aitriąją papriką ar garstyčių sėklas, tačiau česnakas suteikia ypatingą skonį.
Žiemos stalo skonis
Šparaginės pupelės žiemai su česnaku yra ne tik praktiškas būdas pasiruošti atsargų, bet ir patiekalas, kuris suteikia jaukumo bei paįvairina šventinį ar kasdienį stalą. Atidarius stiklainį, iš jo pasklinda vasaros aromatas, o kiekvienas kąsnis primena, kad net šaltuoju metų laiku galima mėgautis gardžiomis daržovėmis.