Ingredientai
Norint iškepti šį pyragą, prireiks šių produktų:
- 250 g kvietinių miltų
- 200 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
- 150 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 5–6 vidutiniai obuoliai
- 1 šaukštas citrinų sulčių
- Vanilinio cukraus pagal skonį
Tešlos paruošimas
Minkštą sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską bei vanilinį cukrų. Sausus ingredientus suberkite į sviesto masę ir švelniai išmaišykite. Tešla turi būti gana minkšta, bet nelašanti.
Obuolių paruošimas
Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų, ir sumaišykite su cinamonu bei šiek tiek cukraus. Obuoliai suteiks pyragui gaivumo ir natūralaus saldumo, o cinamonas sukurs nepamirštamą kvapą.
Pyrago surinkimas ir kepimas
Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Įdėkite dalį paruoštos tešlos ir paskirstykite dugne. Ant viršaus sudėkite obuolių sluoksnį, o likusia tešla uždenkite viršų. Kad plutelė būtų traški, galima viršų pabarstyti cukrumi. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 40–50 minučių, kol pyragas taps auksinės spalvos ir pasklis malonus obuolių bei sviesto aromatas.
Skonio ypatumai
Šio pyrago skonis išsiskiria kontrastu: minkšta ir sviestinė tešla dera su traškia viršutine plutele, o obuolių rūgštelė subalansuoja bendrą saldumą. Tai vienas tų desertų, kurių negali suvalgyti tik vieno gabalėlio. Kvapnus cinamonas suteikia pyragui jaukumo, o sviestas praturtina skonį sodrumu.
Galimos variacijos
Sviestinis obuolių pyragas su traškia plutele yra universalus receptas, kurį galima pritaikyti pagal savo skonį. Į obuolių sluoksnį galite įmaišyti saują razinų ar džiovintų spanguolių, kurios suteiks papildomo saldumo. Norėdami sodresnio skonio, į tešlą įdėkite kapotų riešutų arba šokolado gabalėlių. Pyrago viršų galima pabarstyti trupiniais, kurie dar labiau paryškins traškumą. Jei mėgstate rūgštesnius desertus, vietoje dalies obuolių naudokite kriaušes arba slyvas.
Patiekimo idėjos
Šis pyragas yra universalus: jis gali būti patiektas tiek kaip desertas po pietų, tiek kaip gardus užkandis prie kavos ar arbatos. Dar šiltas pyragas puikiai dera su rutuliuku vanilinių ledų ar plakta grietinėle. Jį taip pat galima patiekti su karštu vynu arba kakava, ypač rudens ir žiemos vakarais. Šventiniu stalu pyragas atrodo itin patraukliai, jei pabarstomas cukraus pudra ar papuošiamas cinamono lazdelėmis.
DUK
Ar galima pyragą kepti be cinamono? Taip, tačiau cinamonas yra pagrindinis aromatas, todėl be jo pyragas bus kiek paprastesnis.
Kokius obuolius geriausia naudoti? Rūgštesni obuoliai, pavyzdžiui, antaniniai ar kitų senųjų veislių, suteikia pyragui gaivumo.
Ar galima sviestą pakeisti margarinu? Galima, tačiau sviestas suteikia sodresnį skonį ir aromatą.
Ar šį pyragą galima užšaldyti? Taip, atvėsusį pyragą galima supjaustyti gabalėliais ir laikyti šaldiklyje iki 2 mėnesių.
Kiek laiko išsilaiko pyragas? Sandariai uždengtas pyragas šaldytuve laikosi iki 5 dienų.
Jaukūs rudens kvapai namuose
Kepant sviestinį obuolių pyragą su traškia plutele, virtuvė prisipildo šiltų aromatų, kurie sukuria ypatingą jaukumą. Tokie kepiniai tampa ne tik desertu, bet ir dalimi šeimos tradicijų – nuo vaikystės pažįstamo kvapo, sugrąžinančio maloniausias akimirkas. Pyrago kepimas gali tapti savaitgalio ritualu, kuris suburia visus prie stalo, o jo skonis – saldžiausias atlygis už įdėtą darbą.