Tikras austriškas obuolių štrudelis

Obuolių štrudelis – tai vienas iš labiausiai atpažįstamų Austrijos kulinarinių simbolių. Šis desertas sugebėjo išsaugoti savo žavesį ir populiarumą šimtmečius. Tradicinė štrudelio versija pasižymi itin plona tešla, kvapniu obuolių, cinamono, razinų ir riešutų įdaru bei traškia išore. Nors gali pasirodyti, kad paruošti šį desertą sudėtinga, iš tikrųjų jis tiesiog reikalauja šiek tiek kantrybės ir tikslumo. Šiame straipsnyje dalijamės autentišku, išbandytu receptu, kuris neabejotinai pradžiugins jūsų šeimą ar svečius.

Ingredientai

Tešlai

  • 150 g kvietinių miltų
  • 80 ml šilto vandens
  • 15 g neutralaus skonio aliejaus
  • 0,5 šaukštelio citrinos sulčių (arba acto)
  • Žiupsnelis druskos

Įdarui

  • 1 kg obuolių
  • 80 g cukraus
  • 80 g maltų džiūvėsėlių
  • 50 g sviesto
  • 50 g razinų
  • 50 g smulkintų migdolų (nebūtina)
  • 3 šaukštai romo, brendžio arba vandens
  • 1 šaukštas citrinų sulčių
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 2 šaukštai sviesto aptepimui

Gaminimo eiga

Pradėkite nuo tešlos. Į dubenį supilkite vandenį, aliejų, įberkite druskos, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. Įmaišykite pusę miltų, o tada palaipsniui supilkite likusius. Užminkykite tešlą – tam reikės maždaug 10 minučių. Tešla turi būti minkšta ir elastinga. Jeigu limpa – įberkite šiek tiek daugiau miltų. Suformuokite rutulį, patepkite aliejumi, įdėkite į dubenį, pridengkite plėvele ir palikite kambario temperatūroje valandai pailsėti.

Tuo metu pasiruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpdykite sviestą ir pakepinkite džiūvėsėlius iki auksinės spalvos, tada atvėsinkite. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu. Nulupkite obuolius, supjaustykite juos griežinėliais ar kubeliais, apšlakstykite citrinos sultimis. Į obuolius įmaišykite razinas, pamirkytas rome ar brendyje, ir smulkintus riešutus.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Iškočiokite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tuomet pradėkite tampyti rankomis – svarbu išgauti kuo plonesnį sluoksnį. Jei kraštai lieka stori, juos galite apipjauti. Vieną pusę patepkite tirpintu sviestu, o ant kitos – paskirstykite džiūvėsėlius ir obuolių įdarą. Užlenkite kraštus, atsargiai suvyniokite vyniotinį ir perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, siūle žemyn. Viršų patepkite likusiu sviestu.

Kepkite 30–40 minučių iki štrudelis taps gražiai apskrudęs. Iškepus, leiskite šiek tiek atvėsti ir tik tuomet pjaustykite gabalėliais. Valgykite vieną ar su rutulėliu vanilinių ledų. Skonis – nepakartojamas.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar šią tešlą galima paruošti iš anksto?

Taip, tešlą galite pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 3 dienų, prieš naudojimą išimkite likus bent 30 min., kad sušiltų iki kambario temperatūros.

Ar galima naudoti kitus vaisius vietoj obuolių?

Galima. Kriaušės, vyšnios ar net slyvos taip pat puikiai tinka. Tačiau svarbu įdarą gerai subalansuoti su cukrumi ir džiūvėsėliais, kad nebūtų per skysta masė.

Ką daryti, jei neturiu romo ar brendžio?

Galite naudoti paprastą vandenį arba obuolių sultis, kad sušvelnintumėte razinas ir suteiktumėte įdarui drėgmės.

Ar būtina dėti riešutų?

Ne, riešutai nėra būtini, tačiau jie suteikia papildomo traškumo ir skonio. Jei jų neturite ar nevalgote – tiesiog praleiskite šį ingredientą.

Kaip išvengti to, kad štrudelis plyštų kepimo metu?

Stenkitės tešlą tolygiai ploninti, bet nepertempti. Svarbu ir gerai užlenkti kraštus bei vynioti atsargiai. Kepant tešla neturėtų būti per daug įtempta.

Ką daryti su likusiu obuolių įdaru?

Jei netyčia pasilikote obuolių įdaro, galite jį panaudoti blynams, pyragėliams ar net išsikepti mažą keksiukų partiją. Tiesiog sumaišykite su trupučiu tešlos ir kepkite formelėse. Tai puikus būdas išvengti maisto švaistymo ir pasimėgauti dar vienu skanėstu be papildomo vargo.