Ingredientai ir proporcijos
- 1 kg agrastų (vienodo sunokimo, bet ne pernokusių)
- 1 kg cukraus
- 500 ml vandens
- 1 šaukštelis malto cinamono
Pasiruošimas: uogos, įrankiai ir švara
Rinkitės standžius, sveikus, be įtrūkimų agrastus – taip uogos geriau išlaikys formą. Iš karto pasiruoškite švarius stiklainius ir dangtelius. Stiklainius geriausia iškaitinti orkaitėje (apie 110 °C, 10–15 min.), o dangtelius nuplikyti karštu vandeniu. Švara svarbi ne mažiau nei tikslios proporcijos – ji lemia uogienės laikymo laiką.
Sirupo virimas
Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir kaitinkite maišydami, kol cukrus visiškai ištirps ir sirupas trumpai užvirs. Paviršiuje susidariusias putas nugraibykite. Sirupą atvėsinkite iki kambario temperatūros – būtent atvėsęs sirupas leis uogoms lėtai prisigerti saldumo jų nesutraukdamas.
Agrastų paruošimas
Nukirpkite uogų kotelius ir „uodegėles“. Uogas nuplaukite ir labai trumpai nusausinkite. Kiekvieną agrastą subadykite itin plonu mediniu virbeliu ar dantų krapštuku (ne metaliniu) – pro mažyčius dūrius sirupas pateks į uogos vidų. Tuomet agrastus trumpam užplikykite verdančiu vandeniu (užpilkite ir palaukite ~30 sekundžių), nukoškite ir visiškai nusausinkite – odelė taps elastingesnė ir kepurėlės neples.
Pirmoji para sirupe
Atvėsusį sirupą supilkite ant paruoštų agrastų taip, kad uogos būtų visiškai apsemtos. Indą uždenkite, pastatykite vėsioje vietoje ir palikite 24 valandoms. Per šį laiką sirupas pradės skverbtis į uogų vidų, uogos išliks stangrios.
Antrą dieną – trumpas užvirimas
Uogas kiaurasamčiu atsargiai išgriebkite į dubenį. Sirupą perkoškite (jei reikia) ir užvirkite – vos kelias minutes, kad sustiprėtų koncentracija. Užvirusį sirupą vėl užpilkite ant uogų ir dar kartą palikite parai. Toks ciklas leidžia išsaugoti uogų formą, o sirupas tampa skaidrus ir kvapnus.
Trečia diena: cinamonas ir trumpas virimas
Vėl išgriebkite uogas, sirupą užvirkite ir suberkite atgal uogas. Įmaišykite maltą cinamoną. Virkite ant mažos ugnies tik kelias minutes – tiek, kad sirupas lengvai sutirštėtų, o uogos pradėtų permatomai „blizgėti“. Perilgas virimas kietina odelę ir susmulkina uogas, todėl svarbiausia čia – saikas.
Stiklainiai ir sandarinimas
Karštą uogienę nedelsdami pilstykite į iškaitintus stiklainius, kaklelius nuvalykite, užsukite dezinfekuotais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn 5–10 minučių ir tuomet pastatykite atvėsti. Visiškai atvėsusią uogienę perneškite į vėsią, tamsią vietą.
Konsistencijos ir skonio kontrolė
Jei norite tirštesnio sirupo, trečią dieną prieš suberiant uogas pavirkite sirupą porą minučių ilgiau. Jei norisi lengvesnio varianto, trumpinkite trečios dienos kaitinimą iki simbolinio užvirimo. Cinamoną galima keisti natūralia vanile ar keliomis kardamono sėklomis, tačiau klasikinis variantas – subtilus, su vos juntamu cinamono šešėliu.
Laikymas ir saugumas
Tinkamai iškaitinta ir sandariai uždaryta agrastų uogienė laikosi 10–12 mėnesių. Atidarius stiklainį, laikykite šaldytuve ir suvartokite per 2–3 savaites. Jei ant uogienės paviršiaus pasirodo putų ar neįprastas kvapas – tokį stiklainį atmeskite. Švarūs įrankiai ir tvarkingai paruošti stiklainiai – geriausia profilaktika.
Praturtinimo idėjos
Norėdami gaivesnio poskonio, kartu su cinamonu įdėkite ploną citrinos žievelės juostelę (be baltosios dalies) ir prieš pilstant į stiklainius išimkite. Ypatingoms progoms dalį cukraus pakeiskite rudu – sirupas turės lengvą karamelės natą. Aromatui tinka kelios mėtų šakelės – jas taip pat prieš pilstant išimkite.
Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti
Jei uogos susitraukė ir kietos – tikėtina, virė per ilgai trečią dieną arba sirupas buvo pilamas karštas per anksti pirmą dieną. Jei sirupas drumstas – nugraibykite putas, naudokite švaresnį cukrų ir nevirinkite ant didžiausios ugnies. Jei uogos sutrūkinėjo – jos galėjo būti pernokę arba nebuvo subadytos.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar būtina uogas badyti?
Taip, smulkūs dūriai leidžia sirupui prasiskverbti į vidų, todėl uogos vienodai prisigeria saldumo ir nesutrūksta.
Ar galima virti viską per vieną dieną?
Galima, bet klasikinis trijų dienų metodas išsaugo stangrias uogas ir skaidrų sirupą. Vienos dienos virimas dažniausiai duoda minkštesnį, „uogienės“ tipo rezultatą su mažiau išraiškia uogų forma.
Kuo pakeisti cinamoną?
Tinka vanilės ankštis (išimkite prieš pilstant), kardamonas ar citrinos žievelė. Prieskonius dėkite saikingai, kad neužgožtų agrastų.
Ar galima mažinti cukraus?
Šis kiekis subalansuotas skoniui ir laikymui. Galima sumažinti iki ~800 g 1 kg uogų, bet laikymo trukmė gali sutrumpėti, o sirupas bus skystesnis.
Ką daryti, jei sirupas per tirštas?
Praskieskite keliais šaukštais karšto vandens ir trumpai užvirkite. Jei per skystas – trečią dieną pavirkite kelias minutes ilgiau prieš sudedant uogas.
Ar tinka raudoni ir žali agrastai?
Tinka abu. Žali dažniausiai standesni ir rūgštesni, raudoni – saldesni, suteikia švelnesnį atspalvį.
Kaip teisingai sterilizuoti stiklainius?
Stiklainius išplaukite, iškaitinkite orkaitėje 110 °C 10–15 min., dangtelius nuplikykite. Pilstykite uogienę, kol stiklainiai dar karšti.
Uogienė suputojo – ar tai blogai?
Virimo metu putas tiesiog nugraibykite. Jei putos atsiranda laikymo metu – tokį stiklainį verčiau atmeskite.
Ką gardžiai pagardina agrastų uogienė
Ši uogienė puikiai tinka ant šiltų blynelių, skrebučių, prie varškės apkepo ar natūralaus jogurto. Šaukštelis sirupo praturtina arbatas ir gaiviuosius gėrimus, o uogos tampa puikiu įdaru pyragams ar trapios tešlos krepšeliams. Paprasta ir universalu – lėkštėje visuomet šiek tiek vasaros.