Trupininis obuolių pyragas su cinamonu

Trupininis obuolių pyragas su cinamonu – tai klasikinis kepinys, kuris nepalieka abejingų. Jo ypatingumas slypi kontraste: minkštas ir sultingas obuolių įdaras derinamas su traškia, sviestine trupinių plutele. Cinamonas suteikia pyragui šilumos ir kvapo, kuris primena rudens vakarus bei jaukias akimirkas prie arbatos ar kavos puodelio. Tai patiekalas, tinkantis tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms, nes yra lengvai paruošiamas, bet atrodo įspūdingai ir skonis visada pranoksta lūkesčius.

Ingredientai

Šiam pyragui pagaminti prireiks paprastų produktų, kurie dažniausiai randami kiekvienoje virtuvėje:

  • 250 g kvietinių miltų
  • 150 g sviesto
  • 120 g cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • Žiupsnelis druskos
  • 4–5 vidutinio dydžio obuoliai
  • 2 šaukštai cukraus (įdarui)
  • 1 šaukštas citrinų sulčių
  • Vanilinio cukraus pagal skonį

Tešlos paruošimas

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską ir pusę cinamono. Įdėkite šaltą sviestą, supjaustytą kubeliais, ir pirštais ar peiliu sutrinkite, kol masė taps trupininė. Maždaug du trečdalius paruoštų trupinių dėkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir šiek tiek paspauskite, kad susiformuotų pagrindas. Likusius trupinius pasilikite viršui.

Obuolių įdaro paruošimas

Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Sudėkite juos į dubenį, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų, ir sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei likusiu cinamonu. Jei norite intensyvesnio skonio, galite įmaišyti ir saujelę razinų ar kapotų riešutų.

Pyrago surinkimas ir kepimas

Ant paruošto trupininio pagrindo sudėkite obuolių įdarą. Tolygiai paskirstykite, kad nebūtų tarpų. Ant viršaus užbarstykite likusius trupinius, šiek tiek juos paspausdami, bet palikdami purius. Pyragą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos, o obuoliai išleis aromatingas sultis.

Skonio ypatumai

Trupininis obuolių pyragas yra ypatingas tuo, kad jo skonis subalansuotas: saldus, bet ne per daug, sultingas, bet kartu ir traškus. Cinamonas suteikia šilumos, o sviestinė plutelė tirpsta burnoje. Obuolių rūgštelė gaivina, todėl net ir didesnis gabalėlis pyrago nesijaučia per sunkus.

Galimos variacijos

Šį pyragą galite ruošti įvairiai. Jei norite sveikesnės versijos, dalį miltų pakeiskite avižiniais dribsniais. Vietoje baltųjų cukrų galite naudoti rudąjį cukrų arba medų, kuris suteiks gilumo. Obuolius galima maišyti su kriaušėmis, slyvomis ar net uogomis, tokiu būdu kiekvieną kartą išgausite naują skonį. Riešutai, kokosų drožlės ar net šokolado gabalėliai taip pat puikiai tinka šio pyrago variantams.

Patiekimo idėjos

Šis pyragas gardžiausias patiekiamas dar šiltas, su rutuliuku vanilinių ledų arba šaukštu plakto grietinėlės. Jis puikiai tinka prie arbatos ar kavos, o šaltuoju metų laiku su puodeliu karšto vyno ar kakavos. Trupininis pyragas gali būti puikus desertas šventiniam stalui, nes atrodo ne tik gardžiai, bet ir estetiškai patraukliai.

DUK

Ar galima pyragą kepti be kepimo miltelių? Taip, tačiau kepimo milteliai suteikia trupiniams lengvumo ir purumo.

Kokius obuolius geriausia naudoti? Rūgštesni obuoliai, pavyzdžiui, antaniniai, suteikia gaivumo ir kontrasto saldumui.

Ar galima šį pyragą užšaldyti? Taip, atvėsusį pyragą galima supjaustyti gabalėliais ir užšaldyti, o prieš valgant pašildyti orkaitėje.

Ar trupininį pyragą galima gaminti be sviesto? Galima naudoti margariną, tačiau sviestas suteikia intensyvesnį skonį ir aromatą.

Kiek laiko išsilaiko šis pyragas? Sandariai uždengtas pyragas kambario temperatūroje laikosi iki 2 dienų, šaldytuve – iki 5 dienų.

Jaukūs kvapai virtuvėje

Kepant trupininį obuolių pyragą su cinamonu, visa virtuvė prisipildo šilto, malonaus aromato, kuris sukuria ypatingą atmosferą. Tai desertas, kurio kvapas sukviečia namiškius prie stalo dar prieš ištraukiant jį iš orkaitės. Tokie kepiniai tampa ne tik skaniu desertu, bet ir širdžiai brangiu ritualu, kurį norisi kartoti vėl ir vėl.