Virtų bulvių cepelinai – tradicinis skonis kiek kitaip

Cepelinai – neabejotinas lietuviškos virtuvės simbolis, tačiau daugelis yra įpratę juos gaminti iš tarkuotų žalių bulvių. Vis dėlto egzistuoja ir kita, kiek paprastesnė bei lengvesnė alternatyva – virtų bulvių cepelinai. Ši versija išsiskiria švelnesne tekstūra, lengviau virškinama mase ir tuo pačiu išlaiko tradicinį skonį, kuris patiks tiek mažiems, tiek dideliems.

Kuo ypatingi virtų bulvių cepelinai?

Šių cepelinų pagrindinis skirtumas – bulvės naudojamos virtos, o ne žalios. Tai leidžia pasiekti purią, minkštą tešlą, kuri lengviau formuojama ir neskyla virimo metu. Tokie cepelinai dažnai vadinami lengvesne alternatyva, nes jie ne tokie sunkūs skrandžiui, bet vis tiek išlieka sotūs ir gardūs. Be to, šis variantas labiau patinka tiems, kurie nemėgsta specifinio žalių bulvių skonio.

Ingredientai virtų bulvių cepelinams

  • 1,5 kg virtų bulvių
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g krakmolo
  • Žiupsnelis druskos

Įdarui dažniausiai pasirenkama mėsa, bet galima naudoti ir varškę, grybų ar daržovių įdarą:

  • 400 g maltos kiaulienos arba jautienos
  • 1 svogūnas
  • Druskos, pipirų pagal skonį

Tešlos paruošimas

Virtas ir atvėsintas bulves sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite kiaušinius, druską ir krakmolą. Masė turi būti minkšta, bet ne per skysta – jei atrodo lipni, galima įberti dar šiek tiek krakmolo. Paruošta tešla bus elastinga ir lengvai formuojama rankomis.

Įdaro paruošimas

Mėsą sumaišykite su smulkintu svogūnu, įberkite druskos ir pipirų. Jei norisi sultingesnio įdaro, galima įmaišyti šlakelį vandens arba grietinės. Jeigu renkatės vegetarišką variantą, varškę galima sumaišyti su krapais, o grybus – su keptais svogūnais.

Cepelinų formavimas ir virimas

Iš bulvių masės suformuokite paplotėlį, į vidurį dėkite šaukštą įdaro ir užspauskite kraštus, suformuodami pailgą cepeliną. Sudėkite juos į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 20 minučių ant nedidelės ugnies. Svarbu vandens intensyviai neužvirinti, kad cepelinai neiširtų.

Padažai ir pateikimo būdai

Virtų bulvių cepelinai skaniausi patiekti su klasikiniu spirgučių padažu – kepti svogūnai ir šoninė suteikia gardaus aromato. Taip pat galima rinktis grietinės padažą su krapais ar net grybų padažą, kuris suteiks patiekalui dar daugiau sodrumo.

Naudingi patarimai

Bulves geriausia virti su lupenomis, nes taip jos išlieka mažiau vandeningos ir tešla nebūna pernelyg lipni. Cepelinus galima formuoti šiek tiek mažesnius nei įprasta – taip jie bus patogesni tiek virti, tiek patiekti. Jei planuojate patiekalą šventei, cepelinus galima paruošti iš anksto ir pašaldyti šaldytuve – prieš patiekiant beliks tik išvirti.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar virtų bulvių cepelinai yra lengvesni už tradicinius?
Taip, jų tekstūra švelnesnė, o skonis mažiau intensyvus, todėl jie laikomi lengvesniu variantu.

Ką daryti, jei tešla limpa prie rankų?
Galima įberti dar šiek tiek krakmolo arba rankas patepti aliejumi.

Ar galima šiuos cepelinus užšaldyti?
Taip, virtus cepelinus galima užšaldyti, o prieš valgant pašildyti garuose arba orkaitėje.

Kokį padažą geriausia rinktis?
Klasikinis pasirinkimas – spirgučių arba grietinės padažas, tačiau puikiai tinka ir grybų padažas.

Skonis, kuris atskleidžia tradiciją naujai

Virtų bulvių cepelinai – tai receptas, leidžiantis atrasti lietuvišką patiekalą iš naujo. Jie švelnesni, minkštesni, tačiau išlaikantys visas tradicijos spalvas. Tokia versija gali tapti puikiu atradimu ne tik kasdienai, bet ir šventiniam stalui.