Želė tortas – gaivus, spalvingas ir nepaprastai paprastas desertas

Želė tortas – tai lengvas, vasariškas ir vizualiai žavus desertas, kuris tinka tiek vaikų gimtadieniams, tiek vasaros šventėms, tiek šventiniam stalui žiemą, kai norisi kažko ne per saldaus. Svarbiausia – jį galima ruošti įvairiais būdais, derinant skirtingas spalvas, sluoksnius, vaisius ir pagrindą. Šiame straipsnyje išsamiai aprašysime klasikinį želė torto receptą, kuris leidžia improvizuoti pagal sezoną ir jūsų skonį.

Iš ko susideda želė tortas?

Želė tortas tradiciškai turi tris pagrindines dalis: sausainių arba biskvito pagrindą, grietinėlės ar grietinės ir želatinos užpilą bei vaisių ar uogų sluoksnį su spalvota želė. Šio deserto privalumas – nereikia orkaitės. Be to, sluoksnius galima dėti skirtingomis dienomis ar etapais, tad jis puikiai tinka iš anksto planuojamoms šventėms.

Ingredientai klasikiniam želė tortui (24 cm formai)

  • 200 g sausainių (pvz., „Selga“ arba trapūs sausainiai be įdarų)
  • 80 g sviesto
  • 500 ml grietinės arba 250 ml grietinės ir 250 ml plakamos grietinėlės
  • 80–100 g cukraus (priklausomai nuo grietinės rūgštumo)
  • 20 g želatinos (arba pagal pakuotės instrukciją)
  • 100 ml vandens želatinos išbrinkinimui
  • 1 pakelis (80 g) raudonos želė (braškių, vyšnių)
  • 1 pakelis (80 g) žalios želė (kivių, obuolių)
  • 1 pakelis (80 g) geltonos želė (citrinų, persikų)
  • Uogos ir vaisiai papuošimui – braškės, kiviai, mandarinai, mėlynės, konservuoti persikai ir kt.

Pagrindo paruošimas – torto pamatas

Sausainius sutrinkite iki trupinių – tai galite padaryti virtuviniu kombainu arba sudėję į maišelį ir susmulkinę kočėlu. Ištirpdykite sviestą ir sumaišykite su sausainių trupiniais, kol susiformuos šlapio smėlio konsistencija. Šią masę supilkite į torto formą (geriausia – atsegamą) ir gerai paspauskite šaukštu arba stikline. Padėkite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.

Grietinės sluoksnio ruošimas

Išbrinkinkite želatiną šaltame vandenyje (apie 10 minučių), tuomet pašildykite ant silpnos ugnies ar vandens vonelėje, kol ištirps (neužvirinkite!). Tuo metu grietinę arba grietinę su grietinėle išplakite su cukrumi. Lėtai įmaišykite pravėsusią, bet dar skystą želatiną. Šį grietinėlės mišinį supilkite ant sustingusio sausainių pagrindo ir dėkite į šaldytuvą bent 2–3 valandoms, kol sustings.

Spalvotos želės paruošimas ir dekoravimas

Spalvotą želę (raudoną, žalią, geltoną) pasiruoškite pagal instrukcijas ant pakuotės, tik naudokite kiek mažiau vandens nei nurodyta – taip ji bus tvirtesnė ir geriau laikysis ant torto. Supilkite ją į atskiras nedideles formas arba padėklus ir leiskite visiškai sustingti. Sustingusią želę supjaustykite kubeliais. Galite pasilikti keletą gabaliukų puošybai, o likusią želę sudėti ant sustingusio grietinėlės sluoksnio. Jei norite – tarp želės galima dėti šviežių vaisių ar uogų.

Ant viršaus užpilkite dar vieną skaidrios želė sluoksnį – galima naudoti neutralios spalvos želė (pvz., skaidri citrinų arba vynuogių), kad sujungtų kubelius į vieną spalvingą paviršių. Dėkite tortą atgal į šaldytuvą ir laikykite dar bent 4 valandas (geriausia – per naktį).

Naudingi patarimai, kad želė tortas būtų tobulas

Norint, kad želė tortas būtų gražus ir laikytų formą, labai svarbu sluoksnius stingdyti atskirai. Neskubėkite – tik visiškai sustingęs sluoksnis leidžia pilti naują. Taip pat verta žinoti, kad kai kurie vaisiai, tokie kaip ananasai ar kiviai, gali stabdyti želatinos stingimą – ypač jei naudojami švieži. Tokiu atveju juos reikėtų prieš tai trumpai apvirti arba naudoti konservuotus.

Kaip tinkamai išimti tortą iš formos?

Prieš išimant želė tortą iš formos, aplink tortą perbraukite peiliu, kad atskirtumėte jį nuo sienelių. Jei reikia – formos kraštus labai trumpai pašildykite šiltu rankšluosčiu. Atsegama forma leidžia tai padaryti lengviau, o tortas lieka vientisas ir gražus. Dekoruoti galima šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais arba likusiais želės kubeliais.

DUK: dažniausiai užduodami klausimai apie želė tortą

Ar galima naudoti tik vienos spalvos želė?
Taip, galite naudoti tik vieną ar dvi mėgstamas spalvas – svarbiausia, kad jos derėtų prie vaisių ir grietinės sluoksnio.

Kiek laiko galima laikyti šaldytuve?
Želė tortą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Jis puikiai tinka ruošiant iš anksto.

Ar būtina naudoti želatiną?
Taip – želatina būtina, kad grietinės sluoksnis sustingtų. Spalvotose želė paprastai jau yra pakankamas kiekis želatinos.

Ar galima tortą gaminti be sausainių pagrindo?
Galima – tačiau sausainių pagrindas suteikia tekstūros ir padeda lengviau porcijuoti tortą. Be pagrindo tortas gali būti minkštesnis ir ne taip gerai laikyti formą.

Ar galima naudoti želatiną lapeliais?
Taip, galima – tik reikia atsižvelgti į proporcijas, kurias nurodo gamintojas. Paprastai 1 lapelis atitinka apie 1,5–2 g birios želatinos.

Linksmas desertas, kurį mėgsta ir vaikai, ir suaugusieji

Želė tortas – tai desertas, kuris ne tik džiugina skonio receptorius, bet ir vizualiai žavi savo spalvingumu. Galite įtraukti vaikus į pasiruošimą – jiems patiks pjaustyti želę ar dėlioti uogas. O jei norisi kažko gaivaus, saldaus ir neriebios alternatyvos įprastiems tortams – tai puikus pasirinkimas. Neperkrautas, bet įspūdingas – tikra šventės pažiba, kurią verta išmėginti bent kartą per metus.