Ingredientai
Norint iškepti maždaug 4 porcijas bulvinių blynų, reikės:
- 1 kg bulvių
- 1 didelio svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 1 kiaušinio
- 2 šaukštų miltų
- Žiupsnelio druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus kepimui
Bulvių tarkavimas
Pirmasis ir svarbiausias žingsnis – tinkamai paruošti bulves. Bulves nulupkite, nuplaukite ir sutarkuokite smulkia tarka. Jei norite, kad blyneliai būtų dar traškesni, dalį bulvių galite sutarkuoti stambia tarka – taip tekstūra bus įvairesnė. Sutarkuotas bulves rekomenduojama sudėti į sietelį arba marlę ir lengvai nuspausti, kad pasišalintų dalis skysčio. Taip blyneliai mažiau skystės ir kepant bus traškesni.
Svogūnų ir česnako įmaišymas
Smulkiai sutarkuokite arba sumalkite svogūną ir česnaką. Jie ne tik suteikia skonio, bet ir padeda išlaikyti bulvių masę vientisą. Svogūnas suteikia salstelėjusio skonio natą, o česnakas – subtilaus aštrumo, kuris blynams suteikia išskirtinumo. Jei norite švelnesnio varianto, česnako galima dėti mažiau, tačiau tradiciniame recepte jis yra svarbi dalis.
Tešlos paruošimas
Į sutarkuotas bulves sudėkite svogūną, česnaką, kiaušinį, miltus, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite. Masė neturi būti per skysta, todėl jei matote, kad ji sunkiai laikosi, įdėkite dar šiek tiek miltų. Kuo geriau subalansuosite tešlą, tuo geresni bus galutiniai rezultatai – blyneliai išlaikys formą ir bus lengviau kepami.
Kepimo procesas
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Šaukštu dėkite tešlos porcijas ir suformuokite nedidelius blyneliais. Kepkite ant vidutinės ugnies po kelias minutes iš abiejų pusių, kol blyneliai taps auksinės spalvos ir traškūs. Kadangi masė gana tiršta, svarbu, kad blyneliai nebūtų per stori – taip jie greičiau ir tolygiau iškeps.
Patiekimo būdai
Bulviniai blynai su svogūnais ir česnaku yra universalūs. Juos galima patiekti su grietine, šonine, spirgučiais arba grybų padažu. Modernesniam pateikimui puikiai tiks ir jogurtinis padažas su žalumynais. Jei norite sveikesnio varianto, vietoje grietinės naudokite natūralų graikišką jogurtą. Blyneliai taip pat dera su šviežiomis daržovėmis – pomidorais, agurkais, raugintomis daržovėmis.
Skonio ypatumai
Blynų skonis itin sodrus: bulvės suteikia sotumo, svogūnas prideda salstelėjusios natos, o česnakas sukuria subtilų aštrumą. Traški plutelė kontrastuoja su minkštu vidumi, todėl kiekvienas kąsnis yra malonus. Šis receptas tinka tiek šeimos pietums, tiek vakarienei, o gardus kvapas sukvies visus prie stalo.
Galimos variacijos
Nors tai klasikinis receptas, jį galima keisti pagal skonį. Į tešlą galima įdėti tarkuotų morkų ar cukinijos – taip blyneliai taps spalvingesni ir įgaus papildomų vitaminų. Jei mėgstate aštresnius skonius, įberkite maltų čili pipirų. Norint lengvesnio varianto, dalį miltų galima pakeisti avižiniais dribsniais. Be to, kepant galima rinktis ne tik keptuvę, bet ir orkaitę – taip blyneliai bus mažiau riebūs.
DUK
Ar galima bulvinius blynus kepti orkaitėje? Taip, jie bus mažiau riebūs, tačiau gali būti kiek sausesni.
Kiek laiko galima laikyti paruoštą tešlą? Geriausia kepti iškart, nes bulvės greitai tamsėja.
Ar galima naudoti kitokias daržoves? Taip, cukinijos ar morkos puikiai tinka kartu su bulvėmis.
Kokį aliejų geriausia naudoti? Tinka tiek saulėgrąžų, tiek rapsų aliejus, tačiau alyvuogių suteiks lengvesnį skonį.
Kaip išlaikyti blynelius traškius? Kepkite ant vidutinės ugnies ir neperkraukite keptuvės – tuomet plutelė bus traški.
Kvepiantys blyneliai šeimos vakarienei
Bulviniai blynai su svogūnais ir česnaku – tai klasika, kuri niekada nenuvilia. Jie paprasti, bet kupini skonio, o gardus kvapas pasklis po visus namus. Toks patiekalas puikiai tinka jaukiam šeimos vakarui, kai norisi pasimėgauti tradiciniu, širdžiai artimu maistu.