Ispaniška paelija su vištiena ir jūros gėrybėmis

Ispaniška paelija – tai ne tik patiekalas, bet ir šventė, užkoduota ryžių, daržovių, vištienos ir jūros gėrybių harmonijoje. Ši versija sujungia žemės ir jūros skonius, todėl yra itin mėgstama šeimose ir draugų susibūrimuose. Ryžiai sugeria visus aromatus, prieskoniai sukuria gilų skonio profilį, o paruošimas yra paprastas net virtuvės naujokams. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kaip pasigaminti puikią paeliją, kaip pasirinkti tinkamus ingredientus ir kaip pasiekti autentišką skonį be streso.

Trumpai apie receptą

Porcijų skaičius: 4

Paruošimo laikas: Apie 30 minučių

Patiekimo forma: geriausia naudoti plačią, žemą keptuvę – paeljėrą, bet tinka ir paprasta keptuvė su storu dugnu.

Ingredientai

  • 2 vištienos krūtinėlės (supjaustytos kąsnio dydžio gabaliukais)
  • 400 g jūros gėrybių mišinio (krevetės, midijos, kalmarai ir pan.)
  • 2 stiklinės virtų birių ryžių (geriausia naudoti apvalius ryžius – pavyzdžiui, „Bomba“)
  • 1 stiklinė vištienos sultinio (galima naudoti ir daržovių)
  • 1 saldžioji paprika (smulkiai supjaustyta)
  • 0,5 svogūno (smulkiai sukapoto)
  • 1 skiltelė česnako (susmulkinta arba sutarkuota)
  • 1 sauja žaliųjų žirnelių (šaldytų ar šviežių)
  • 1 sauja saldžiųjų žirnelių ankščių (galima perpjauti per pusę)
  • 1 pundelis šviežių petražolių (smulkintų)
  • 2 šaukštai aliejaus (alyvuogių ar kito neutralaus skonio)
  • 1 šaukštas rūkytos paprikos miltelių
  • 1/3 šaukštelio kumino (maltas)
  • Pagal skonį druskos ir pipirų
  • Pasirinktinai: citrinos sulčių prieš patiekiant

Išsamus gaminimo būdas

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinės kaitros. Suberkite smulkintą svogūną, česnaką ir saldžiąją papriką. Kepkite, kol svogūnas suminkštės ir pradės skaidrėti – apie 3–4 minutes.
  2. Sudėkite vištienos gabaliukus ir kepkite, kol jie gražiai apskrus iš visų pusių. Tai padės išsaugoti sultingumą viduje. Neperkepkite.
  3. Į tą pačią keptuvę dėkite jūros gėrybių mišinį. Kepkite 3–4 minutes, kol krevetės paraus, o midijos atsidarys. Jeigu naudojate šaldytas gėrybes – prieš tai jas atitirpinkite ir nusausinkite.
  4. Pagardinkite druska, pipirais, rūkytos paprikos milteliais. Išmaišykite, kad visi ingredientai pasidengtų prieskoniais.
  5. Suberkite virtus birius ryžius, kumino miltelius, žirnelių ankštis. Supilkite karštą vištienos sultinį – jis turi vos vos apsemti mišinį. Viską lengvai pamaišykite ir leiskite troškintis apie 5–7 minutes, kol sultinys beveik susigers.
  6. Suberkite žaliuosius žirnelius ir dar patroškinkite 2–3 minutes. Žirneliai išlaikys spalvą ir traškumą, bet suminkštės tiek, kiek reikia.
  7. Pačioje pabaigoje, kai skystis jau beveik susigėręs, nukelkite keptuvę nuo kaitros. Uždenkite ir palikite 5 minutėms „pailsėti“ – taip skoniai susijungs, o ryžiai taps dar aromatingesni.
  8. Patiekiant pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir užspauskite šiek tiek citrinos sulčių – tai suteiks papildomo gaivumo ir išryškins jūros gėrybių skonį.

Skonio gylis ir ingredientų derinimas

Paelijos sėkmė slypi balanse. Vištiena suteikia sotumo ir tradicinės struktūros, jūros gėrybės – švelnaus sūrumo ir jūrinio kvapo, o daržovės – spalvų ir šviežumo. Ryžiai veikia kaip neutralus pagrindas, į kurį susigeria visi skoniai. Rūkyta paprika – nepakeičiamas komponentas, sukuriantis autentišką ispanišką poskonį.

Jeigu norite paįvairinti, galite eksperimentuoti su chorizo dešra, kalakutiena ar net grybais – tačiau autentiškiausia paelija būna tokia, kur skoniai susilieja, o ne konkuruoja tarpusavyje.

Naudingi patarimai tobulai paelijai

Ryžių paruošimas: geriausia naudoti jau virtus ryžius, bet ne pervirusius – jie turi būti birūs. Jeigu naudosite žalius, būtinai rinkitės ryžius, skirtus paelijai, ir padidinkite skysčio kiekį.

Jūros gėrybių pasirinkimas: šviežios gėrybės suteiks daugiau skonio, tačiau ir šaldytas mišinys puikiai tinka, jei tinkamai atitirpintas ir nusausintas.

Kaitros valdymas: kepkite ant vidutinės ugnies, kad išsiskirtų aromatai, bet niekas neprisviltų. Galutinis skysčio susigėrimas turi vykti be intensyvaus virimo.

Skystis: naudokite karštą sultinį – taip nesustabdysite kaitinimo proceso ir ryžiai išvirs tolygiai.

Spalva ir estetika: nepamirškite petražolių ir citrinos – jos ne tik pagyvina skonį, bet ir estetiškai papuošia patiekalą.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima naudoti rudus ryžius?

Galima, tačiau jie reikalauja ilgesnio gaminimo laiko ir daugiau skysčio. Geriausia juos išvirti iš anksto arba rinktis lengviau paruošiamus variantus.

Ar vištieną galima pakeisti kita mėsa?

Taip – puikiai tinka kalakutiena, triušiena arba net kepta kiauliena, tačiau tai pakeis klasikinį skonį.

Ar galima paeliją pasigaminti iš anksto?

Taip, bet ji skaniausia šviežia. Jeigu visgi ruošiate iš anksto, pašildykite orkaitėje uždengę folija, kad neišdžiūtų.

Kaip žinoti, kad paelija paruošta?

Skystis beveik susigėręs, ryžiai minkšti, bet birūs, o jūros gėrybės iškepusios – krevetės rožinės, midijos atsidarę.

Ką daryti, jei neturiu paprikos miltelių?

Galite naudoti maltą saldžiąją papriką be rūkymo, bet rezultatas bus švelnesnis – rūkytos paprikos suteikia unikalų skonio toną.

Ar galima naudoti tik jūros gėrybes, be vištienos?

Taip, tai vadinama „paella de mariscos“ – vien jūros gėrybių paelija. Tuomet galite padidinti jų kiekį iki 600–700 g.

Kiek laiko virti, jei ryžiai dar neišvirę?

Jeigu naudojate žalius ryžius, troškinkite apie 18–20 min. nuo sultinio supylimo, vis patikrinant tekstūrą ir papildant skysčiu, jei reikia.

Ar reikalingi šafranai?

Šafranas yra tradicinis paelijos prieskonis, suteikiantis subtilų aromatą ir gelsvą atspalvį, bet šiame recepte jis nebūtinas – rūkytos paprikos užtenka skonio gyliui.

Puikus pasirinkimas savaitgalio vakarienei

Paelija – tai patiekalas, kuriuo galima džiaugtis tiek kasdien, tiek ypatingomis progomis. Spalvingas, kvapnus ir sotus – jis puikiai tinka dalintis. Pasigaminkite, įsijunkite ispaniškos muzikos ir mėgaukitės pietietišku akcentu savo virtuvėje.