Kaimiškas pyragas su varške ir razinomis

Kaimiškas pyragas su varške ir razinomis – tai kepinys, kuris kvepia tradicijomis, jaukumu ir namų šiluma. Tokį pyragą daugelis prisimena iš vaikystės, kai jis būdavo kepamas sekmadieniais ar šventėms, o jo kvapas pasklisdavo po visus namus. Šis pyragas yra sotus, drėgnas, kupinas švelnaus varškės skonio ir saldžių razinų natų. Tai puikus pasirinkimas tiek prie kavos ar arbatos, tiek kaip desertas po šeimos pietų.

Kodėl verta kepti kaimišką pyragą su varške?

Varškės pyragai yra vieni populiariausių lietuviškoje virtuvėje, o jų privalumas tas, kad jie yra ne tik skanūs, bet ir maistingi. Varškė aprūpina baltymais ir kalciu, o razinos suteikia natūralaus saldumo bei papildomų mineralų. Be to, toks pyragas yra gana universalus – galima kepti tiek kaip paprastą kasdienį desertą, tiek kaip šventinį kepinį, puošiamą cukraus pudra ar net grietinės kremu.

Reikalingi ingredientai

Pyragui paruošti reikia kelių paprastų, bet kokybiškų produktų:

  • 400 g varškės (geriausia riebesnės, kad pyragas būtų sultingesnis)
  • 150 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g razinų
  • 100 g sviesto
  • 200 g miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnis druskos

Žingsnis po žingsnio gaminimo eiga

Pirmiausia razinas nuplaukite ir užpilkite šiltu vandeniu arba šlakeliu romo, kad jos suminkštėtų. Sviestą ištirpinkite ir palikite šiek tiek atvėsti. Varškę sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušiniais. Viską gerai išsukite, kol masė taps vientisa ir puri.

Atskirtame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnį druskos. Į varškės masę supilkite tirpintą sviestą, suberkite miltų mišinį ir viską atsargiai išmaišykite. Pabaigoje įmaišykite nusausintas razinas.

Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 minučių, kol pyragas gražiai paruduos ir į vidurį įsmeigtas pagaliukas išeis sausas.

Kepimo patarimai

Kad pyragas būtų purresnis, kiaušinius galima atskirti – baltymus išplakti atskirai ir įmaišyti į tešlą pačioje pabaigoje. Jei norite intensyvesnio skonio, razinas galima pakeisti džiovintais abrikosais ar spanguolėmis. Pyrago paviršių galima papuošti trupiniais, migdolų drožlėmis arba prieš kepant užbarstyti cinamono ir cukraus mišiniu.

Kaip patiekti?

Kaimiškas pyragas skaniausias šiltas, tačiau atvėsęs jis tampa dar tvirtesnis ir lengviau pjaustomas. Patiekti galima pabarstant cukraus pudra arba su šaukšteliu grietinės ar natūralaus jogurto. Jei norite šventiškesnės versijos, galima pridėti uogienės, šviežių vaisių ar net plaktos grietinėlės.

Skonio variacijos

Šio pyrago receptą galima lengvai pritaikyti savo skoniui. Į varškės masę galima įmaišyti citrinos žievelės, kuri suteiks gaivumo, arba kakavos, jei mėgstate šokoladinius akcentus. Kai kurie kepėjai mėgsta į pyragą įdėti cinamono ar muskato riešuto prieskonių, kurie suteikia jaukų aromatą, ypač rudenį ir žiemą.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima naudoti liesą varškę?
Galima, tačiau tuomet pyragas bus sausesnis. Geriausia rinktis vidutinio riebumo varškę.

Ar razinas galima pakeisti kitais džiovintais vaisiais?
Taip, tinka džiovinti abrikosai, spanguolės ar net figos – jos suteiks kitokių skonio natų.

Ar galima pyragą kepti be kepimo miltelių?
Galima, tačiau jis bus mažiau purus. Kepimo milteliai padeda tešlai pakilti.

Kiek laiko galima laikyti pyragą?
Šaldytuve jis išsilaiko iki 3 dienų, tačiau geriausias skonis – pirmosiomis dienomis po kepimo.

Pyragas, kuris primena vaikystę

Kaimiškas pyragas su varške ir razinomis neabejotinai primena tuos laikus, kai namuose kvepėdavo ką tik iškeptu kepiniu. Tai paprastas, bet be galo gardus desertas, kurį verta turėti savo receptų sąraše, kai norisi pasimėgauti tikru naminiu skoniu.