Ingredientai (2 porcijoms)
- 2 kiaušiniai (po vieną kiekvienam patiekalui)
- 80 g stintenių ikrų užtepėlės su krevetėmis arba rūkytos/sūdytos lašišos
- 1 nedidelis avokadas
- 1 šviesi bandelė (angliško tipo, brioche ar kita neutralaus skonio)
- Šiek tiek žalumynų (krapai, mikrožalumynai ar bazilikas, dekoravimui)
Holiandinio padažo ingredientai:
- 1 kiaušinio trynys
- 50 g sviesto
- 1 šlakelis citrinos sulčių
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Paruošimo eiga žingsnis po žingsnio
1. Pasiruošimas kiaušinių virimui be lukšto
Prieš pradedant, pasiruoškite visus ingredientus ir įrankius – taip užtikrinsite sklandų darbą. Kiaušinius po vieną išmuškite į sietelį, kad nuvarvėtų skystoji baltymo dalis. Tai padės kiaušiniui išvirti vientisesnės, gražios formos. Tada atsargiai perkelkite į mažus indelius, iš kurių vėliau juos išpilsite į vandenį.
2. Vandens užvirinimas ir garų vonelės paruošimas
Į puodą įpilkite vandens ir pakaitinkite iki beveik virimo – turi būti matomi garai, bet ne burbuliavimas. Tai bus reikalinga tiek kiaušiniams virti, tiek holandiniam padažui ruošti. Ant puodo viršaus uždėkite metalinį arba stiklinį dubenį – svarbu, kad jo dugnas neliestų vandens. Šis dubuo bus naudojamas padažui ruošti ant garų vonelės.
3. Holandinio padažo ruošimas
Į dubenį įdėkite kiaušinio trynį, įspauskite šlakelį citrinos sulčių ir lengvai plakite šluotele virš garų, kol trynys šiek tiek sutirštės. Nuimkite nuo garų, supilkite ištirpintą ir šiek tiek atvėsusį sviestą, nuolat plakdami, kad susidarytų vientisa, tiršta tekstūra. Pagardinkite druska ir pipirais. Jeigu reikia – įspauskite dar citrinos sulčių. Padažą laikykite šiltą, bet neperkaitinkite, kad nesutrauktų.
4. Kiaušinių virimas be lukšto (poached eggs)
Į puodą su karštu vandeniu (beveik verdančiu) šaukštu padarykite sūkurį ir švelniai įpilkite kiaušinį. Virkite tiksliai 3 minutes – tuomet trynys bus skystas, o baltymas susiformavęs. Išimkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų skysčiai.
5. Pagrindo paruošimas
Perpjaukite bandelę pusiau ir trumpai apkepkite abi puseles sausoje ar sviestu pateptoje keptuvėje, kad jos apskrustų ir įgautų papildomo skonio. Galite naudoti skrebučius ar paprastą skrudintą duoną.
6. Patiekalų surinkimas
Ant kiekvienos duonos puselės užtepkite pasirinktą užtepėlę (ikrai su krevetėmis arba lašiša), uždėkite kelias riekeles avokado, o ant viršaus – virtą kiaušinį. Užpilkite šaukštą šilto padažo ir pagardinkite smulkintais žalumynais. Patiekite iškart, kol viskas dar šilta ir šviežia.
Naudingi patarimai ir variacijos
- Jeigu neturite ikrų ar žuvies užtepėlės, naudokite rūkytą lašišą ar net keptą šoninę.
- Holandinis padažas gali būti ruošiamas ir iš dviejų trynių – tuomet reikia daugiau sviesto. Jeigu padažas per tirštas – įpilkite šaukštą šilto vandens ar citrinos sulčių.
- Vietoj bandelės galima naudoti skrudintą viso grūdo duoną ar net bulvinių blynų pagrindą.
- Skonį paįvairinti galima įberiant maltos paprikos ar vos vos česnako į padažą.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima iš anksto pasiruošti holandinį padažą?
Šis padažas geriausias šviežias, tačiau galima palaikyti šiltai iki 30 minučių, pastatytas virš šilto vandens.
Kodėl mano kiaušinis „išsisklaido“ vandenyje?
Greičiausiai baltymas buvo per skystas. Nuvarvinus per sietelį jis formuojasi gražiau. Taip pat padeda sūkurys vandenyje.
Ar galima naudoti plaktą kiaušinį vietoje trynio padažui?
Ne, klasikinis holandinis padažas gaminamas tik iš trynio. Plaktas visas kiaušinis tinka kitokiems padažams.
Ar reikia acto vandenyje kiaušiniams?
Kai kurie receptai rekomenduoja. Tačiau šiame variante sūkurys ir tinkamas kiaušinio pasiruošimas pakankamas be acto.
Ar galiu naudoti augalinį sviestą ar margarino pakaitalus?
Galima, bet tai pakeis skonį. Tikras sviestas suteikia klasikinį holandinio padažo skonį.
Tobulas savaitgalio rytas prasideda čia
Jeigu ieškote recepto, kuris pradžiugintų jus ir namiškius savaitgalio ryte – Benedikto kiaušiniai yra tas pasirinkimas. Jie atrodo įspūdingai, skonis – nepriekaištingas, o gamyba suteikia džiaugsmo. Įdomiausia, kad šį patiekalą galima ruošti vis kitaip: eksperimentuoti su pagrindu, padažu, garnyrais. Ir visada – džiaugtis rezultatu, kuris tikrai pranoksta lūkesčius.