Kodėl verta rinktis kalakutieną?
Kalakutiena – vienas sveikiausių mėsos pasirinkimų. Ji turi mažai riebalų, yra turtinga baltymais, B grupės vitaminais ir geležimi. Be to, kalakutiena lengviau virškinama, todėl tinka vaikams ir tiems, kurie stengiasi laikytis lengvesnės mitybos. Kalakutienos guliašas tampa puikiu kompromisu tarp tradicinio skonio ir šiuolaikinio požiūrio į sveiką mitybą.
Pagrindiniai ingredientai
- 500 g kalakutienos filė arba šlaunelių be odos;
- 2 svogūnai;
- 2 morkos;
- 1 raudona paprika;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 šaukštai pomidorų pastos;
- 200 g konservuotų pomidorų arba šviežių pomidorų;
- 1 litras vištienos ar daržovių sultinio;
- 1 šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių;
- 1/2 šaukštelio aštrios paprikos (pagal skonį);
- Druska, pipirai pagal skonį;
- Šlakelis aliejaus kepimui;
- Šviežios petražolės patiekimui.
Paruošimo eiga žingsnis po žingsnio
- Kalakutieną supjaustykite nedideliais kubeliais, pabarstykite druska ir pipirais.
- Keptuvėje ar puode su šlakeliu aliejaus apkepkite mėsą, kol gražiai apskrus.
- Suberkite smulkintus svogūnus, česnaką, morkas ir papriką. Kepkite, kol daržovės suminkštės.
- Įmaišykite pomidorų pastą ir konservuotus arba šviežius pomidorus.
- Pagardinkite saldžiąja ir aštria paprikomis, viską gerai išmaišykite.
- Supilkite sultinį, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių, kol mėsa suminkštės.
- Prieš patiekiant pabarstykite šviežiomis petražolėmis.
Kuo kalakutienos guliašas išsiskiria iš tradicinio?
Skirtumas slypi tiek skonyje, tiek tekstūroje. Kalakutiena greičiau paruošiama, todėl visą procesą galima užbaigti per trumpesnį laiką. Patiekalas tampa lengvesnis, tačiau išlieka sotus ir aromatingas. Be to, daržovės ne tik praturtina skonį, bet ir padaro patiekalą subalansuotą – gausu vitaminų, mineralų ir skaidulų.
Patiekimo idėjos
Kalakutienos guliašą galima patiekti su bulvių koše, ryžiais, grikiais ar net makaronais. Jis puikiai dera su šviežia duona arba česnakinėmis bandelėmis. Norint suteikti šventiškumo, galima apibarstyti šiek tiek tarkuoto sūrio ar patiekti su šaukštu grietinės, kaip daroma tradiciniuose guliašuose.
Naudingos gudrybės
Norėdami, kad guliašas būtų dar tirštesnis, į troškinį galite įmaišyti šaukštą miltų arba truputį krakmolo, ištirpinto vandenyje. Taip pat verta žinoti, kad prieskoniai geriausiai atsiskleidžia, jei patiekalas pastovi bent kelias valandas po gaminimo – kitą dieną guliašas būna dar gardesnis.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Ar galima guliašą paruošti iš kalakutienos faršo?
Taip, tačiau rezultatas bus kitoks – patiekalas primins troškinį su smulkinta mėsa. Jei norite klasikinio guliašo tekstūros, rinkitės kalakutienos gabaliukus.
Kiek laiko galima laikyti guliašą šaldytuve?
Kalakutienos guliašą galima laikyti 2–3 dienas šaldytuve sandariame inde. Prieš valgant rekomenduojama pašildyti.
Ar galima užšaldyti kalakutienos guliašą?
Taip, jis puikiai tinka šaldymui. Atvėsinkite, supilkite į sandarius indelius ir laikykite šaldiklyje iki 2 mėnesių.
Kokias daržoves dar galima naudoti?
Be morkų ir paprikų, galite įdėti cukinijų, baklažanų ar net bulvių – jos suteiks papildomo sotumo.
Kai troškinys tampa šeimos tradicija
Ne vienas šeimininkas patvirtins, kad kartą atradus kalakutienos guliašo receptą, jis greitai tampa nuolatiniu svečiu ant stalo. Tai patiekalas, kuris sujungia paprastumą, sveikumą ir tikrą namų jaukumą – juk troškiniai visada asocijuojasi su bendrais vakarais prie stalo ir šiluma namuose.